Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

4 Pages«<234
TEX WILLER
Spock
#61 Posted : 29. prosinca 2022. 0:09:01(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Incident u Fullertownu

(SAKL 42b/43a, ZS 385/386a, SR 36b/37a), 64+75= 139 str.
- pedeseta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Tex i Carson su odlučili Pata upoznati sa životom u rezervatu Navaja, ali putem je Texov konj Dinamit uganuo nogu, pa mu slijedi oporavak u obližnjem Fullertownu. Tex odluči sam pričekati da se Dinamit oporavi, a da mu ne bi bilo dosadno zabavit će se utjerivanjem reda u okolici.

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 03.05.1958. do 26.07.1958. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u listopadu i studenome 1963. godine.
- Nakon što smo u prošloj avanturi svjedočili Texovu pismenom otkazu zapovjedništvu rendžera, u ovoj glavni junak prvi (a možda i posljednji) put pljačka banku za pravo i na dovitljiv način.

Komentar:
Unatoč već poznatim začinima, ovo je jedna jako zabavna, pa čak i napeta epizoda. Texa su skoro objesili kao konjokradicu, a dovitljivom pljačkom banke je zaista prešao na drugu stranu zakona. Mora se priznati da je za scenarističku uzbudljivost dobro došla činjenica što mu ruke više nisu vezane nikakvim pravilima službe.
Ponovno imamo zanosnu negativku, nećakinju braće Brenton - glavnih zlikovaca ove priče. Normalno, tu je i hrpa njihovih potrčkala koje će Tex naučiti kako se barata revolverom.
Za promjenu, lokalni barmen ima muda suprotstaviti se braći Brenton, kao i ljudi lokalnog uzgajivača konja, Charlieja Prescotta, čiji ranč je najviše na meti konjokradica.

Kada se Galepov crtež usporedi s prethodnom avanturom, očigledna je veća preciznost i briga za detalje, pa je isti opet na zavidnoj razini.
Originalnu naslovnicu broja 36 regularne serije Dnevnik je upotrijebio za prethodnu epizodu, a ista temom zaista tamo i pripada, dok je njihov izbor za ovu epizodu bolje ne komentirati niti uzimati u obzir kod ocjenjivanja. U klasik izdanju su odlučili upotrijebiti naslovnicu koja originalno pripada broju 28 regularne serije, a kod nas je kultna zbog toga što ju je Dnevnik stavio kao naslovnicu prvoga LMS broja. Vjerujem da nitko nema ništa protiv što u punome formatu krasi poleđinu Strip-agentova klasika 42.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 9) - 90%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#62 Posted : 29. prosinca 2022. 15:38:49(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Dama pik

(SAKL 43b, ZS 386b, SR 37b), 53 str.
- pedeset i prva Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
U regiji između rijeke Pecos i Rio Bravo, rančere iznuđuje banda "Pikove dame", koja u "zamjenu za zaštitu" tijekom transporta stada do kupaca traži dolar za svako grlo stoke. Međutim, Ben Ingram, jedan od ucijenjenih farmera, ima asa u rukavu: Texa Willera!

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 02.08. do 30.08.1958. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u studenome 1963. godine.
- Nakon četiri uzastopne priče ne pojavljuje se Pat Mac Ryan.
- Slijedom toga, prekida se svojevrstan kontinuitet koji je obilježavao veliku većinu ranijih epizoda, pa tako neobjašnjivo nalazimo Texa potpuno sama na jugu Teksasa.
- Isti naslov "La dama di picche" nosi još jedna Texova epizoda: SR 116/117, kod nas poznata pod imenom "Anubijev pečat" (ZS 170/171 & ZS 767/768). Stoga se na većini popisa za ovu epizodu može naći drugačiji naslov kao "La regina di picche", odnosno "Kraljica pik" ili "La regina dei fuorilegge", odnosno "Kraljica razbojnika".
Strip-agent je ipak jednostavno preveo naslov kao "Dama pik", pa će se o istim naslovima kasnije lomiti koplja. Možda se tada odluče za verziju "Pikova dama", ako uopće koga bude bilo briga. Wink
- U narednoj avanturi razbojnici se koriste istom metodom zastrašivanja - kartom, samo što je tamo u pitanju as pik, a ovdje pikova dama.

Komentar:
Ovo je još jedna skoro pa bezvrijedna filler epizodica koja je poslužila samo da Galep dobije na vremenu za crtanje, a da se pritom i ispoštuju rokovi.
Kad se govori o crtežu, Gamba se ovdje nije proslavio. Mislim da je ovo najgori njegov uradak, a toliko površnosti u crtežu je zaista teško još negdje pronaći.
S druge strane priča nije loša, pa čak i scenarij ne pati od pretjeranih naivnosti. Samo što limitiran, mali broj stranica je učinio svoje. Uz malo više pažnje i bolji crtež, moglo se od ovog predloška sastaviti solidnu epizoda.
O naslovnicama se nema što reći jer istih i nema, a u klasik izdanje su odlučili ubaciti naslovnicu regularnog broja 97, koja u Strip-agentovu izdanju u punom formatu krasi poleđinu broja 43.

(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 2, naslovnice: -) - 33%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#63 Posted : 31. prosinca 2022. 0:56:43(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




As pik

(SAKL 44/45a, ZS 400/401, SR 37c+38), 128+21= 149 str.
- pedeset i druga Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Mac Parland iz agencije Pinkerton, suočen s opetovanim neuspjesima svojih ljudi, nema izbora nego zamoliti Texa za pomoć. Novi zadatak je u New Orleansu, gdje su već četiri Pinkertonova agenta izgubila život u pokušaju zaštite brodarske kompanije "Blue Star" od štetnih aktivnosti bande koja nakon zločina ostavlja kartu pikova asa.

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 06.09. do 05.12.1958. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u studenome i prosincu 1963. godine.
- Drugo pojavljivanje Mac Parlanda u serijalu, Pinkertonova nadglednika. Prvo pojavljivanje bilo je u
SAKL 37b/38a: Zelena Mesa.
- U prethodnoj avanturi razbojnici se koriste istom metodom zastrašivanja - kartom. Princip je isti samo je karta dama pik, dok je ovdje u pitanju as pik.
- Tex se obraća crncu nazivajući ga "gruda snijega". Ovakav način apostrofiranja crnaca karakterizirao je Texa G. L. Bonellija. Iako izraz, u namjerama rendžera, a samim time ni njegovog tvorca, nema ništa uvredljivo, danas (kada prevladavaju lažne političke, rasne i raznorazne druge korektnosti), autori moraju dobro pripaziti da ne imitiraju tatu Bonellija. Wink

Komentar:
Epizoda koja već sliči modernom Texu! Danas nije čudno vidjeti Texa na zadatku u nekome gradu, ali sigurno da je u vremenu izlaska ova priča bila ogroman korak u nekome novom smjeru, nasuprot dotadašnjim jednoobraznim avanturama. Razvojem priče naivnosti se redaju kao na traci, a tu je i poznata Texova nadmoć nad svima, pa i nad Kitom i Carsonom, što nije dolazilo toliko do izražaja u ranijim avanturama. Istina, u ovoj priči je dobio metak u leđa, ali red je da barem jedan od stotine metaka pogodi metu.
Zahvaljujući netipičnom mjestu radnje Galep se našao na nepoznatom terenu, ali se, baš kao i Tex, iz svega izvukao bez posljedica, dokazavši itekako zna i može kada ima vremena i volje. Nažalost, po većem broju nedosljednosti, pa i površnosti u crtežu, se može zaključiti da vremena, a možda ni volje nije uvijek bilo previše.
Naslovnice klasik izdanja nemaju dodirnih točaka s radnjom, a posebno je groteskna ona Strip-agentova broja 45.
Ne znam zašto nisu upotrijebili naslovnicu regularnog broja 38, iako je i ona daleko od neke umjetničke vrijednosti.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 8, naslovnice: 2) - 65%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#64 Posted : 25. siječnja 2023. 11:22:38(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska





Sin vatre (Mesa Kostura)
(SAKL 45b/46/47a, ZS 392/393, SR 39/40a), 107+128+11= 246 str.
- pedeset i treća Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Na zlokobnoj Mesi Kostura nepoznati Indijanci otimaju Kita Willera. Tex, Carson, Tiger Jack i neki Navajo Indijanci krenuli su u trag otmičarima, ali su se našli u poteškoćama zbog niza zasjeda. Jedan po jedan, Navaji su ubijeni minijaturnim otrovnim strelicama, dok je Carson također biva zarobljen. Tiger Jack se vraća po pojačanje, a Tex nastavlja svoje putovanje kako bi se susreo sa svojim starim neprijateljem...

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 12.12.1958. do 15.05.1959. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u siječnju i veljači 1964. godine.
- Ovdje je praktički riječ o dvije povezane epizode, od kojih prva ima 182, a druga 64 stranice.
- Mefisto se ranije pojavio u SR 3 (SAKL 3b/4a): Napad na Santa Fe / Špijun Mefisto i SR 3d/4a (SAKL 4c/5a): Desperado Montales / Junak Meksika. Svakim novim povratkom, povećanje Mefistovih moći opravdavat će se njegovim susretom s raznim "majstorima", npr.: tibetanskim redovnikom Padmom u "Noćnoj mori" (SR 78-80) i barunom de Lafayetteom, sljedbenikom vudua, u "Tragediji" u džungli!" (SR 93-95).

Komentar:
Upečatljiv i uzbudljiv povratak Mefista, staroga Texova neprijatelja, samo s bitno drugačijim karakteristikama nego u prošlosti. Steve Dickart (pravo ime lika) zapravo je bio agent u službi meksičke vlade, koji se, koristeći svoju profesiju mađioničara kao paravan, (zajedno sa svojom sestrom Lily) selio iz grada u grad u pograničnom području Teksasa i Meksika. Njihov zadatak bio je prikupiti podatke o kretanju američke vojske. U ovoj priči, međutim, Mefisto je vođen isključivo željom za osvetom Texu i pokazuje da je prešao s jednostavnog i bezopasnog iluzionizma na pravu magiju, budući da je, primjerice, u stanju projicirati se na drugo mjesto, kao i promatrati događaje iz daljine, samo što umjesto čarobne kugle ima golemi srebrni disk.
Nažalost, ništa nam nije rečeno o tome kako je Mefisto prešao s iluzionizma na magiju (neki nejasni nagovještaji bit će dati u "Mefistovu sinu", SR 125/128). G. L. Bonelli također odustaje od objašnjenja kako se Mefisto spasio od vješanja za koje se činilo da mu je suđeno, niti nam se trudi reći što se dogodilo s Lily.

Budući da su Kit i Carson vrlo brzo zarobljeni, a Tiger Jack zauzet traženjem pojačanja protiv Hualpaija, stari Texov poznanik Gentry prvi i posljednji put igra ulogu Texove desne ruke na ruti do Mefistova utočišta. Izgledom jako podsjeća na Carsona, što se može vidjeti i na naslovnici Strip-agentova klasika broj 46, a u ovoj epizodi tragično je završio svoju karijeru, baš kao i ogroman broj sporednih likova. Činjenica da se Tex i njegovi Navaji moraju boriti protiv hipnotiziranih Carsona i Kita golica znatiželju, ali taj element je preslabo iskorišten. Iako je u vremenu radnje već dobrano bio poznat pojam hipnoze, pozitivno je da nitko od protagonista nikad nije čuo za nešto slično. Ipak je riječ o većinom nepismenim ljudima s Divljeg zapada.
Inače, pojam "etničko čišćenje" je šala za masakr koji se odigrao u ovome stripu, ali bila su to neka druga vremena...

S obzirom na Mefistov povratak, naslovnice u Strip-agentovu izdanju su zaista razočaravajuće, baš kao i one koje pripadaju originalnoj seriji.
Galep je standardno odradio svoj posao, ali nije se previše trudio (ili nije imao vremena) da sve digne na višu razinu. To dokazuje i veliki broj međusobno sličnih likova.

Na kraju, moram se složiti s obožavateljima i pravim poznavateljima ovoga serijala da je ovdje očigledan ogroman napredak po pitanju uzbudljivosti i napetosti naracije u odnosu na ranije epizode.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 7, naslovnice: 2) - 71%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#65 Posted : 6. veljače 2023. 22:04:05(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Na granici Nevade
(SAKL 47b, ZS 401, SR 40b+41a), 64 str.
- pedeset i četvrta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Spasivši nesretnog crnca Toma od linča, Tex odluči istražiti situaciju i odvojiti žito od kukolja u gradiću na južnoj granici Nevade.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 22.05. do 26.06.1959. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u veljači i ožujku 1964. godine.

Komentar:
Iako naslov priče sugerira drugačije, ipak nije problem što ga na granici ne vade, već je stvar u insinuaciji lokalnih probisvijeta da crnac Tom prakticira nešto tako s bjelkinjom.
Šalu na stranu, riječ je o još jednoj tipičnoj filler epizodi sa željom da se zadovolje rokovi, odnosno redoviti ritam izdavanja tadašnjeg "striscia" izdanja.
Osim rasne tematike nema tu ničega originalnog u odnosu na dotadašnja Texova izdanja. Ostalo je čisti standard, pravocrtan i jasan razvoj radnje. Srećom pa barem ne vrijeđa logiku i pamet čitatelja, što se ne bi moglo reći za velik broj ovih ranih Texovih avantura.
Promatrajući Gambin crtež, stječe se dojam da je bio gotovo prisiljen crtati. Likovi bez dublje grafičke karakterizacije, prazne pozadine, potpuno krive perspektive samo su neki od primjera brzinskog odrađivanja posla.
Naslovnica ne postoji u klasik izdanju, redovna serija ima jednu generičku, a Dnevnik je precrtao naslovnicu regularnog broja 32, samo bez puške.
Sveukupno gledano, jedna prolazna ocjena.

(priča: 5, scenarij: 6, crtež: 5, naslovnica: 2) - 50%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#66 Posted : 27. veljače 2023. 18:15:25(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Zlato (Čovjek Lubanja) 
(SAKL 47c/48a, ZS 408/409a, SR 41b+42a), 53,5+53,5=107 str.
- pedeset i peta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini 

Kratki sadržaj: 
Nađeno je zlato na sjeveru Navajo rezervata, a to znači nove nevolje za Texove Indijance. Hoće li Tex uspjeti spriječiti incidente između bijelih osvajača i svojih Navaja i time izbjeći još jedan pokolj koji prijeti njegovu plemenu? 

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 03.07. do 04.09.1959. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u ožujku i travnju 1964. godine (72+35=107 str.).

Komentar: 
Moram priznati da sam pozitivno iznenađen temom ove epizode s obzirom na vrijeme kada je ista izašla. Tex pokušava na lukav način spriječiti krvoproliće i novi rat između Indijanaca i bijelaca. Znakovita je scena kada Tex dolazi u novopodignuti grad na Navajo teritoriju i shvaća da je u pitanju novo plansko osvajanje indijanske zemlje uz pokušaj prekrajanja zemljopisnih mapa. Čini se poznat recept, zar ne? 
Ako usporedim ovu priču s masakrom u nedavnoj epizodi s Mefistom, onda mi je jednostavno nevjerojatno da je isti čovjek u skoro pa istom vremenskom razdoblju napisao obje priče. Očito je da Bonelli polako odustaje od kontinuiteta kojeg je pokušavao pažljivo graditi na samim počecima serijala, ali čak i unatoč tome nije mogao pobjeći od činjenice da je nekoliko mjeseci ranije pobio sigurno polovicu ratnika Navaja. Stoga je jedino logično novu prijetnju po pleme pokušati riješiti na miroljubiv, rekao bih "Lavezzolov" način. 
Istina da ima naivnosti, ali pacifističko lukav način je originalan čak kada se priča usporedi s puno novijim stripovima, pogotovo kada je Texov serijal u pitanju. Još to efektno maskiranje... 
Galep standardan, opet u fazi čistog odrađivanja posla, ali s obzirom da je Gamba crtao prethodnu epizodu onda je sve dobro. Na poleđini Strip-agentova broja 47 je atraktivna Galepova naslovnica s prikazom Čovjeka Lubanje, dok ona od broja 48 nema nikakvu vrijednost. Sudeći prema naslovima, regularna serija nema naslovnicu koja pripada ovoj priči, a Dnevnikove avanture u paralelne dimenzije je zgodno spomenuti tek u rubrici "vjerovali ili ne"!

(priča: 9,  scenarij: 9, crtež: 7, naslovnice: 5) - 80% 
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#67 Posted : 12. ožujka 2023. 14:07:46(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Krv na pašnjacima (Bodljikava žica)
(SAKL 48b, ZS 409b, SR 42b), 64 str.
- pedeset i šesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini & Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Nakon što je odlučio stati na stranu ovčara i pacifista u svađi oko korištenja državnog zemljišta za ispašu, Texu se toliko svidjelo ovčarstvo da je odlučio kupiti sporno zemljište, ograditi ga bodljikavom žicom i time dodatno razbjesniti lokalne kauboje.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 11.09. do 16.10.1959. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u travnju 1964. godine.

Komentar:
Ha, ha, koja luda epizoda!
Početak standardan, viđen bezbroj puta, ali ubrzo se radnja počinje razvijati nepredvidljivim smjerom.
Uz to što Tex poduzima potpuno neočekivane poteze, dodatan bonus je originalna završnica. Ovo je druga epizoda zaredom da se koriste moždane vijuge i pravo taktičko nadmudrivanje, a sila samo u nuždi.
Galep je očito uvelike anulirao loše elemente Gambina sudjelovanja pa ni crtež nije loš.
Na poleđini Strip-agentova broja 48 imamo jednu atraktivnu i upečatljivu Galepovu naslovnicu, ali temom ne odgovara ovoj epizodi, baš kao ni naslovnica regularne serije.

(priča: 7, scenarij: 8, crtež: 7, naslovnice: 7) - 73%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Thommo
#68 Posted : 25. lipnja 2023. 21:10:44(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 28.12.2012.(UTC)
Posts: 11
Location: Rijeka
Zadnje stanje Texovog usporednog topica: http://stacion.hr/tex_usp_popis.htm

Popis je usmjeren na talijanska i hrvatska izdanja.

Ako primjetite kakve greške ili da što fali, slobodno napišite pa ću dopuniti.
Spock
#69 Posted : 2. siječnja 2024. 23:16:01(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Vrač plemena Sabinasa / Zlatni Grad
(SAKL 48c+49+50a, ZS 415/416, SR 42c+43+44a),
10+128+53=191 str.
- pedeset i sedma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini & Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Saznavši za smrt poglavice Sabinasa Tex odluči silom utjecati na izbor novoga podobnog poglavice, a nakon uspješna uništenja još jednoga divljeg plemena znatiželja će njega i Tigera uvući u nove nevolje i potragu za tajanstvenim Zlatnim Gradom.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 23.10.1959. do 16.02.1960. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi od travnja do lipnja 1964. godine.

Komentar:
Samo kratak sadržaj je dovoljan za zaključak da je ovdje u pitanju skup besmislica sastavljen u jednu epizodu u rangu onih najlošijih priča ranog Texa.
Uistinu ispod svakog nivoa dobrog ukusa čak i za banalnije striscia serijale pedesetih godina prošlog stoljeća. Još je Gambino sudjelovanje često jasno vidljivo.
Žali Bože boje i papira!
Od naslovnica vrijedna spomena je jedino ona originalna, odnosno naslovnica 43. broja regularne serije.

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 5, naslovnice: 5) - 26%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#70 Posted : 3. siječnja 2024. 11:15:57(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Drska pljačka

(SAKL 50b, ZS 548, SR 44b), 75 str.
- pedeset i osma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini & Virgilio Muzzi
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Slučajno se našavši u gradiću negdje u Koloradu za vrijeme pljačke banke, Tex i dva Kita krenu u potjeru za tri poznata pljačkaša koji su se nakon pljačke razdvojili, pa će isto napraviti i rendžerski trojac.

Zanimljivosti:

- Ova epizoda originalno je izlazila od 23.02.1960. do 05.04.1960. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u lipnju 1964. godine.

Komentar:
Iako na malo stranica, ova priča ima i danas svježih elemenata. Dobro, sve izgleda dobro nakon onog krša u prethodnoj duploj epizodi, pa moram uzeti malu rezervu oko dobrog osjećaja nakon čitanja ove pitke i jednostavne priče. Uzbudljiv lov za pljačkašima, logične odluke potjere, razdvajanje rendžerskog trojca, uzbudljivi obračuni i dobar crtež su jasan recept za dobar vestern.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 7, naslovnice: 4) - 73%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#71 Posted : 3. siječnja 2024. 17:07:49(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Krijumčarenje

(SAKL 51a, ZS 421, SR 44c/45a), 64 str.
- pedeset i deveta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Virgilio Muzzi
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Na zamolbu zapovjednika rendžera Tex mora otkriti krijumčare oružja u blizini rezervata Mescalera.

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 12.04.1960. do 17.05.1960. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u lipnju i srpnju 1964. godine.

Komentar:
Klasična priča s krijumčarenjem oružja Indijancima možda više nije toliko privlačna kao u vremenu kada je izašla, ali nemam nekih većih zamjerki osim previše suvišna teksta i Muzzijeva crteža koji je daleko od Galepova standarda.
Ukupno gledano, čitatelj dobiva očekivano, a zbog pomanjkanja scenarističkih gluparija ne osjeća se kao magarac prilikom i nakon čitanja.
Zbog toga, uvjerljiv palac gore i za ovu nepretencioznu epizodu!
Originalne naslovnice nema, a ni ova u klasik izdanju nema scenu iz ove epizode, dok mi se ne da istraživati odakle je Dnevnik izvukao naslovnicu koja je temom i najbliža radnji.

(priča: 8, scenarij: 7, crtež: 5, naslovnice: 4) - 64%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#72 Posted : 4. siječnja 2024. 9:27:25(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Dolina straha
(LIB 114, SAKL 51b/52a, SR 45b/46a), 64+32=96 str.
- šezdeseta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Claudio Villa / Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Tex je odlučan razotkriti misteriju u dolini grada Morelosa gdje navodno ogroman majmun jaše noću na crnom pastuhu i ogromnom sabljom skida glave putnicima namjernicima.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 24.05.1960. do 19.07.1960. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u srpnju i kolovozu 1964. godine.
- Dnevnik je iz nekog razloga preskočio ovu epizodu, pa je kod nas prvi put objavljuje Libellus tek u travnju 2021., a Strip-agent kiosk izdanje dobivamo u srpnju i kolovozu 2023.

Komentar:
U odnosu na nekoliko prethodnih, primijeti se da je scenaristički, a pogotovo crtački veća pažnja posvećena realizaciji ove epizode. Samo što to nije nužno uvijek recept za bolji ukupan dojam na kraju čitanja. Povukao bih paralelu s američkim "blockbuster" filmovima gdje sve pršti od akcije i efektnih scena, a logika u priči je nebitna. Tome unatoč, uzbudljivost ne mogu opovrgnuti, pa čak i prelazak na jedan viši nivo.
Iako je ovo možda i prva Texova avantura s izraženim horor elementima, nije mi jasan razlog što ju je Dnevnik preskočio.
Galep dokazuje što može kada se sam uhvati posla, a dojam dodatno poboljšava odličan kolor u klasik izdanju. Villa nam je u Libellusovu izdanju podario jedinu naslovnicu koja zaista odgovara temi priče.

(priča: 7, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 7) - 82%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#73 Posted : 5. siječnja 2024. 13:47:08(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Plaćenik
(SAKL 52b/53a, ZS 421b/422, SR 46b/47a), 96+75=171 str.
- šezdeset i prva Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Tex dobiva zadatak da uvede reda u teksaškom gradu prigodnoga imena.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 26.07.1960. do 10.11.1960. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u kolovozu i rujnu 1964. godine.
- Tex dobiva zadatak od komande teksaških rendžera, a scenarij je istovjetan situaciji kada je dvije epizode ranije dobio inkognito zadatak od pukovnika rendžera u Arizoni.
- Tex se ponaša kao obijesni milijunaš, pa bez problema vadi novac i postaje vlasnik saluna u gradu kojega bi trebao očistiti od korova.
- Tex djeluje pod pseudonimom Tex Killer, a zanimljivo je da je to bilo od G. L. Bonellija originalno zamišljeno ime za glavnog junaka serijala, koje je promijenjeno zbog problema s cenzurom.
Za razliku od Galvestona, Texas City nije postojao u vremenu odvijanja radnje u serijalu, već najranije tek krajem 19. st., službeno 1911.
- Imamo scenu kada Tex pripaljuje Tiger Jacku cigaretu (SA klasik 52, 86. str.). Iako je samo krinka u pitanju, moram spomenuti da je Tiger Jack prikazan da puši cigaretu u prvom pojavljivanju u TX SR 8b/9a: Banda Daltonovih

Komentar:
Iako kratak sadržaj ne daje dojam neke originalnosti, sama priča ima velik broj scenarističkih iznenađenja u Texovim postupcima. Tex praktički izigrava ulogu nasilnika (thugs), kako se takve ljude imenovalo u ovoj priči.
Standardne fore s Kinezima u Bonelli stripovima su mi postale naporne, ali ovdje su samo dio cijelog okvira priče. Uz to, imamo zanimljivu situaciju gdje Bonelli naglašava razlike između kultura kada Wang kaže da ne pije alkohol jer je mudar, a kasnije poziva Don Manuela da zajedno puše opijum.
Normalno da ima nelogičnosti u scenariju, ali i iznenađujućih situacija koje uvelike brišu negativnosti. Završni dio sa slavodobitnim razkorivanjem identiteta četiri parda ostavlja dobar osjećaj nakon čitanja.
Galepov crtež je na visokom nivou, a kolor opet poboljšava ukupan dojam. Ponovno je teško reći da ova epizoda na zavidnom broju stranica ima naslovnicu koja joj je originalno uistinu i namijenjena.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 8, naslovnice: 5) - 77%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#74 Posted : 5. siječnja 2024. 17:54:04(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Znak zmije / Zemlja ponora
(SAKL 53b/54a, ZS 427/428, SR 47b/48a), 53+75=128 str.
- šezdeset i druga Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Noćni Orao, Mali Sokol i Tiger Jack odluče naučiti pameti tajanstvenu vješticu koja je odgovorna za nestanke mladih Indijanaca, da bi ih sve odvelo u tajanstvenu "zemlju ponora", izolirani ekosustav nastanjen čudnim bićima i nepoznatim narodom.

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 17.11.1960. do 02.02.1961. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u rujnu i listopadu 1964. godine.

Komentar:
Prvi dio priče još nekako i drži pažnju, ali silazak u ponor i susret s nepoznatom zemljom, dinosaurima i nepoznatim narodom je fora koju su tada koristili kao sada multiverzum.
Zajednička poveznica svih ovakvih priča je i da na kraju sve treba biti uništeno. Pozitivno je da (za razliku od nekih drugih serijala) nitko ne spominje riječ dinosaur, već su u pitanju nepoznate životinje i čudovišta koje treba potamaniti po kratkom postupku, kao što inače biva u susretu čovjeka s nepoznatim i naizgled opasnim.
Ta činjenica je jedino realno i pozitivno u ovoj cijeloj besmislenoj i nepotrebnoj epizodi.
Galep je također bio svjestan što mora crtati, pa je očigledan ogroman pad kvalitete crteža u drugom dijelu priče.
Naslovnice nema po običaju.

(priča: 2, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnice: 4) - 40%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#75 Posted : 6. siječnja 2024. 23:46:53(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Na putu za Laredo
(SAKL 54b/55, ZS 433/434, SR 48b/49a), 53+128=181 str.
- šezdeset i treća Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galeppini / Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratak sadržaj:
Pismo od bivšeg rendžera s molbom za pomoć Texa vodi na granicu Meksika, a tamo će mu trebati potpora Komanča za uništenje bande na čelu s tajanstvenim El Morom.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda originalno je izlazila od 09.02.1961. do 01.06.1961. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u listopadu i studenome 1964. godine.

Komentar:
Još jedna klasična priča s krađom stoke ispričana na zanimljiv, pa i uzbudljiv način. Uz standardne fore ima i dosta originalnosti, kao što je krucijalna pomoć Komanča, kasnije i Navaja ne čelu s Tiger Jackom.
Kad govorim o scenariju, primjetno je da nema puno teksta kao u ranijim Texovima, pa se cijela epizoda pročita brzo i bez zamora, a bitno je i da će teško nekome pasti na pamet da nastavi čitanje kasnije ili sutra.
U početnom dijelu avanture harači Gamba s mnogo precrtavanja iz ranijih epizoda, ali srećom je veliku većinu Galep sam odradio na poslovno visokom nivou.
Naslovnica opet nema u klasičnom smislu. U klasik izdanje su ubacili dvije naslovnice iz ranijih brojeva redovne serije (SR 17 = SAKL 55, SR 20 = poleđina SAKL 55).

(priča: 7, scenarij: 9, crtež: 7, naslovnice: 5) - 74%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
4 Pages«<234
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,278 seconds.