Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

8 Pages«<678
ZAGOR
Dado A.
#141 Posted : 13. siječnja 2021. 7:21:39(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 3.610
Location: Makarska
LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL
Spock
#142 Posted : 23. veljače 2021. 14:27:27(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


ZG LU EX 323a: Lov na Vuka (SD 1a, ZS 1093, SR 316a)

Broj stranica: 47

Scenarij: Ade Capone
Crtež: Renato Polese
Naslovnica: Gallieno Ferri

Komentar:
Kao i dosta ljubitelja stripova kod nas, jasno se sjećam trenutka kada sam ugledao ovaj strip na kiosku ispred osnovne škole. Odavno više taj kiosk nije tamo, ali skoro svaki put kada tu prođem, prisjetim ga se upravo po tom trenutku.

Da, ova patetična i bezvezna epizodica ima nevjerojatnu sreću što je kod nas izašla u prvom broju i to nakon dugogodišnje nestašice stripova na kioscima. Iako sam imao lošu sreću pa sam počeo čitati stripove upravo kada su kod nas izlazili zadnji Dnevnikovi brojevi (to u prijevodu znači da sam pročitao tek nekolicinu Zagorovih epizoda prije ove), svejedno me je ova pričica ostavila u nevjerici i šoku.



Šok je ponajprije došao nakon pogleda na crtež koji je tako netipičan za Zagora. Srećom, pa je u istome broju započinjala nova epizoda (Riječni duh ili Kapetanova tajna) koja je s prekrasnim Donatellijevim crtežom i uzbudljivim Toninellijevim scenarijem (ne mogu vjerovati da sam ovo napisao) bila ono što se od Zagora i očekuje. Normalno, nisam tada ni znao tko su autori; niti sam išao za tim, niti razmišljao o tome, a slijedom toga ni znao da se isti mijenjaju. U biti, na ovoj epizodi sam to skužio, pa joj se i za to mora priznati edukativna poruka. :-)

Danas mogu reći da dječji instinkti i osjećaji nisu lažni i umjetni, već da je najčešće to to! Ovo je bezvezna, usiljena epizodica potpuno neprimjerena ovom serijalu. Caponea jako cijenim, ali samo po ponovnom pojavljivanju likova iz njegovog "Zlokobnog predskazanja" se može donekle primijetiti da je ovo njegov rad. Saznanje da je njegov scenarij naknadno skraćen, preinačen i osakaćen jasno potvrđuje da ovo nije Caponeovih ruku i uma djelo.

Uh, to boli:


Po pitanju crteža, situacija je danas bolja. Ne mislim više da je Polese loš crtač, ali da ne odgovara Zagoru to je sigurno. Uz to, očigledno je da je žurio na ovoj pričici, pa imamo popriličan broj nedovršenih scena s prikazom pokreta likova na razini amaterskih "wannabe" crtača. S druge strane, mogao bih ga usporediti s Brunom Marraffom po prikazu udaraca koje skoro pa se mogu osjetiti koliko su efektno prikazani. Uz to, po još nekim upečatljivim scenama se može vidjeti da Polese itekako ima dar i znanje koje je ovdje upotrijebio tek u tragovima.

A i ova poluga također:


Naslovnica kultna i jedina zaslužuje dobru ocjenu po pitanju ove neukusne epizodice, koja bi kao trebala doprinijeti razvoju svijesti čitatelja (ponajprije djece) o ugroženosti i potrebi zaštite vukova. Nemam ništa protiv, upravo suprotno, ali da se moglo to odraditi kako spada - moglo je! Ovako ispada da je netko Bonelli prisilio da ubaci neku barem kratku pričicu u jedan od serijala.

(priča: 4, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnice: 8) - 50%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#143 Posted : 11. travnja 2021. 12:56:12(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


ZG LU EX 323b/324/325a: Riječni duh (SD 01b/02/03a, ZS 1099/1100/1101, SR 316b/317/317a)

Broj stranica: 205

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri

Komentar:
Možda je u pitanju taj famozni faktor nostalgije, ali meni je ova epizoda i nakon novog čitanja odlična, a kad ju se usporedi s većinom kasnijih Toninellijevih priča, očita je puno viša razina u svim aspektima naracije.
Zbog očiglednog većeg truda i ubacivanja ogromnog broja za njega netipičnih elemenata imam dojam kao da je ovo trebala biti Toninellijeva oproštajna priča.
Pozitivni elementi su: vraćanje Trampyja nakon dugo vremena, kao i već davno zaboravljenog Happy Loua, za njega potpuno neuobičajen Zagorov flert s Lornom, vođenje paralelnih priča i zavaravanje čitatelja, a posebno efektno i realno razrješenje u vidu poetske pravde.
Da, grižnja savjesti je gadna stvar, a kapetan je, unatoč "uspjehu" u životu, od početka prikazan kao olupina, čovjek koji zadovoljstvo i zaborav traži u boci. Na kraju se ta grižnja savjesti spoji sa strahom od nadnaravnog i bijesa zbog gubitka onoga za što se cijeli život borio ne birajući sredstva. Džabe bogatstvo ako nemaš mira, a mir se postiže jedino poštenjem!

Uz antologijsku završnicu za jednog Zagora (koju neki biseri u komentarima ne mogu skužiti, pa se kasnije čude što im Burattini sve na tanane objašnjava), imamo i dosta solidnog humora.
Posebno bih istaknuo vjerojatno i najbolje Trampyjevo (osamnaesto) pojavljivanje s genijalno smiješnom i upečatljivom idejom koja je na urnebesan način otišla u dim. Tu su još Bat (deveto pojavljivanje) i Bing (drugo) Batterton. Odlična su duhovita scenaristička rješenja s Batom i konobarskom maramom. Svaki put kada ga netko želi upozoriti da ne služi konobarska marama za ispuhivanje nosa, desi se nešto povezano s riječnim duhom. Zgodna i simpatična igra!
Istina je da izlet s Indijancima narušava ritam priče, ali i taj dio bih pripisao Toninellijevom naumu da to bude njegov oproštaj sa serijalom, a ne može se oprostiti bez (za njega) prepoznatljivih Indijanaca i trgovaca oružjem ili alkoholom (a morao je i lijane ubaciti).

Stari majstor Donatelli je kao i inače odlično prenio atmosferu, a posebno je upečatljiva scena kapetanova kraja. Obje naslovnice vrhunske!



(priča: 10, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 10) - 94%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest (2)
8 Pages«<678
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,063 seconds.