Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

4 Pages«<234
Spirou
anto
#61 Posted : 10. ožujka 2015. 10:16:42(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Spirou & Fantasio 2: Vještac iz Gljivodvora (Libellus)

Ovaj album je Libellus prvo objavio, (relativno) davne 2005. godine.Zanimljivo je videti u impresumu sva ta imena,koja onda nisu bila zvučna,ali danas toliko bitna za strip scenu.Osim Dada,kao vlasnika i urednika,pominju se i stanoviti Marko Šunjić (redakcija),Slobodan Jović (saradnik),Darko Macan (prevod),Vedran Jelenić,vlasnik zagrebačke striparnice Asteroid B612,Melina Mikulić,Kowalsky,...

Vještac iz Gljivodvora je po stilu crtanja,klasičan Spirou,sa po osam sličica na tabli.U ovom albumu,prvi put se pojavljuje grof od Šampinjaka/Gljivodvora,ali i ostali žitelji ove varošice koja će u narednim brojevima biti često mesto dešavanja S&F avantura.
Franken je crtač,a kao scenarista se prvi (a mislim i poslednji) put pojavljuje izvesni Jean Darc.
S&F za odmor biraju kampovanje u prirodi,a za destinaciju se odlučuju za mirno i lepo mesto Gljivodvor (u srpskom prevodu Šampinjak).Međutim,tamo se dešavaju jako čudne stvari, pojavljuju se ogromni zečevi,krave kopne za jedan dan,svinje su plave sa crnim tufnama,...Priroda kao da je poludela.A na sve to,svugde se pojavljuju neobične pečurke.Meštani za sve okrivljuju jednog ciganina čergara koji je skoro stigao u njihov kraj sa porodicom,kao vešca,mada određeni znaci upućuju i na zamak grofa,vrlo zagonetne ličnosti.
Priča u ovom broju ima izvesne uspone i padove.Prva trećina mi je jako dobra,pa onda ide jedan deo ne tako kvalitetan,da bi zadnja trećina,koja se dešava u gradu,opet donela sjajne i zanimljive događaje.

(stamena) 8/10
anto
#62 Posted : 10. ožujka 2015. 10:17:21(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Spirou & Fantasio 3:Crni klobuci (Libellus)

U trećem albumskom izdanju avantura S&F ponovo se primenjuje koncept iz prvog broja - 4 kraće priče,5 kaiševa sa po 3 sličice, sve to u Tintin retro stilu.
Dve epizode potpisuje Franken,dve Žiže,još jedna legenda francuskog stripa,i čovek koji je Frankenu pomogao oko ulaska u svet devete umetnosti.
Prva pričica se bavi odlaskom S&F na Divlji zapad, u jedan autentičan kaubojski gradić,gde naše junake očekuju brojna neprijatna iznenađenja.Zatim se hvataju u koštac sa ludim mađioničarem/fakirom koji čini da osobe počinju da levitiraju kad on to zaželi,a sve to u cilju razbojništva.Nakon ove avanture selimo se na Azurnu obalu,gde Fantazio počinje da se bavi poslom turističkog prevoznika na svom brodiću, i pri tom zajedno sa Spiroum upada u kriminalne radnje.U zadnjoj priči glavni junaci pokušavaju da raskrinkaju nelegalno prebacivanje droge preko granice.

Zabavno,šarmantno,duhovito.Oseća se duh pedesetih godina, sve sa tadašnjim stilom oblačenja,automobilima,arhitekturom,ponašanjem ljudi.

Možda mi ovaj album nije toliko dobar kao prvi (u kojem je priča sa boksom izdigla kvalitet cele knjige),ali je svakako užitak zagarantovan

8/10
anto
#63 Posted : 23. ožujka 2015. 19:21:48(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Spirou & Fantasio 4:Nasljednici (Libellus)

Fantaziju umire ujak i na ostavinskoj raspravi beležnik saopštava njemu i njegovom rođaku Zantafiju da će celokupno nasledstvo pripasti onome ko se bolje pokaže u tri zadatka:
1.osmisliti što originalniji izum od kojeg će čovečanstvo imati koristi
2.u profesionalnoj automobilskoj trci zauzeti jedno pd prvih šest mesta
3.uhvatiti neuhvatljivu živuljku koja živi u prašumama Palombije,marsupilamija.

U četvrtom albumu S&F po prvi put se pojavljuje jedan od glavnih negativaca ovog serijala,Zantafio.Takođe, u Naslednicima upoznajemo jednog od najzanimljivijih likova,Marsupilamija,koji će i sam postati glavni junak sopstvene srip edicije.
Korektna epizoda,Franken sve zreliji i kao crtač i kao scenarista.
(kao Tajson jaka) 8/10
anto
#64 Posted : 1. travnja 2015. 21:00:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Spirou & Fantasio 5:Marsupilami je ukraden (Libellus)

Čudnovata životinja iz Palombijske džungle, kojeg su u prošlom albumu ulovili i smestili u zoo vrt S&F,je iznenada uginula.Zatim se ispostavi da je neko ukrao telo nesrećne životinje i počinje potraga za lopovom skupocenog krzna.Trag vodi do susedne države, Manjane,gde naše junake čeka iznenađenje.
Lagana humoristička avantura sa elementima light-krimića.
Priču potpisuje Žan-Mark Salmon.
Sasvim,savim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 6:Nosorogov rog (Libellus)

Spira i Ćira, odnosno Spirou i Fantasio su ovaj put upleteni u industrijsku špijunažu, i to oko nacrta prototipa specijalnog automobila firme "Turboauto" (koju smo upoznali u albumu "Naslednici").Trag ih vodi u srce Afrike, među lavove,nosoroge i zulu ratnike.
Po prvi put se uvodi novi lik, koji će dobiti stalniji angažman u S&F avanturama - novinarka Slamčica.
Sasvim,sasvim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 7:Gljivom protiv diktatora (Libellus)

Za scenario je ovaj put zadužen Moris Rosi.
Tu su grof,Slamčica,ali i još jedan stari lik iz pređašnjih albuma.
Momci imaju zadatak da vrate Marsupilamija u Palombijsku prašumu,ali sticajem nesrećnih okolnosti dospevaju u jednu južnoameričku (ili centraloameričku ?) "banana" državicu,gde vlada tajanstveni general Zantas,stari poznanik naših junaka.Planovi ovog diktatora uključuju S&F u njegove osvajačke ambicije,i oni dobijaju visoke oficirske činove,ali ...
Sasvim,sasvim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 8:Kriva glava (Libellus)

Fantasio se ponaša jako čudno,dešavaju se pljačke,a sve ukazuje na njega.Policija počinje da ga lovi,a Spirou ne zna da li da pomogne najboljem neprijatelju ili ne?
U ovom albumu ima dosta više krimi elemenata,što meni lično više prija.
Sasvim,sasvim pristojno.I više od toga - 9/10

Samo bih se osvrnuo na još nešto - dao sam tri osmice i jednu devetku,ali se mora uzeti u obzir da su ovo sve albumi stari po šezdeset godina - i zbog toga kapa dole što su ove priče i danas jako zabavne i duhovite;zub vremena ih nije skoro ni malo nagrizao.
anto
#65 Posted : 7. travnja 2015. 16:01:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Spirou & Fantasio 9:Murinina glava (Libellus)

Spirou,Fantasio i grof pokušavaju da osvoje 6000 dolara nagrade za konstrukciju opreme koja bi omogućila zaronjavanje na 200 metara dubine gde bi bez opasnosti bili obavljeni razni zadaci,a u sklopu "natječaja" koji je raspisao izvesni multimilijarder i brodovlasnik Ksenofon Pavijanis.Međutim,tokom konstruisanja podvodne opreme dešavaju se misteriozne nesreće koje deluju kao namerna podmetanja.
Sjajna epizoda S&F,izgleda da mi baš leže priče sa krimi zapletima.
9/10

Spirou & Fantasio 10:Tišina,krademo! (Libellus)

S&F putuju u Inkognitograd,moderan i superbezbedan grad u kojem žive filmske zvezde i milijarderi, ne bi li Fantazio napisao specijalnu reportažu.Ali tamo upadaju u razne misteriozne situacije u čijem je središti izvesni Huan Bez Dos Uhos Y Repos.Vrlo dobra priča kojoj je nedostajao malo bolji kraj da bi je nazvao odličnom.U scenariju učestvuje i Moris Rosi,pored Frankena.
Pored glavne priče,na 16 stranica možemo pročitati vrlo simpatičnu pričicu u kojem S&F pokušavaju da rasvetle nestanke tek kupljenih kola iz jedne automobilske kuće.
Sve u svemu - (ekstra jaka) 8/10

Spirou & Fantasio 11:Rudnik u zemlji gorila (Libellus)

Epizoda u Rudnici Cara Solomona fazonu.Afrika,gorile,misteriozni nestanci,gorile & ostale opasne živuljke iz savane,zulu ratnici,...i marsupilami koji svima jebe kevu!
Na 19 stranica je kraća epizoda Na letovanju se ništa nije dogodilo, u kojem jedan prebogati šeik greškom seda za sportski auto naših junaka i skroz ga uništi ...Odlična pričica.
8/10
Shuckey
#66 Posted : 3. siječnja 2016. 14:22:58(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 10
Location: Zagreb
Nestrpljivo čekam nove albume Spiroua jer su divni. Eto, toliko. :-)
Dado A.
#67 Posted : 19. veljače 2016. 0:59:54(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 3.675
Location: Makarska
Shuckey wrote:
Nestrpljivo čekam nove albume Spiroua jer su divni. Eto, toliko. :-)


Uskoro...Smile
Shuckey
#68 Posted : 22. veljače 2016. 10:24:51(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 10
Location: Zagreb
Dado A. wrote:
Shuckey wrote:
Nestrpljivo čekam nove albume Spiroua jer su divni. Eto, toliko. :-)


Uskoro...Smile


Divno, hvala!
Renky
#69 Posted : 22. veljače 2016. 12:38:02(UTC)
Rank: Strip-Autor

Joined: 12.7.2011.(UTC)
Posts: 579
Man
Location: Gradac
ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp
Users browsing this topic
Guest
4 Pages«<234
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,104 seconds.