Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

2 Pages12>
5. mostarski strip vikend
Garfield
#1 Posted : 20. siječnja 2020. 20:49:44(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
“Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – Udruga MoStrip”

I tako, nismo obećali ni drugi, ni treći, ni četvrti, ali uz nemjerljivu pomoć naših prijatelja došli smo do petog (mini-jubilarnog) Strip druženja.

Kako da počnemo ovo važno obavještenje? Pa ovako:
Za sve vas koji nestrpljivo čekate datum, vrijeme, lokaciju, najavu gostiju, zanimljivosti, iznenađenja, za naše stalne posjetioce i one s ograničenim vremenom, a posebno za vas koji „e da sam na vrijeme znao/la, došao/la bih“, evo informacija.

U standardnom formatu:
Ko? Pa mi, Udruga Mostrip
Šta? (Mini-jubilarni) 5. Mostarski strip vikend
Kada? Malo ranije nego inače, 3. i 4. 10.2020. godine
Lokacija? Zna se, prostorije kulturnog doma Herceg Stijepan Kosača
Ulaz? Ma ne da vam nećemo naplatiti, nudimo čak mogućnost da dobijete crtež besplatno. Ukoliko pak nešto pazarite, vama na dušu

Uzbuđeni ste, znamo. Zato ćemo u narednom periodu, pazeći na vaše zdravlje, postepeno davati sočne informacije vezane za festival.

Stay tuned...

1.Marco Verni
2. Midhad Kapetanović Mido
3. Sibin Slavković
Garfield
#2 Posted : 8. lipnja 2020. 19:35:49(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Živi i zdravi!!! Tako da i pripreme za festival idu prema planu.

Vrijeme je i da najavimo prvog gosta 5 mostarskog strip vikenda.🤘🤘🤘

Marco Verni 🔙

Marco Verni, strip crtač, zapravo bi bilo točnije kad bi ga nazvali Zagorovim crtačem, zbog svojeg očitog i isključivog crtačkog opredjeljenja. Spada u skoro pa isključive Zagorove crtače novog milenija (uz bok Gianniju Sedioliju, Mangiantiniju, Rubiniju, Bisiju, Piccineliju i Nucciju), skupinu novijih crtača u Zagorovom staffu koji su se pojavili dosta nakon preporoda iz devedesetih. Iako je vrlo kasno postao crtač, uspijeva konačno pretvoriti svoju strast prema Zagoru u profesionalnu karijeru.

Rođen je u predgrađu pitoresknog gradića Forli, 16. rujna 1966. Prema njegovim riječima, on i njegov djed bili su veliki fanovi westerna, a mala seoska sredina svakako je dobar preduvjet za razvijanje ljubavi prema western filmovima i stripovima. Nije pohađao umjetničku školu - a uvijek je to želio, no obeshrabrivali su ga svi primjedbama da od toga nema kruha – te je kao crtač potpuno samouk. Oduvijek je želio crtati Zagora i njegov je veliki obožavatelj. Tijekom života, a prije Zagora, promijenio je niz zanimanja; od činovnika, grafičara pa do direktora prodaje jedne slastičarnice. I dalje se u tom poslu nikako nije nalazio, no zatim dolazi Zagor! Ali on nije došao tek tako…

Već smo spomenuli njegovu oduševljenost Divljim Zapadom, a strast i želju za crtanjem pobudila je jedna fantastična naslovnica „Priča s Divljeg Zapada“ (autora Gina D'Antonija). No inspiracija je uvijek dolazila od nečeg drugog, odnosno možemo reći da mu je prva i posljednja ljubav bila - Zagor. Precrtavao je i crtkao likove iz stripova, volio je čitati Magnusa iz Alana Forda, oduševljen je Hugom Prattom i njegovim serijalima „Cortom Malteseom“ ili „Narednikom Kirkom“, te stripovima iz „Un uomo un'avventura“.

Njegovo srce bilo je na mjestu, ljubav i volja za crtanjem je postojala, trebalo je samo napraviti pravi korak. 1995. godine napravio je nekoliko stranica za strip „Kriminal“ (jedan od autorskih stripova Maxa Bunkera odnosno Lucchiana Secchija), no Bunkerov sin Riccardo dobro ga je isprašio; te mu još dodatno rekao da ako ima 29 godina a njegov je crtež na tako niskom nivou, teško da će postati strip-crtač! Koju godinu kasnije, napravio je nekoliko stranica Zagora i opet bio kritiziran, no dobio i neke dobre savjete za napredovanje. Jel u pitanju bilo nedostatak talenta, profesionalnosti? Jedini koji nije gubio vjeru u njega bio je Moreno Burattini, glavni scenarist u Zagorovom staffu, a kasnije i glavni urednik. I tako je taj isti Burattini dao Verniju 1999. probni scenarij kojim se morao dokazati i usavršiti. Zajedno s drugim radovima službeno se predstavio samom gazdi Bonelliju i dobio posao zahvaljujući baš njemu. I tako je Verni nakon niza neuspjelih pokušaja i obeshrabrujućih kritika 2000. godine konačno primljen u Sergio Bonelli Editore. Konačan uspjeh? Rad na Zagoru je počeo, no ubrzo nakon dvadesetak stranica nadolazi mala kriza koju je ipak uspješno prebrodio, kao što možemo vidjeti i gledati i dandanas. Kao obožavatelj ovog stripa od malih nogu, iznimno je oduševljen što je dio Zagorove zajednice.

2002. izlazi njegov prvi rad u suradnji s Burattinijem, "Bijeli vrač" (LU ALM 2) u tal. izdanju "Almanah pustolovine 2003". Od samoga početka izgleda kao da on i Burattini imaju neki simbiotski odnos (osim što su obadvojica zagriženi Zagorovci), budući da je dosad svaka Vernijeva kolaboracija bila s njim. U pitanju su bili uglavnom povratci Zagorovih istaknutijih neprijatelja i prijatelja. Tako 2003. u "Paukovoj zavjeri" (LU 142/144) vraća Krojača i Mortimera; 2006. "Povratak mutanta" (LU 179/182), odnosno povratak mutanta Randalla Sculla; 2008. "Zagor protiv Mortimera" (VČ 53/55) i 2010. "Povratak Digging Billa" (SR 540/542). Nije teško pogoditi prema nazivima epizoda, tko su glavni likovi! Nacrtao je 5 priča dosad, koje su redovite obimne stranicama, i to uvijek u suradnji s Burattinijem.

Verni je možda jedan od najtradicionalnijih Zagorovih crtača. Iz njegovih intervjua vidljivo je koliki je Zagorov fan i kako je odan Ferriju i počecima ovog serijala. Navodno crta pasicu po pasicu, ističe kao načinom kako je crtao majstor Ferri; i možda za razliku od većine crtača kad napravi scenu s olovkom često je odmah i istušira. Već smo se mogli osvjedočiti prema samom crtežu koliko je jaka njegova povezanost s scenaristom, tako da je vjerojatno i naviknut samo na Burattinija. Scenarij prvo prokomentira s autorom, napravi storyboard, pronalazi dokumentaciju i počinje crtati. I opet pronalazi ishodište u temeljima Zagora, te kaže: "Ferri je idealna polazišna točka za crtača Zagora". Želi napredovati u tehničkom smislu, no želi ostati istodobno vjeran starom izričaju; Zagoru kakvog su ga realizirali njegovi izvorni autori. Osim što ostaje vjeran starom majstoru, isto tako na prvo mjesto stavlja epizode iz Nolittinog razdoblja, a kao svoju najdražu epizodu izdvaja „Zagor protiv Mortimera“ (epizoda s najnovijim Zagorovim susretom s Mortimerom na Karibima). Ističe također da Zagor ne smije upasti u zamku pretjeranog realizma, kao što se to zbilo s nekim drugim junacima, Mister Nou primjerice. Možda se razlikuje od drugih autora što naginje tradicionalnom ferrijevskom crtežu i nije mu želja mijenjati sebe (osim naravno kvalitativno) i što je možda i najvažnije - ne želi crtati stripove, on jednostavno obožava Zagora i samo njega želi crtati! Što ćeš većeg zagorovca?












batman robin batgirl movie


batman robin batgirl movie


batman robin batgirl movie





Garfield
#3 Posted : 13. lipnja 2020. 19:24:30(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Sa nama je i ove godine Midhat Kapetanović Mido.











Garfield
#4 Posted : 17. lipnja 2020. 21:13:54(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Treći gost 5og MSV je Sibin Slavković

Rođen je 1953. godine u mjestu Žunjevići pored Novog Pazara. Kao crtač stripova i ilustrator karijeru je započeo 1975. Afirmaciju je stekao u izdanjima "Dečjih Novina" iz Gornjeg Milanovca, "Dnevnika", a kasnije i "Foruma" iz Novog Sada.

Jedno vreme bio je član stripske grupe "Beogradski krug 2", a nešto kasnije radio je kao urednik najdugovječnijeg stripskog izdanja posvećenog domaćem stripu na ovim prostorima - "YU stripa". 1982. godine prelazi u Marketprint gde uporedo uređuje Stripoteku i radi na stripu Tarzan.

Sarađivao je često sa Branislavom Kercem (kao tušer, olovker, crtač Banetovih scenarija), a od scenarista najčešće sa Svetozarom Obradovićem. Jedan je od najuspešnijih crtača "Veliki Blek" koji je licencno rađen za novosadski "Dnevnik". Zanimljivo je da je Sibin ove radove potpisivao pseudonimom S. Žunjević (prezime uzeo po svom rodnom mestu).

Preseljenjem iz Pančeva u Novi Sad, Sibin se pridružio ekipi koja je radila licencnog "Tarzana" i realizovao je veliki broj epizoda. Ilustrovao je mnogobrojne knjige, udžbenike, slikovnice, bojanke i didaktičke priručnike. Zahvaljujući agenciji SAF, Sibin Slavković stekao je afirmaciju i širom sveta. Pojavljivao se u različitim ulogama (olovker, tušer, kolorista) pri izradi brojnih tabli za mnoge njemačke, američke i skandinavske izdavače. Najpoznatija stripska ostvarenja su mu ''Cepanica'', ''Vendes'', ''Stormy & Iceberg'' i ''Una Conchita, un Caballero y un Pistolero'' iz serijala o šerifu Šildu. Dobitnik je nagrade beogradskog Salona stripa za doprinos izdavaštvu. Poslednjih godina radi u firmi "Marketprint" iz Novog Sada kao urednik "Stripoteke".












Garfield
#5 Posted : 31. kolovoza 2020. 11:32:19(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Obavještenje!!! 5 mostarski strip vikend s domaćim autorima

Čekali smo i nadali se da će se situacija s pandemijom smiriti i da ćemo moći sprovesti u djelo sve ono što smo zamislili za naš mali jubilej 5 mostarski strip vikend. Međutim iz svima poznatih razloga ova godina će proteći bez prisustva stranih - internacionalnih autora. Ono što nismo nikako htjeli je da festival ne bude održan ,što zbog same činjenice da je veliki broj kulturnih događaja već odgođen a i zbog samih nas koji smo čitavu proteklu godinu radili na organizaciji za naš već 5 po redu strip festival..
Odlučeno je dakle da 5 MSV usprkos svemu bude održan na već poznati datum 3 i 4 .10.2020.godine sa BH autorima a o imenima ćemo vas obavijestiti u danima koji slijede..
Dakle očekujte u narednim danima i novosti vezano za 5 MSV i pratite našu stranicu .

i da naravno nismo zaboravili i našu već tradicionalnu nagradnu igru)))))) uskoro ))))))...stay tuned...
Garfield
#6 Posted : 1. rujna 2020. 13:38:04(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Spisak gostiju za 5 mostarski strip vikend

Milorad Vicanović
Midhat Kapetanovic
Zoran Herceg
Berin Tuzlic
Lana Šator
Filip Andronik
Zdravko Cvjetkovic
Ismet Erdic Erda
Osman Hajdarević
Garfield
#7 Posted : 3. rujna 2020. 15:01:41(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Idemo lagano i sa predstavljanjem gostiju koji su po prvi put s nama u Mostaru

Osman Hajdarević je rođen:05. 09. 1968 g. u Jezerskom opština Bosanska Krupa BiH. Prvi susreti sa Stripom bilu su u djetinjstvu ,prvo kao čitalac a onda i kao crtač vlastitih stripova koji su se vremenom pogubili negdje.
Poslije rata je crtao prve ozbiljnije stripove,većinom po djelima Džeka Londona,od kojih su neku bili objavljivani u nekim Sarajevskim časopisima. Postoji još nekoliko stripova koji čekaju izdavanje ,"Zakon života"," Vladari noći",Kanjon od suhog zlata"i strip o Šejnu.
Za sve one koji vole kauboje i indijance te stil koji neodoljivo podsjeća na autora Blueberrya ,ne propustite priliku od Osmana zatražiti crtež na 5 mostarskom strip vikendu







Garfield
#8 Posted : 4. rujna 2020. 11:44:32(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Idući gost koji nam dolazi je Berin Tuzlić

Rođen je u Sarajevu 9.11.1968.

Već u osnovnoj školi bio je kao učenik četvrtog razreda najmlađi učesnik strip natječaja Večernjih novina koji je organizirao pokretač i jedan od najvećih strip producenata Ervin Rustemagić što je bio početak Strip art features.
U srednjoj školi crtao je političke stripove kao što su Bitka za marihuanu sa scenaristom poznatim mladim književnikom Emirom Šakovićem.Taj strip je bio parodija na Bitku na Neretvi.Berin je radio stripove raličitih žanrova za mnoge časopise kao što su Oslobođenje, Start BiH,Novi list, Palčič, 5plus itd.
Kao najmlađi član Zagrbačke škole crtanog filma radio je na kratkim i dugim filmovima Croatia filma i Zagreb filma kao i u svojoj produkciji ViaMedia i Pixel serijale i kratke crtane filmove. Koji su nagrađivani širom svijeta. Autor je preko 50 strip priča kao i više od 10 000 minuta crtanih filmova i reklama.
Prošle godine predstavio je i svoj novi strip album iNFRA DEVIL na ComiConu u Dubaiju i Crtani romani šou u Zagrebu.
Prije par dana njegov novi strip Navučko o bratu blizancu od Vučka oficijalne maskote ZOI 84.je u prodaji u BiH.








number fonts copy and paste
Garfield
#9 Posted : 8. rujna 2020. 13:52:53(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Zoran Herceg
Rođen u Sarajevu 1979 gdje i danas živi i radi. Likovnu akademiuju završio je u Milanu, gdje je početkom 2000.godine objavio i svoje prve stripove za izdavačke kuće De Falco editore i Medicina Nucleare. Autor je najčitanijeg BH web stripa “Ti i tvoj Crnjak”. 2019. godine objavio je strip “Ela i skroz slobodni radikali” po scenariju Lamije Begagić. Imao je samostalne izložbe u Švicarskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini. Učestvovao je i na nekoliko regionalnih smotri stripa. Osim stripom, bavi se animacijom i političkim i aktivističkim ilustracijama i karikaturama, a živi od grafičkog dizajna.



Garfield
#10 Posted : 10. rujna 2020. 14:16:55(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Za one koji i između ostaloga vole fantasy žanr u stripu evo prilike da u Mostaru na 5 MSV dobiju lijepi crtež i posvetu od našeg sljedećeg gosta:
Ismet Erdić-Erda je je rođen 12.10.1972 godine u Bužimu ,Bosna i Hercegovina.
Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, smjer Likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo, a nedugo poslije je pohađao I Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje odsjek Slikarstvo i grafika u Linzu, Austrija.
1996.-2002.završava Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Akademski slikar, dok u 2003.godine u Sarajevu stiče zvanje Profesora likovne kulture.

Stripom se bavi od 1996.godine I učesnik je na mnogim svjetskim festivalima stripa i karikature: Iran, Sirija, Makedonija, Turska, Italija, Belgija, Srbija, Austrija, Švicarska.

Nagrađivan je na više svjetskih festivala stripa i karikatura te je učesnik više likovnih kolonija.

Objavio više strip albuma: Bošnjački književnici u stripu (kratke pripovijetke, ukupno preko 150 tabli stripa: Hamza Humo, Hasan Kikić, Skender Kulenović, Šukrija Pandžo, Zija Dizdarević, Ćamil Sijarić, Alija Nametak i dr.)
-Mix-comics
-Iskrivljeni svijet,
-Kulin-Tajna slanih izvora.
-Gramatika bosanskog jezika kroz strip
-Syimbiont, tekst Ross Little
-Naš dragi tata, Tekst Midhat Ajanović Ajan
-Stari trpezarijski sto, tekst Midhat Ajanović Ajan
-Bumerang zla
-Podvojenost
-Karjiang
-Previd
-Najbolji prijatelj
-Afrika i Europa
-Omšo, objavljivan u studenskom časopisu Wus Austria
-Objavljivao radove u fanzinima u Srbiji, Zagor






Garfield
#11 Posted : 24. rujna 2020. 20:11:28(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Prvi plakat 5 mostarskog strip vikenda je djelo Milorad Vicanovic Maza
Dizajner: Kristijan Kuliš


cloud with lightning
Garfield
#12 Posted : 25. rujna 2020. 10:34:06(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Nakon prvog ovogodišnjeg plakata, evo kako će izgledati majica od Milorad Vicanovic Maza
Dizajner: Kristijan Kuliš

Garfield
#13 Posted : 26. rujna 2020. 10:51:25(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Idemo dalje!!! Za drugi plakat 5MSV zaslužan je Berin Tuzlic.
Dizajner: Kristijan Kuliš


dupe list
Garfield
#14 Posted : 26. rujna 2020. 19:15:40(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Druga majica za 5 MSV by Berin Tuzlic
Dizajner: Kristijan Kuliš

MoStrip
#15 Posted : 27. rujna 2020. 22:03:47(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 27.9.2020.(UTC)
Posts: 4
Location: Mostar
Treći plakat ovogodišnjeg Mostarskog strip vikenda je rad Zorana Hercega

Ilustracija: Zoran Herceg
Dizajn: Kristijan Kuliš




Za sve informacije vezane na Mostarski strip vikend zapratite nas na Facebooku i Instagramu
Facebook stranica
Instagram profil
MoStrip
#16 Posted : 27. rujna 2020. 22:36:49(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 27.9.2020.(UTC)
Posts: 4
Location: Mostar
Uz Zoranov plakat, u paru, ide i majica

Ilustracija: Zoran Herceg
Dizajn: Kristijan Kuliš




Za sve informacije vezane na Mostarski strip vikend zapratite nas na Facebooku i Instagramu
Facebook stranica
Instagram profil
Garfield
#17 Posted : 28. rujna 2020. 18:17:05(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Četvrti plakat je djelo neumornog Mide!

Ilustracija za plakat: Midhat Kapetanovic
Dizajn plakata: Kristijan Kuliš

MoStrip
#18 Posted : 29. rujna 2020. 10:41:38(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 27.9.2020.(UTC)
Posts: 4
Location: Mostar
Četvrta majica ovogodišnjeg festivala

Ilustracija: Midhat Mido Kapetanović
Dizajn: Kristijan Kuliš

MoStrip
#19 Posted : 29. rujna 2020. 10:58:49(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 27.9.2020.(UTC)
Posts: 4
Location: Mostar
Peti plakat ovogodišnjeg festivala

Ilustracija: Ismet Erdić Erda
Dizajn: Kristijan Kuliš

Garfield
#20 Posted : 29. rujna 2020. 21:05:11(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
5. majica 5. mostarskog strip vikenda

Ilustracija: Ismet Erdic Erda
Dizajn: Kristijan Kuliš

Users browsing this topic
Guest (2)
2 Pages12>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,171 seconds.