Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

7 Pages«<567
MARTIN MYSTERE
Spock
#121 Posted : 13. ožujka 2023. 22:03:43(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Malo o Martyjevim kratkim pričama do sada objavljenim od strane Libellusa u Super Book ediciji:
MN RB 1: Osmijeh Mona Lise, 12 str., 08./1983. (9,9,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- S obzirom na broj stranica, mora se priznati da je Castelli odlično odradio posao. Završni obrat zaista iznenađuje! Alessandrini je također imao zahtjevan posao u pokušaju da stisne sve Castellijeve ideje na samo dvanaest stranica.


MN RB 2: Svemirski osvajači, 8 str., 08./1986. (4,3,7)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giampiero Casertano

- Za razliku od priče u redovnoj seriji (koja je nastala kao direktni nastavak) ova se još i može shvatiti kao neka opuštajuća zezancija, ali sve ima svoje granice, pogotovo kad se gleda iz današnje prespektive. Nadograđena i proširena verzija u redovnoj seriji je nešto možda i najgore od Castellija, dok se ovdje (zbog same neobavezne karakteristike kratkih priča) sve još i može progutati.
U svakom slučaju, mora se priznati da te dvije epizode simpatično izgledaju iz današnje perspektive.


MN RB 3: Dreamtravel, 10 str., 08./1988. (9,7,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Zanimljivo i komično čak i na ovako malom broju stranica. Potencijal priče je dokazan u opširnoj verziji u redovnoj seriji, pa se nekim sitnim zamjerkama može i pogledati kroz prste. Kako je recenzent napisao, ovdje je naglasak na humoru i zezanciji, samo što su neki detalji nerazumljivi onima koji su premladi da bi se sjećali osamdesetih.


MN RB 4: Vrijeme nula, 10 str., 08./1989. (6,5,7)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Ako se ne varam, ovo bi bilo (kronološki gledano) treće pojavljivanje Mr. Jinxa. S tim na umu, treba naglasiti da je jako bitan taj kontinuitet, odnosno teško da netko tko nije pročitao prethodna dva pojavljivanja bude zadovoljan s ovom kratkom pričom. Pogotovo je bitna prethodna kratka priča zbog toga što bi ova bila njen direktan nastavak, pa se radnja ove priče odvija dva mjeseca kasnije s istim akterima. Srećom, pa je kod nas Libellus to objavio kako i pripada, pa obje priče idu jedna za drugom u Super Booku br. 4, dok je prvo pojavljivanje Mr. Jinxa u 29. knjigi redovne serije, koja nosi isto ime kao i ova epizodica. U biti, ovo je malo drugačija, opuštenija verzija te priče, pa se ne može reći da je tema originalna.
Alessandrini standardan, ali teško da se može uživati u njegovu crtežu s obzirom na količinu teksta i oblačića. Da stvori smislenu cjelinu na samo 10 stranica, Castelli je morao ubaciti enormnu količinu teksta, ali ljubitelji Martyja su na to naviknuli. ;-)
Sa svime navedenim na umu, ova priča sama ne zaslužuje visoke ocjene, ali ako ju se gleda zajedno s prethodom kratkom pričicom iz istog izdanja i shvati prvenstveno kao zezanciju, nema razloga za loše ocjene.
Oni koji traže više uvijek imaju originalnu priču s istom tematikom i istog imena.


MN RB 5: Naša Gospa od Munja, 10 str., 11./1989. (6,6,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- S obzirom na namjenu i broj stranica više nego solidna priča. U svakom slučaju zanimljivo.


MN RB 8: Rudnici i limenke, 16 str., 07./1992. (2,6,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Lucio Filippucci

- Razumljiva je ekološka poruka i namjena ove priče, ali način na koji je ista pokušana biti prenesena je (blago rečeno) neozbiljan. Srećom, pa ju je barem Filippucci nacrtao.


MN RB 9: Vremenski putnik, 13 str., 08./1992. (10,9,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Lucio Filippucci

- Pravi primjer kako čak i priča na izrazito malom broju stranica može izvrsno funkcionirati, sve popraćeno uvijek odličnim Filippuccijebim crtežom. Zgodna i upečatljiva misterija bez puno teksta, kojoj je teško predvidjeti razvijanje radnje s temom koja je još uvijek svježa trideset godina nakon objave. Sigurno jedna od boljih Martyjevih kratkih priča.


MN RB 10: Mač u kamenu, 20 str., 10./1992. (8,4,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Istinita legenda o maču u kamenu u blizini Siene je pravi materijal za misteriju po ukusu Dobrog Starog Strica Martina, ali teško je sastaviti kvalitetan scenarij na samo 20 stranica. Dosta je tu zgodnih dosjetki na račun stripofila prilikom "slučajnog" posjeta salonu stripa u Lucci, a Libellus ekipa nije propustila staviti komentar o Mafestu iz usta glavnog junaka.
Alessandrinijev crtež puno lošiji na zadnjih nekoliko stranica epizode.


MM RB 11: Zlatni pauk, 19 str., 11./1992. (6,6,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Pomalo isforsirana priča smještena u dolinu rijeke Po s efektnom završnicom, koja uvelike doprinosi boljem ukupnom dojmu.


MM RB 12: Misterije Vercellija, 8 str., ?./1993. (4,4,9)
Scenarij: Claudio Chavierotti
Crtež: Corrado Roi

- Epizoda koju se iz nekog razloga ne može naći na popisu kratkih priča, a ipak je ubačena u ovu prvu zbirku kratkih priča. Baš kao i u prethodnoj epizodi, nema tu neke misterije, ali teško je tako nešto i očekivati kada je Chavierotti u pitanju. Roi svojim crtežom uistinu stvara tjeskobnu atmosferu, čak i tamo gdje je ne bi trebalo biti. Srećom, ovdje je takva atmosfera ciljana, baš kao i kod velike većine scenarija na kojima je bio zadužen za vizualni dio.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#122 Posted : 13. ožujka 2023. 22:08:16(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


MM RB 13: Talisman Tin Hinan, 48 stranica, 4./1993. (9,9,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Lucio Filippucci

- Zgodna priča koja je zaslužila razradu na većem broju stranica. Sergej Orloff u ulozi glavnog negativca uvijek podiže interes, kao i uvijek vrhunski Filippuccijev crtež.


MM RB 15: Vučji sat, 8 str., 5./1994. (2,2,6)
Scenarij: Giuseppe Palumbo
Crtež: Giuseppe Palumbo

- Besmislena pričica kojoj ne vidim neku namjenu ni razlog. Očigledno nastala prije "talijanskih misterija" pa objavljena kasnije. Iako se radnja odvija u Italiji, Marty je morao doputovati iz New Yorka u gradić Materu, na poprište čudnih zbivanja. Palumbov crtež sigurno izgleda puno bolje na većem formatu i u boji.


MM RB 19: Tajna crvene sobe, 28 str., 9./1994. (9,7,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Devescovi

- Još jedna zanimljiva priča koja nas upoznaje s Trstom, njegovim legendama i misterijama. Namjenski napisana, ali dovoljno intrigantna da zaslužuje temeljitiju i opširniju razradu. Još jedan majstor odgovoran je za impresivan vizualni dio.


MM RB 22: Tajna Ramona Llula, 8 str., 11./1994. (5,5,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Torti & Alessandrini

- Malo nepretenciozno putovanje Mallorcom. S obzirom na način nastanka (objašnjen u Libellusovu izdanju) ne može se puno ni očekivati.
Torti uvijek pokušava imitirati Alessandrinijev stil, a ovdje je imao velikog mentora pri ruci.


MISTERIJI IZ VLAKA, 48 str. (8,8,8)
Scenarij: Alfredo Castelli

MM RB 16: 1. Ali pravo mi je zadovoljstvo!... (crtež: Gaincarlo Alessandrini - 8), 8 str., 5./1994.

MM RB 17: 2. Galaxy Express (crtež: Gino Vercceli - 5), 8 str., 6./1994.

MM RB 18: 3. Odjel za umorstva (crtež: Rodolfo Torti - 6), 8 str., 7./1994.

MM RB 20: 4. That`s all folks! (crtež: Giorgio Cavazano - 9), 8 str., 9./1994.

MM RB 21: 5. Tajna Anne K. (crtež: Lucia Arduini - 9), 8 str., 11./1994.

MM RB 23: 6. Odredište pakao (crtež: Lucio Filippucci - 9), 8 str., 1./1995.

- Više nego zanimljiva serija kratkih priča od osam stranica koja se mora gledati kao jedna cjelina. Glavno obilježje su raznorazni parodični omaži na poznata djela, odnosno likove iz njih. Nadalje, kako se Martin i Java premještaju u novi vagon u svakoj priči, tako se mijenja i tema, odnosno žanr, sve skladno popraćeno različitim crtačkim stilom. Tako svaka pričica ima svojeg crtača, a ovdje bih posebno istaknuo debi jednog od majstora talijanskog humorističnog stripa - Giorgia Cavazana.


MM RB 14: Duhovi u Foianu, 8 str., 4./1994. (6,6,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Devescovi

- Još jedna simpatična zezancija s drugim pojavljivanjem Roberta Rhodesa (prva pojava u RB 11: Zlatni pauk koja je objavljena u prethodnom Super Booku) i uz često spominjanje Martyjeva tvorca Castellija, upravo iz usta vlastitog lika. Devescovi nije dao baš sve od sebe, a nije ni Castelli.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#123 Posted : 13. ožujka 2023. 22:34:32(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


MM RB 24: Stroj koji razmišlja, 40 str., 03./1995. (10,10,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Vjerojatno najbolja Martyjeva kratka priča, koja je i kvalitetno nadograđena nastavcima u redovnoj seriji. Upečatljiva, intrigantna i zanimljiva ideja s proročanskim elementima u vidu internet ovisnosti sveukupnog pučanstva, što je zaista i postao glavni način diktiranja globalnih razmišljanja i trendova, koliko god neki od tih "trendova" suludi, nelogični i nebitni bili. Treba imati na umu da je ova kratka priča izašla 1995., a to je ipak bilo vrijeme samih začetaka interneta.
Alessandrini je odlično dočarao sve Castellijeve ideje. Posebno je efektan ljepuškasti izgled alternativne Zemlje.


MM RB 25: Kao u tiskanoj knjizi, 32 str., 05./1995. (6,6,6)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Gino Vercceli

- Nisam ljubitelj namjenskih kratkih priča, niti se iste mogu objektivno ocjenjivati. Sigurno da će nekome tko je upoznat s događajem zbog kojeg je priča nastala utisci biti potpuniji. Nama pak, koji ne znamo pozadinu nečega na što se Castelli referira, kao ni stvarne likove koji se pojavljuju u stripu, sigurno da doživljaj ne može biti na istoj razini. Za Vercelijev trud na crtežu je i šestica previše.
Kada se pogleda iz današnje perspektive najjača mi je Martyjeva, odnosno Castellijeva pogrešna izjava u ovoj priči:

"Siguran sam da, hvala Bogu, papir neće nikad biti potpuno eliminiran... Teško je nositi računalo pod rukom ako vas odjednom uhvati želja za čitanjem u autobusu ili kupaonici."


MM RB 26: Da u Milanu ima mora, 10 str., 06./1995. (5,5,6)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Rodolfo Torti

- Solidna priča s obzirom na malen broj stranica i jasnu namjenu, odnosno cilj podizanja interesa javnosti za ponovno plansko otvaranje zatrpanih starih plovnih kanala u Milanu. Torti kao Torti...


MM RB 27: Nebo nad Sargaškim morem, 22 str., 10,/1995. (7,7,9)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Bruno Brindisi

- Simpatična priča s omažima poznatim osobama kojima se prilikom leta zrakopolovima izgubio svaki trag. Brindisi u svojem prvom mini gostovanju na Martyjevom serijalu daje dodatnu draž ovoj kratkoj priči.


MM RB 28: Obiteljska pitanja, 22 str., 12./1995. (10,10,9)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Sergio Toppi

- Vrhunska priča s potpuno neočekivanim razvojem radnje. Iako ima samo 22 stranice, nimalo se ne osjeti pomanjkanje stranica u vidu zbrzanosti i fluidnosti scenarija. Sigurno spada u vrh Martyjevih kratkih priča. Dodatnu vrijednost daje gostovanje crtačkog velemajstora Toppija, čiji upečatljivi stil daje elemente horor atmosfere, ali iako u predgovoru hvale Toppijevu mogućnost prilagodbe ograničenjima serijskog stripa, moram spomenuti da nikako nije uspio pogoditi lik inspektora Travisa Travisa.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#124 Posted : 13. ožujka 2023. 22:35:21(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska

MM RB 29: Tajna Wilhelma Tella, 14 str., 04./1996. (7,9,7,10)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Rodolfo Torti
Naslovnica: Giancarlo Alessandrini

- Angie, Dee i Kelly kao glavni likovi ove kratke pričice. Osim što nema niti spomena Martyja, sve je u rangu zezancije specijalnih brojeva, samo s duhovitim završnim preokretom. Kad je Angie u pitanju čak mi je i Torti dobar, a ovaj kratka priča ima i upečatljivu naslovnicu (nažalost samo se spominje u Super Book izdanju) na kojoj je Angie napisano preko Martinova na zaglavlju.
MM RB 30: Kodovi, mreže, arhivi i misteriji, 32 str., 05./1996. (8,8,7,4)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giuseppe Palumbo
Naslovnica: Giancarlo Alessandrini

- Druga kratka priča koja je napravljena za Salon knjige u Torinu (prva je iz svibnja 1995. - MM RB 25: Kao u tiskanoj knjizi), a ponovno Martin priča novinarki nešto što se ne smije objaviti.
Iako Castelli u predgovoru kuka da je prilikom pisanja izgubio kontrolu nad radnjom i da se namučio da je završi, svakako je ispala jedna zanimljiva priča - puno ozbiljnija od gore spomenutoga prvog dijela. Još imamo i simpatičnu edukaciju o internetu iz 1996. godine. Pa gdje naći zanimljiviju preporuku od toga?
Palumbo je zanimljiv crtač s iznimno upečatljivim stilom, ali kao da je zalutao u ovaj serijal, pa i Bonelli!


MM RB 31: Željeznica pod morem, 8 str., 04./1997. (2,2,5)
Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Rodolfo Torti

- U Libellusovu izdanju krivo stoji da je Alessandrini crtač, a u pitanju je ipak netko tko pokušava kopirati njegov stil. Svejedno, jedna besmislena priča koja je originalno objavljena u časopisu državne željeznice, baš kao i serija priča "Misterije iz vlaka", koje su objavljene u Super Booku br. 6.


MM RB 32: Olovno nebo, 6 str., 1997. (9,9.9)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Kratka, ali za razliku od prethodne jedna zanimljiva i originalna pričica sa zgodnim twistom na kraju. Crtež je skoro nemoguće ocjeniti, ali neka budu sve devetke zbog originalnosti.


MM RB 33: Misterij u Pompejima, 6 str., 05./1997. (2,3,7)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Lucio Filippucci

- Uf, još jedna neinventivna pričica. Još su i Filippuccija namučili, a originalno je bilo "pop-up" izdanje gdje crtež iskače prilikom otvaranje. Žali Bože novaca s obzirom na priču.
Slika izdanja:MM RB 34: Što se dogodilo s Kurtom Katzenjammerom?, 20 str., 05./1997. (9,8,7)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giuseppe Montanari & Claudio Picoli

- Simpatična priča o jednom od prvih stripova i najdugovječnijem strip-serijalu, a uz to na zanimljiv i poučan način sve povezuje s američko - španjolskim ratom, i to sve na samo 20 stranica. Posebno mi je zanimljiva naknadno nabavljena i u ovom izdanju objavljena tabla tog prvog stripa u povijesti, kao i Pepeova reprodukcija (na predzadnjoj stranici izdanja) koju je napravio prema svjedočenju onih koji su je vidjeli svojim očima.


MM RB 37: Operacija "Sicilijanska večernja", 4 str., 09./1997. (1,1,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini

- Ne znam što bih rekao za ovu promociju vojske? Na četiri stranice iskombinirati Sicilijansku večernju, sicilijansku mafiju, Etnu, kralja Arthura i vojsku! Pa kako ta kombinacija može imati smisla? Žali Bože crteža!


MM RB 38: Misterij u Copanu, 6 str., 10./1997. (2,2,7)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Lucio Filippucci

- Baš kao i MM RB 33: Misterij u Pompejima, originalno je bila "pop-up" izdanje gdje crtež iskače prilikom otvaranje. Uistinu žali Bože novaca s obzirom na priču.


MM RB 39: Groblje računala, 16 str., 1997. (8,9,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Giuseppe Montanari & Claudio Picoli

- Simpatična priča, pogotovo s današnjeg gledišta, a lijep je omaž slavnom piscu Karelu Čapeku. Čapek je dramom Rossumovi univerzální roboti iz 1920. praktički izmislio riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije. Uistino zanimljivo!


MM RB 40: Nemoguća priča, 16 str., 2000. (9,7,8)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Filipucci (2+1 str.), Devescovi (1x2+1), Bagnoli (1), Torti (1+1), Alessandrini (2), Arduini (2) i Romanini (3)

- Zanimljiva "kolaž igra". Impresivno je Castelli sastavio smislenu priču od 15 nasumično izvučenih odbačenih tabli. Zanimljivo je vidjeti razlike u crtežu sedam Martyjevih crtača na malenom broju stranica. Iznad sam uz imena crtača redom pojavljivanja napisao i broj stranica koji pripada svakom crtaču - ako sam sve dobro skužio. Npr. dvije Filipuccijeve stranice započinju priču, a kasnije ima još jedna njegova, slijedi Devescovi kojem ta ista tabla (zbog toga 1x2) s minimalnim razlikama na zadnjoj vinjeti i završava priču, a još jedna njegova tabla dolazi nakon dvije Arduinijeve i prije tri Romaninijeve table...
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#125 Posted : 13. ožujka 2023. 22:36:02(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Kad smo već na Super Booku i u ovome Martyjevu periodu, da spomenem i prvi One Shot na serijalu:MM OS 1: Mysterij oblačića koji govore, 73 str. (1996.)
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: G. Alessandrini & L. Filippucci + Esposito Bros.
Naslovnica: Giancarlo Alessandrini i Lucio Filippucci (zadnja korica)


Kratak sadržaj:
Nakon što su Diana i Java uhvaćeni u zakonom zabranjenom čitanju stripova, Ljudi u crnom koriste priliku da jednom za svagda pokopaju Martyja i prikažu ga glavnim organizatorom tih strogo zabranjenih aktivnosti.


Komentar:
Izdanje izašlo povodom proslave 100. godišnjice stripa. Imaginarna avantura u stilu priča iz Zone X koja prikazuje svijet u kojem su stripovi zabranjeni i čitaju se tajno. Castelli je ubacio gomilu omaža raznim strip junacima iz stogodišnje povijesti stripa, a ulogu vodiča tumači ostarjeli Žuti Dječak, lik iz navodno prvog stripa.
Iskreno, više mi se svidjela kratka priča MM RB 34: Što se dogodilo s Kurtom Katzenjammerom?, gdje Castelli također odaje počast stogodišnjici stripa. Ovdje je odlučio iskoristiti temu iz Fahrenheita 451, a razlog zabrane stripova je često spomenuti navodni loš utjecaj na omladinu, dok je kao inverziju tome zamislio situaciju da je istovremeno "trava" potpuno legalna. Čak ako se prihvati tema priče kao zgodna prigodna zezancija, ostaje činjenica da je cijela epizoda konfuzna i za mene kao velikog fana serijala. Ne želim niti zamisliti dojmove nekoga tko nije poznavatelj serijala ili veliki ljubitelj stripa, ali ovo izdanje njima nije ni namijenjeno.
Dva crtačka majstora, uz sudjelovanje braće Eposito, se lijepo nadopunjuju. Uspješno su izveli sve kompleksne Castellijeve zamisli u vidu raznih vrsta omaža, pa se zaista po pitanju crteža nema što prigovoriti


(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 9, naslovnica: 10) - 67%Sto godina Martina Mystérea, 21 str.
Zanimljiva i edukativna nadopuna stripu u vidu zamišljanja izgleda Martyjevih pustolovina u različitim razdobljima kroz povijest stripa. Uz Castellijev tekst razni majstori devete umjetnosti su pridonijeli vizualnom dijelu: Alessandrini, Bottaro, Castelli, Esposito Bros., Filippucci, Giardino, Marzia, Palumbo, Pepe, Roi, Silver i Zaniboni.
Ovaj dodatak uvelike doprinosi specijalnom i prigodnom dojmu ovog izdanja.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
7 Pages«<567
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,197 seconds.