Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

Riđobradi
anto
#1 Posted : 24. svibnja 2015. 10:16:10(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
evo topika na kome možemo komentarisati o ovom sjajnom strip serijalu:o samom stripu,o izdanju,o sledećim brojevima,...
anto
#2 Posted : 24. svibnja 2015. 14:35:15(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Prvi susret sa Riđobradim imao sam (čini mi se) u četvrtom raztedu osnovne škole,odnosno davne 1984.godine.ili je to bilo u petom,godinu dana kasnije,ne mogu sad tačno da se setim,a nije to ni toliko bitno.
Nabavio sam prva tri broja strip revije koja je preteča današnjih integrala,Gigant, sa Brunom Brazilom,Bobom Moranom i Riđobradim.Sva tri stripa su mi bila odlična, i pravo otkriće za moje poimanje stripa koje se uglavnom ograničavalo na Boneli produkciju,malo Diznija i ponešto od humorističkog BD-a.
Naročito upečatljiv mi je svakako bio Gigant sa Karipskim gusarom.Izvesno vreme kasnije,došao sam u posed još nekih epizoda ovog serijala u reviji Super, i od tada sam postao iskreni obožavatelj Riđobradog.
Nažalost,druženje je prekinuto sa ratom na ovim prostorima,kada je strip doživeo totalan krah; u Superu je tada izašla epizoda Ostrvo izgubljenih brodova,prva iz tetralogije sedmog ciklusa Blago asteka.Par godina kasnije Maverick je u okviru magazina Free objavio i nastavak,Nestali sa Crnog sokola,i sa tim se završila priča sa Riđobradim.
Sve do pokretanja Libelusove bibloteke !

Još samo da se osvrnem na pisca scenarija,Šarlijea - posle Riđobradog gusara,upoznao sam se i sa Tangijem i Laverdirom,kao i Poručnikom Bluberijem,još dva kultna stripa koja potpisuje ovaj scenarista - dovoljno da mi postane i ostane najomiljeniji.Neverovatan dar pripovedanja i precizna priča inženjerski potkrepljena istorijsko/tehničkim činjenicama je ono po čemu je Šarlije poznat.Bilo da se radi o avionima,brodovima,srednjem veku,divljem zapadu ili modernom dobu.
anto
#3 Posted : 24. svibnja 2015. 16:00:30(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Prvi ciklus: Karipski demon

Riđobradi 1:Karipski demon (Libellus)




Uvodna priča u kojoj saznajemo kako je Riđobradi postao Erikov "otac".Glavna priča se vrti oko otmice izvesnih profesora koje matori gusar misli da iskoristi za obrazovanje svog posinka.Ali tokom otmice ne ide sve kako je planirano i počinju "sranja".
Uvodna epizoda u kojoj se i Šarlije i Hubinon tek zagrevaju.
Boja je na više mesta ne-toliko-dobra.
(vrlo jaka)8/10

Riđobradi 2:Kralj sedam mora (Libellus)




Nakon oslobađanja oca iz engleskog zarobljeništva,Erik se nalazi u teškoj situaciji, i obruč se polako ali sigurno steže.Ipak,uspeva da se ukrca na jedan brod, i pobegne iz Londona,ali muke tek počinju.
Ako je prvi broj bio zagrevanje,već u drugom albumu mogu reći da je Šarlije u top formi - sjajna punokrvna avantura u kojoj nema mnogo praznog hoda.
(ekstra jaka) 9/10
Gil-galad
#4 Posted : 6. lipnja 2015. 16:32:43(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 12.9.2012.(UTC)
Posts: 8
Man
Location: Beograd
Meni je iz prvog ciklusa najupečatljiviji onaj ulet u Kartaginu...Smile
anto
#5 Posted : 19. lipnja 2015. 22:44:14(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Drugi ciklus:Bezimeni kapetan

Riđobradi 3:Sin Riđobradog (Libellus)



Erik pokušava da povrati zakonite titule i bogatstvo,ali upada u opasne igre moćnika,odnosno rođaka koji je nalsedio njegovu imovinu,te završava u zloglasnoj Bastilji.
U pomoć priskače poočim ...
9/10

Riđobradi 4:Prkos kralju (Libellus)



Erik odustaje od borbe za nasledstvom i kreće sa pomorskom karijerom.Ali već na prvoj misiji, u kojoj brod na kojem je kapetan prevozi ogromnu količinu novca za francuske kolonije u Indijskom okeanu,doživlajva izdaju potčinjenih i avantura počinje.U njoj će zaglaviti i ropstvo kod arapa,gde će sesti Babinu sestru.
9/10

Riđobradi 5:Pobuna na Oceanu (Libellus)



Erik na kraju zadnjeg albuma dospeva na galiju kao rob veslač.Na istoj zatiče i Babu.Misija galije je uništenje određenog turskog broda stacioniranog kod grčke obale,ali stvari kreću po zlu za francuze,što Erik i ostali galijoti iskorišćavaju,oslobodivši se i zauzevši galiju.Ali njihove muke još nisu gotove,jer treba pobeći iz voda u kojima gospodare tursko brodovlje.
9/10

Ono što bih istakao kod ovih albuma,ali i nekoliko sledećih je izvesna doza naivnosti,koja nije iritirajuća,ali svakako smanjuje ukupan utisak u manjoj meri.Česta oslobađanja u zadnji čas,zapanjujuće koincidencije pri susretima Erika sa određenim ličnostima (kao sa Babinom rođenom sestrom u ropstvu kod arapa),...su definitivno očekivana kod stripa koji je rađen početkom šezdesetih godina prošlog veka,čak iako je scenarista genijalni Šarlije,ali iz današnjeg ugla,pomalo narušavaju celokupni dojam.
Ali i pored toga,radi se o veoma interesantnom stripu,koji Šarlije vodi sigurnom rukom,uz fanatičnu pažnju na detalje.
anto
#6 Posted : 19. lipnja 2015. 23:00:30(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Treći ciklus:Morganovo blago

Riđobradi 6:Sablasni brod (Libellus)



U toku jedne olujne noći,Crni soko nailazi na napušteni brod.Ispostavlja se da je reč o brodu čuvenog gusara Morgana,koji je navodno ostavio neizmerno bogatstvo.Riđobradi dolazi do mape istog,ali pre upuštanja u potragu,kreću u pljačku na Verakruz.Tom prilikom,Riđobradi doživljava teško izdajstvo i ostaje u bezizlaznoj situaciji ...


Riđobradi 7:Mrtvačev otok (Libellus)



Baba i Tronogi beže sa otetog (od strane pobunjenog dela posade) Crnog sokola, i kreću da traže Erika sa mapom Morganovog blaga,kako bi osvetili Riđobradog,za kojeg misle da je poginuo,ali i došli do fantastičnog blaga.
Za petama su im i pobunjeni pirati,i svi zajedno se upuštaju u samoubilački pohod na teritoriju Ognjene zemlje
9/10
anto
#7 Posted : 19. lipnja 2015. 23:24:59(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 322
Man
Location: Čačak
Četvrti ciklus: Progonjeni pirati

Riđobradi 8:Španjolska klopka (Libellus)




Kako bi uhvatio Riđobradog,koji pustoši između ostalog španske brodove i gradove,španski potkralj u Kartageni dolazi na ideju da zarobi Erika,koji bi poslužio kao mamac.
Igrom slučaja,Erik spašava u toku jedne oluje sa broda koji tone buduću snaju potkralja i doprema je na sigurno u Kartagenu,ne sluteći da će upasti u podlu zamku.
Riđobradi saznaje za ovo i kreće u pomoć posinku
9/10

Riđobradi 9:Kraj Crnog sokola (Libellus)




Riđobradi je došavši da spase sina iz ruku španskog potkralja i sam upao u zarobljeništvu.Srećom,Erik uz pomoć devojke koju je spasao smrti iz prethodnog albuma,beži iz tamnice,i sad on kreće u pomoć ocu.
9/10

Riđobradi 10:Živ ili mrtav (Libellus)



Drugi potciklus četvrtog ciklusa:Erik saznaje za međunarodnu misiju koja ima za cilj da uništi Riđobradog i njegove pirate,a čije je skrovište izdato.Pre nego što ode da ga upozori,mladi kapetan odlučuje da najpre zatraži pomoć od čuvenog gusara Crnog Starka,koji je dužnik njegovog poočima.Ali stvari kreću po zlu,i Erik ima još jednu nevolju za vratom.
9/10

Riđobradi 11:Blago Riđobradog (Libellus)



Izbegavši međunarodnu poteru,iako ostavši bez broda i našavši se na pustom ostrvu,Riđobradi,Erik,Baba i Tronogi, pokušavaju da se domognu civilizacije.Ali dospevaju u ruke Crnog Starka,koji po svaku cenu želi da dođe do čuvenog basnoslovnog blaga Karipskog demona,a najpre ucenivši ga sa Erikovim životom.Ali nije lako nadmudriti Riđobradog ...
9/10

U principu,osim prvog albuma,sve druge sam ocenio sa devetkom - i svi su mi manje-više približnog kvaliteta,odstupanja su minimalna,tako da ocene idu od slabe devetke do jake.
Garfield
#8 Posted : 20. lipnja 2015. 14:14:16(UTC)
Rank: Ovisnik

Joined: 11.7.2011.(UTC)
Posts: 1.889
Location: Mostar
Jednog dana cu i ja nabaviti Ridjobradog!!! BigGrin
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,095 seconds.