Laži Loka Lamore
Scott LynchKratak sadržaj: Ljudi pričaju da je Trn Kamora nepobjediv u borbi. Pričaju da krade od bogatih i daje siromašnima. Kažu da je dijelom čovjek, dijelom legenda, a uglavnom ulična glasina. I u svemu griješe. Tek prosječne visine, mršav i prilično nevješt s mačem, Lok (Locke) Lamora je čuveni Trn, a njegovo najopasnije oružje su pamet i lukavstvo. On krade od bogatih – samo od njih i vrijedi krasti – ali siromašni neka idu i kradu sami za sebe. Ono što Lok uspije na prijevaru dobiti pripada isključivo njemu i njegovoj družini prevaranata i lopova: Gospodstvenim nitkovima. Kamor je njihov grad. Sagradila ga je od prastakla rasa koju nitko ne pamti; to je grad pokretnih praznika, prljavih kanala, baroknih palača i prepunih grobalja. Dom je plemićima, trgovcima, vojnicima, prosjacima, bogaljima i divljoj uličnoj djeci. Kao i kapa Barsaviju, kriminalnom geniju koji gradom vlada. Međutim, pronose se šapati da je kapi stigao izazov. Izazov od čovjeka koga nitko nikad nije vidio, čovjeka kojem nijedno oružje ne može ništa. Sivi Kralj dolazi. Nikome se ne bi bilo pametno naći između kapa Barsavija i Sivog Kralja. Čak ni takvom smrtonosnom mačevaocu kao što je Trn Kamora. A tek Loku Lamori...
Prva od predviđenih sedam knjiga
fantasy serijala o Loku Lamori i Gospodstvenim nitkovima. Objavljene su tek dvije (Laguna je zasad objavila samo prvu), a treća izlazi krajem godine (11/2011).
Osobni dojam: Ako za vas
fantasy isključivo podrazumijeva vilenjake, patuljke, kraljeve i junake, onda nemojte niti otvarati ovu knjigu. Neki bi se upitali kakav je to
fantasy kad se u knjizi pojavljuje jedan jedini čarobnjak (kojeg na kraju razvale ulični džepari). Ali ako vas zanima punokrvna pustolovina, likovi koji lebde na granici između junaka i antijunaka, izmišljeni svijet u kojem se ogleda bilo koja srednjovjekovna grad-država (iako bi se moglo naći mnogo poveznica i s modernim društvom), more crnog humora, opaki tipovi koji ne odustaju ni pred čime, onda biste grdno zgriješili kad biste propustili ovu knjigu. Oduševljava domišljatost Gospodstvenih Nitkova kad nekogha trebaju olakšati za novac, a vaga simpatičnosti preteže na njihovu stranu upravo zato što oni ne kradu radi dobiti, nego radi same krađe. Trnu Kamora od mene ide visokih
8/10. Ocjenu bi moglo povisiti to što je pred nama još 6 knjiga serijala čiji se potencijal već dâ naslutiti iz ove prve, ali u minus je tjera činjenica da sam ja jedan od onih s početka priče, dakle, na prvom mjestu su mi
''vilenjaci, patuljci, kraljevi i junaci''

"Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima." Arthur Schopenhauer