Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

4 Pages123>»
TEX WILLER
Keziah
#1 Posted : 25. listopada 2018. 1:33:53(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side


Tex Willer je vestern serijal koji su davne 1948. godine kreirali scenarist Gianluigi Bonelli i crtač Aurelio Galleppini.

Ispočetka pomalo nezapažen, naglu popularnost stječe početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća usporedo s procvatom špageti vesterna. No, najveće zasluge ogromna uspjeha idu izvrsnu Bonelliju koji nam je podario hrpu sjajnih priča te time osigurao Texu status glavnog junaka vlastite izdavačke kuće, ali i jednoga od najpopularnijih talijanskih i europskih stripova uopće.

Ovaj neumoran, žestok rendžer i poglavica Navajo indijanaca, uglavnom u društvu vjerna prijatelja Kita Carsona, a često i sina Kita te hrabra Navaja Tigera Jacka, već nas desetljećima iznova oduševljava raznovrsnim pustolovinama i odlučnom borbom u ime pravde, makar i nauštrb zakona...
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#2 Posted : 2. studenog 2018. 7:49:59(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Tajanstveni totem
(SAKL 1a, LIBKB 1a, ZS 42, SR 1a) - 32 str.

Vjerovali ili ne:Doh
- Zanimljiva je Dnevnikova odluka da prvu Teksovu priču objavi tek u ZS 42 kao sporednu, nakon Texove priče "Zaseda u kanjonu" (peta epizoda kronološki: "Banda Kida Billya"), te epizode Malog rendžera "Ukleti ranč" (treća epizoda tog junaka kronološki: "Farma Jane Russell"). Tako "Tajanstveni totem" počinje tek na 88. stranici

Kratki sadržaj:
Usamljeni osvetnik Tex Willer pomaže Indijanki Tesah preoteti tajanstveni totem iz ruku Johna Coffina i negove bande; no, pravi cilj razbojnika nije totem, već zlato plemena Pawnee skriveno u podzemnom hramu...

Komentar:
Zahvaljujući Strip-Agent Klasik izdanju u boji, došao sam u posjed ovog stripa, iako uopće ne kupujem Texa.
Zanimljivo je pročitati prvi broj Texa uopće i, unatoč kritikama, ova prva kratka epizoda nije toliko loša. Odiše onim starinskim štihom, a ne može se uspoređivati s današnjim stripovima. Samim tim i ocjene su više subjektivne. Ipak sam uzeo u obzir vrijeme kad je priča nastala i činjenicu da je ovo sami početak ovog junaka.

Za crtež idu slične primjedbe kao i za priču. Daleko je to od modernog stripa, ali i prošlo je puno vremena od nastanka ove epizode. Kao i kod Malog Rendžera i Gambe, zanimljivo je vidjeti koliko je Galleppini kasnije napredovao.
Ocijenio sam Galepovu naslovnicu u Klasik izdanju, koja kao i cijelo izdanje odiše starinskim štihom.
Za izdanje ide čista desetka, a Tex je dobio još jednog čitatelja.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnica: 8) - 65%





Crvena ruka
(SAKL 1b, LIB KB 1b, LMS 44, SR 1b), 52 str.

Kratki sadržaj:
Tex pokušava privesti zakonu bandu "Crvena ruka“, kako bi dokazao da zapravo nije odmetnik nego borac za pravdu...

Komentar:
Situacija s ubacivanjem onesvještenog Texa u jamu usred rudnika, dizanja ulaza u rudnik u zrak, pa stražarenje četiri dana u strahu da ne bi preživio i izašao, je nešto najgluplje što sam dosada pročitao ili pogledao uopće. Ako izuzmemo tu, toliko nepotrebnu i suvišnu scenarističku glupost, ovo ostalo i nije toliko loše. Normalno, mora se uzeti u obzir vrijeme izlaska stripa i ne povlačiti usporedbe s današnjim stripovima.

Slična situacija je i za crtež, koji je dosta siromašan s malo akcije. Galepu se najviše može zamjeriti nujednačen izgled Texova lica. Ocjena za naslovnicu ide originalnoj, koja je efektna ponajviše zbog zanimljivih boja. U Klasik izdanju naslovnica koja pripada ovoj priči nalazi se na poleđini prvog broja.

(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 5, naslovnica: 8) - 50%





El Diablo
(SAKL 1c/2a, LIBKB 1c, LMS 44, SR 1c) - 44+15=59 str.
- treća Texova epizoda

Zanimljivosti: Sherlock
- Tex upoznaje Kita Carsona.
- Tex dobiva rendžersku značku.

Kratki sadržaj:
Tex nailazi na ranč u plamenu i čovjek na samrti ga moli da spasi njegovu kćer Joanne koju je oteo El Diablo koji sa svojom bandom terorizira stanovništvo...

Komentar:
Prvo da još jednom pohvalim Strip-Agentovo Klasik izdanje. Zgodan dodatak ovim prvim brojevima su psići koji su ubačeni ispod didaskalija. Par epizoda kasnije se Galep uozbiljio, pa su psiće zamijenili kvadratići.
Zanimljivo je ovo pročitati s današnje točke gledišta. Ove početne epizode su ocrnjene, ali ne bih se baš složio s većinom. Naivno je, ali daleko je od dosadnog. Ovo je pisano prije eksplozije vestern filmova i stripova, pa mi je odličan detalj s revolverškim obračunom u salunu. Naime, zbog kasnijih vestern filmova i stripova, danas svi revolveraške obračune zamišljaju kao brzo potezanje i pucanje, a u stvarnosti nije bilo tako. Zbog nezgrapnosti i nepreciznosti tadašnjeg oružja teško da je to bilo ostvarivo, tako da je scena u ovom stripu puno realnija. Također, ovdje sam prvi put uopće vidio ovakav obračun.

Za razliku od Malog rendžera i kapetana Mikija, ovako su pravi rendžeri na Divljem zapadu i izgledali. Nisu imali blještave uniforme, a čak su i zvijezde upitne! Navodno su ih počeli koristiti tek početkom 20. stoljeća.

Crtež solidan, a boja dosta doprinosi pozitivnom dojmu. Originalne naslovnice ova priča nema.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: -) - 67%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#3 Posted : 2. studenog 2018. 8:06:48(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Jedan protiv dvadeset (Vatra u noći)
(SAKL 2b, LIBKB 1d, ZS 7, LMS 44, SR 1d/2a) - 59 str.
- četvrta Texova epizoda

Vjerovali ili ne:Doh
- Dnevnik je ovu epizodu objavio dva puta; u ZS 7, a potom još jednom u LMS 44.

Kratki sadržaj:
Tex prima pismo od Marshalla u kojem ga obavještava da je tajni agent Jeff poginuo u jednom okršaju kod Silver Cityja. Kako se ne zna je li Jeff poginuo slučajno ili je posrijedi nešto drugo, Tex dobiva naredbu da ispita cijeli slučaj...

Komentar:
Još jedna više nego solidna priča iz početnog razdoblja i prva u kojoj je Tex rendžer. Ima tu dosta preskakanja radnje, pa stoga je na malom broju stranica. Radnja nije nimalo dosadna, a i baš mi se sviđa jednostavnost rješavanja nesuglasica. Nema tu milosti, a ni ranjenih. Opet, bila su to druga vremena i ne može se ovo ocjenama uspoređivati s današnjim stripovima. S druge strane, ne da nije dosadno, već je zanimljivo ne samo zbog same priče, već i drugačijeg načina pripovijedanja.

Uspoređujući izgled vinjeta iz recenzije s ovim iz SA Klasik izdanja vidimo ogromno poboljšanje koje je odličan kolor dao Galepovu crtežu. Moja ocjena ide kolororiranom crtežu, jer sam, još uvijek neujednačeni Galepov crtež ne zaslužuje više od petice.
Ocjena za naslovnicu ide odličnoj naslovnici broja 2 SA Klasik izdanja.

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 7, naslovnica: 10) - 73%





Banda Kida Billya
(SA KL 2c, LIBKB 1e, ZS 7, ZS 42, SR 2b) - 42 str.
- peta Texova epizoda

Vjerovali ili ne:Doh
- Kao i prethodnu, Dnevnik je i ovu epizodu objavio dvaput u kratkom vremenskom razdoblju; u ZS 7 i u ZS 42.

Kratki sadržaj:
Kit Carson je upućen u zonu Tonto River radi ispitivanja učestalih krađa stoke, ali je nestao prije tjedan dana. U toj zoni se pojavila banda iz Nevade koju vodi Kid Billy. Tex dobiva zadatak da pronađe Kita i sprovede istragu sa šerifom Tomom Linkom u gradu Springervilleu...

Komentar:
Tex i Carson prvi put zajedno u akciji - neprocjenjivo!

Naivno, ali nije ovo toliko loše kako se po komentarima da zaključiti. Prvi dio sa spašavanjem Carsona i uništenjem bande nije nimalo dosadan, a u drugom mi se sviđa to što Tex i ekipa bježe glavom bez obzira od Indijanaca. Netko je spomenuo da nisu riješili indijansku pobunu. Pa nije Tex Zagor da sve može sam!! Ima vojska koje će to riješiti. On je svoje napravio. Uz pomoć Carsona spasio dvojicu i omeo planove indijanske bande. Dovoljno za jedan dan!

Boja definitivno daje ogroman doprinos izgledu i užitku čitanja. Ne znam kako bi to izgledalo bez boje, ali gledajući ove vinjete iz ZS izdanja, okačene na recenziji, to je čisti užas. Moje ocjene idu za izdanje u boji, ali Galep sam ni blizu ne zaslužuje tu ocjenu.
Naslovnica koja pripada ovoj epizodi je izadana u četvrtom broju talijanskog izdanja Klasika, a u našem izdanju na poleđini drugog broja SA Klasika - i to bez Klasik Tex loga koji oduzme pola naslovnice!

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnica: 7) - 61%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#4 Posted : 2. studenog 2018. 9:39:51(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Tajna zlatnog idola / Krv na granici
(SAKL 2d/3a, LIBKB 2a, ZS 8, SR 2c/3a), 10+69=79 str.
- šesta epizoda

Zanimljivost:Sherlock
- Drugo pojavljivanje Tesah, indijanske djevojke koja se pojavila već u prvoj epizodi.

Kratki sadržaj:
Tex dobije poziv za pomoć od zapovjednika utvrde Wellington. Došavši tamo, pukovnik Cabot mu ispriča priču o tajanstvenoj Indijanki, zlatnom idolu i zagonetnim ubojstvima koja su se dogodila u utvrdi. Zamoljen da pomogne u razrješavanju tih pitanja, Tex odlučuje preuzeti misterij zlatnog idola u svoje ruke i otkriti što se krije iza svega.

Komentar:
Priča zanimljivo započinje, ali kako se radnja razvija, ima i sve više naivnosti i površnosti u scenariju. Kronološki gledano, do sada najlošija priča. Dobra stvar je sami završetak, koji označava početak sage s ratom između Meksika i SAD-a. Dnevnik tu sagu nije objavio, vjerojatno zbog nepodobnog sadržaja.
Unatoč lošijim ocjenama za ovu epizodu smatram da su ove početne priče bezrazložno ocrnjene. Možda je tome razlog Dnevnikov suludi način objavljivanja. Kada ih se čita kronološki, dojam je jako dobar jer kontinuitet je jako izražen. S obzirom da su izdavane krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća u striscia formatu, taj kontinuitet me jako pozitivno iznenadio.
Kao što sam već spominjao, neke stvari su realnije nego u današnjim stripovima (npr. revolveraški obračun bez potezanja pištolja). Razlog tome je što tada perspektiva javnosti nije bila iskrivljena prvenstveno vestern filmovima, koji su pričali drugačiju - atraktivniju verziju Divljeg zapada.

Galleppini crta sve žene isto, kao i neke manje bitnije muške likove. Dinamika crteža mu je loša, ali bila su to druga vremena i po pitanju crteža, pa mogu kazati da je i vizualno zanimljivo izdanje. Još kada tome pridodamo boju, uopće ne izgleda loše. Naslovnica prestatična, a u priči je bilo puno atraktivnijih scena od ove salunske tučnjave s početka epizode. Unatoč tome, Klasik izdanje izgleda fantastično!

(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnica: 6) - 50%




Napad na Santa Fe / Špijun Mefisto
(SAKL 3b/4a, LIBKB 2b, SR 3b), 60+28=88 str.
- sedma epizoda

Vjerovali ili ne:Doh
- Dnevnik ovu i dvije slijedeće epizode nikad nije objavio, vjerojatno zbog nepodobnog sadržaja.

Kratki sadržaj:
Nakon neuspješnog napada meksičkih trupa na Teksas kao posljedica događaja iz prethodne epizode, nastavljaju se gerilski upadi meksičkih bandi. Mister Marshall upućuje Texa u istragu vezanu za sumnju da netko dojavljuje Meksikancima raspored američkih snaga. Nakon višetjedne istrage, nalazimo Texa u gradiću Rio Negro. Tamo nastupa mađioničar Mefisto i njegova zanosna sestra Lily. Texu su oni sumnjivi, pa započinje istragu o njima. Nakon što vojska napusti gradić, uslijedi napad meksičke gerile. Tex opet sudjeluje u bezuspješnoj obrani, a bježeći uhvate jednog ranjenog Meksikanaca. Nakon malo Teksovog "uvjeravanja", Meksikanac prizna tko i kako donosi informacije gerili. Tex i žestoki starac Ted krenu tragom tih informacija...

Komentar:
S obzirom na količinu događaja, začuđujuće kratka epizoda, koja se direktno nastavlja na prethodnu i označava početak sage s ratom između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.
Sveukupno više nego čitljiva epizoda. Meni ovo nije ni najmanje naporno ni dosadno. Ima tu dosta zanimljivosti, gledano iz današnje perspektive. Mora se imati na umu da je ovo pisano krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća i da je to tada sigurno bilo revolucionarno.

Jednostavno je nevjerovatna količina događanja na ovoliko malo stranica, koliko ova epizoda broji. Zbog toga ima puno teksta, didaskalija i raznih objašnjenja, pa se dugo i čita. Daleko je ovo od modernog stripa, ali nije ni glupo niti dosadno.
Unutar glavne radnje su i dvije nepotrebne "filler" pričice.
Dobro je što ima puno nepredvidljivih i neočekivanih obrata.
Mefisto i seka Lily su lukavi i prepredeni protivnici, pa protiv njih nije dovoljna sila i brzina kojom Tex rješava obične protivnike. Dovoljno je kazati da, zahvaljujući njima, naš Tex biva osuđen na smrt. Dobar lik je i starac Ted, a iznenađujuće je kada pogine, a Tex doživi potpuni poraz.

Crtež standardan za Galepa iz tog početnog razdoblja. Boja uvelike popravlja dojam.
Naslovnica u SA Klasik izdanju se nalazi na poleđini trećeg broja (s Mefistom i nekom ženom koja bi tebala biti Lily) i izgleda odlično u punom formatu - bez Tex Klasik loga. Libellusova je najbolja.

(priča: 8, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnice: 6) - 60%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Ned Tana
#5 Posted : 2. studenog 2018. 16:55:21(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 2.11.2018.(UTC)
Posts: 8
Man
Location: Hrvatska
Sjajno, sjajno, sjajno !
Keziah
#6 Posted : 2. studenog 2018. 17:55:00(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Spock
Ja isto ne pratim ovog junaka ali sam počeo uzimati klasike i color u izdanju Strip-Agenta, imam prvi broj kod sebe pa kada oroćitam bacim komentar.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#7 Posted : 2. studenog 2018. 19:39:55(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Ned Tana wrote:
Sjajno, sjajno, sjajno !



Hvala, hvala, hvala!Smile
Dobrodošao!!

Nadam se ćeš se priključiti i kojim komentarom nakon čitanja.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#8 Posted : 21. studenog 2018. 19:49:19(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Odmetnik
- osma Texova epizoda (SAKL 4b, LIBKB 2c, SR 3c) - 33 str.

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Vjerovali ili ne: Doh
- Dnevnik je ovu epizodu preskočio, baš kao prethodnu i slijedeću - u biti cijelu sagu s ratom s Meksikom.


Kratak sadržaj:
Carson pomaže Texu u bijegu iz zatvora, koji opet postaje odmetnik kao na početku serijala. Svejedno, to ga ne spriječava da unaprijed osujeti pljačku banke i ubije korumpiranog šerifa. Samo, treba naći Mefista i seku da bi se riješio tjeralice, a za to mora surađivati s odmetnicima...


Komentar:
Teško je razlučiti gdje je početak i kraj ove epizode. Iako se baš ne slažem s podjelom epizoda kao na popisu sa "ubcfumetti", koji je i na ovoj stranici prihvaćen kao mjerodavan, nevoljko ću ga prihvatiti. Po meni, najlogičnije bi bilo da kraj bude nakon Mefistivog poraza i odluke Texa da ostane s Montalesom u Meksiku i nastavi se boriti protiv meksičke vlade. Usput, Talijani na wikipedijinom popisu https://it.wikipedia.org.../Albi_a_striscia_di_Tex imaju puno logičniji raspored od ovog na ubcfumetti. Oni su stavili obračun s Mefistom u jednu epizodu, a mi to ovdje dijelimo u tri, pa dobijemo ovu besmislenu epizodicu od 33 stranice, koja sama ne znači ništa osim epiloga prethodne i prologa slijedeće. Bezveze!!

Galep standardan kao u svim početnim epizodama, a boja neusporedivo poboljšava dojam. Naslovnica originalnog talijanskog trećeg broja jednostavna, ali efektna i upečatljiva. Ova (Tex kao Veliki Blek) u Strip Agent klasik izdanju je bezveze, a toj ovdje ide ocjena!

(priča: 4, scenarij: 3, crtež: 6, naslovnica: 1) - 40%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#9 Posted : 21. studenog 2018. 20:12:45(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Da li je izišao taj broj 4?
Meni kaže Columbo da je nema zato što je izdavača zagubio pa čeka da pronađeConfused
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#10 Posted : 21. studenog 2018. 20:23:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Keziah wrote:
Da li je izišao taj broj 4?
Meni kaže Columbo da je nema zato što je izdavača zagubio pa čeka da pronađeConfused


Pa već je izašao i broj 5! Huh
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#11 Posted : 22. studenog 2018. 19:16:26(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
A ne znam, morati ću opet pitati Columba.Huh Glare
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#12 Posted : 22. studenog 2018. 22:24:51(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Da da, 5. broj ti je već vani, bio je za ovogodišnji IL, ali Bernard ga nije imao taj dan kad sam ja bio, izgleda da prodaja tog Klasika ide odlično. Kasnije 5-icu našao na kiosku. Idući mjesec već broj 6, ide to.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Keziah
#13 Posted : 22. studenog 2018. 22:27:11(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Reem bi li mi mogao nabaviti 4 možda?
Usput kada sebi budeš išao nabavljati?
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#14 Posted : 22. studenog 2018. 22:30:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Broj 4 ti je mislim povučen sa kioska, pošto je 5-ica sad aktualna Confused
A ja ti sad sve kupujem na kiosku, sad jedino bude onih utora često, a znam da ih ti ne podnosiš BigGrin

Jesi razmišljao se povezati sa Zlatkom u Babilonu, čuo sam da se s njim da dogovoriti, pa da ti možda čuva određene brojeve ili kako već.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#15 Posted : 27. studenog 2018. 9:11:59(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Desperado Montales / Junak Meksika
(SAKL 4c/5a, LIBKB 2d, SR 3d/4a) 67+21=88 str
- deveta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Vjerovali ili ne:Doh
- Baš kao i prethodne dvije, i ovu epizodu je Dnevnik preskočio, što bi značilo da su preskočili 209 stranica stripa, odnosno cijelu sagu s ratom Meksika i SAD-a, a s tim i prvo pojavljivanje dva bitna lika u serijalu: Mefista i Montalesa.
- Ova epizoda je originalno izdavana u "kajiš" formatu od 07. do 09. mjeseca 1949. godine.

Kratki sadržaj:
Tex je na tragu Mefistu, a usput se upleo u meksičku revoluciju i postao njen glavni kotač.


Komentar:
Ova epizoda se može podijeliti u dva dijela. Prvi je uzvrat Mefistu i seki, a taj prvi dio je odličan, a, uz brzinu, Tex pokazuje ogromnu snalažljivost, inteligenciju i zadivljujuću sposobnost taktičkog planiranja.
Drugi dio bi bio i završni dio sage kojom se okončava rat SAD-a i Meksika. Junak Meksika je Tex i skoro je sve sam učinio u svrgavanju meksičke vlade i pobjedi revolucionarnih snaga. Dosta lošije od prvog dijela s Mefistom.
Dojam je kao da je tata Bonelli htio što prije vratiti Texa doma, tamo gdje mu je mjesto. Ima nekoliko dobrih situacija kao što je zarobljavanje Montalesa i njegovo oslobađanje od strane Texa. Poslije toga ima sve više teksta, a sve manje radnje. Nema jakih likova kao što su Mefisto i njegova seka Lily. Montales je, ovdje, bezličan lik koji nema svoje mišljenje, već samo radi što mu Tex kaže. Još su mi najbolji lukavi meksički kapetan i njegov nadređeni.

O crtežu ne treba puno trošiti riječi. Galep je to solidno i ujednačeno uradio bez nekih grešaka. Dojam je zbog boje sigurno bolji.

Naslovnice su dvije u SA Klasik izdanju. Prva je dobra, prikazuje Texa kao odmetnika, samo što je u stripu obučen u crno. Nalazi se na poleđini četvrtog broja. Druga pokazuje scenu iz stripa, samo što lik u crvenoj košulji izgleda kao Tex, a u stripu Tex tamo nije bio. U redovnoj talijanskoj seriji naslovnica ove epizode je u četvrtom broju i po naslovu bi trebala pripadati ovoj priči, i to samo po naslovu jer prikazuje scenu koja može pripadati bilo kojoj Texovoj epizodi.

(priča: 7, scenarij: 5, crtež: 6, naslovnice: 6) - 60%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#16 Posted : 27. studenog 2018. 13:17:19(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
ReemCP wrote:
Broj 4 ti je mislim povučen sa kioska, pošto je 5-ica sad aktualna Confused
A ja ti sad sve kupujem na kiosku, sad jedino bude onih utora često, a znam da ih ti ne podnosiš BigGrin

Jesi razmišljao se povezati sa Zlatkom u Babilonu, čuo sam da se s njim da dogovoriti, pa da ti možda čuva određene brojeve ili kako već.

Nisam, ne znam što ću Glare
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#17 Posted : 4. srpnja 2019. 17:30:19(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Crvenokoščeva banda
(SAKL 5a, LIBKB 3a, LMS 23, SR 4b) 75 str.
- deseta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnica: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Radnja u ovoj i slijedećoj epizodi je direktno povezana i odvija se u dva izmišljena grada u Teksasu. Prvi dio u Linevillu, a drugi u Maricopi. Naselja tih imena postoje ili su postojala, ali ne na mjestu, veličini i u vremenu kako ih je u stripu stavio G. L. Bonelli.
- Epizoda je prvi put izlazila u striscia formatu od 09. do 11. mjeseca 1949.
- Nakon što je preskočio cijelu meksičku sagu, Dnevnik je ovu i slijedeću epizodu objavio u LMS 23 pod imenom "Brži od zvečarke".

Kratki sadržaj:
Teško je ovu i slijedeću epizodu razdvojiti. Puno ih je lakše gledati kao jednu epizodu s dva dijela.
Odmetnik Tex, nakon što je u prethodnim nastavcima srušio meksičku vladu, konačno se vraća u Teksas, gdje mu je glava ucijenjena. Odmah nakon prelaska granice naiđe na nesretnog rančera kojeg na razne načine, sumnjivi tipovi pod vodstvom bandita nadimkom Crvenokožac, pokušavaju natjerati da proda ranč. Tex, po starom dobrom običaju, odluči ostati i provesti pravdu. U pokušaju otkrivanja pravih razloga zavjere i zavjerenika, dolazi do informacija da je ova situacija samo vrh ledenog brijega, a prste u svemu ima kineska banda koja širi posao s opijumom i time zadaje velike glavobolje američkim državnim organima pravde. To je idealan temelj za ponovni ulazak u priču Kita Carsona i Marshalla, šefa rendžerske organizacije i čovjeka koji naveliko sumnja u Texovu nevinost. Kako će se cjelokupna priča razviti i koliko će ljudi Tex poslati na vječna lovišta u spašavanju žive glave, ostaje vam da pročitate.


Komentar:
Ova epizoda se sastoji od dva dijela od kojih je prvi dio klasična priča s zastrašivanjem i trovanjem stoke na određenom ranču, s ciljem da se vlasnika natjera na prodaju. Tex sam protiv svih, a zbog potjernice i na meti svih. Ne treba ni spominjati da gdje on prođe trava više ne raste. Ukupan dojam prvog dijela kvari Texov obračun s zmijurinom koja ga je napala pri penjanju po litici! Galep je nacrtao predimenzioniranu zmijurinu koja nikako ne liči na najčešću otrovnicu tih krajeva - čegrtušu. Strašno!

Ukupno gledajući, prilično naivna, pa i naporna epizoda, lošija od prethodnih. Priča je imala potencijala, ali naivnosti i klišeji u scenariju su učinili svoje. Crtež većinom standardan Galepov za taj početni period, a uz već spomenute nedosljednosti očita je površnost i brzopletost u prikazu. Ovaj prvi dio nema svoju naslovnicu u klasik izdanju, a ni u originalnoj seriji. Villina naslovnica trećeg broja Libellus Kolor Biblioteke bi mogla odgovarati prvom dijelu ove epizode, ali to je već klasična tema u ovom serijalu.

(priča: 4, scenarij: 2, crtež: 4, naslovnica: nema) - 33%






Tragična noć / Zmajevi plaćenici
(SAKL 5b/6a, LIBKB 3a, LMS 23, SR 4c/5a) 32+53=85 str.
- jedanaesta Texova epizoda


Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je direktni nastavak prethodne. Odvija se u izmišljenom gradu u Teksasu - Maricopi. Baš kao i Lineville u prethodnoj epizodi, naselja tih imena postoje ili su postojala, ali ne na mjestu, veličini i u vremenu kako ih je u stripu stavio G. L. Bonelli.
- Dnevnik je ovu i prethodnu epizodu objavio u jednoj sveski - LMS 23: Brži od zvečarke.
- Epizoda je prvi put izdana u striscia formatu od studenog 1949. do siječnja 1950.


Kratki sadržaj:
Nakon što je u prethodnoj epizodi nanjušio da se iza svih prljavih rabota u Linevillu nalazi kineska banda sa sjedištem u Maricopi, Tex kreće u uništavalačku misiju, prije toga o svemu obavijestivši Kita Carsona. Nevolje su na pomolu...

Komentar:
Budući da je ova epizoda prvi put objavljena 1949., teško je govoriti o originalnosti, ali ovaj drugi dio glavne priče je po tom kriteriju sigurno u velikoj prednosti. Imamo kinesku mafiju koja raspačava opijum u obliku cigareta!! Moglo je i bez te nebuloze s opijumskim cigaretama, ali svakako je bolja priča od prvog dijela s Crvenokoščevom bandom. U oba dijela Tex je zarobljen i prijeti mu strašna smrt, a u drugom Kinezi odlučuju na njemu demonstrirati svoje sposobnosti mučenja. To mučenje je i tema naslovnice broja 6 u Klasik izdanju.

Nakon što u prvom dijelu priče imamo predimenzioniranu otrovnicu, u ovom dijelu ponovno su dvije zmije otrovnice u igri, ali opet se izgledom ne da zaključiti o kojoj se vrsti radi. U Strip Agent Klasik izdanju ova epizoda ima dvije naslovnice. Dok druga krasi broj 6, prva je na poleđini broja 5, a to je ujedno i originalna naslovnica petog broja redovne serije u Italiji. Obje naslovnice su upečatljive i nesvakidašnje, a odnose se na drugi dio, odnosno obračun s kineskom mafijom.

(priča: 6, scenarij: 5, crtež: 5, naslovnice: 8) - 55%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#18 Posted : 25. prosinca 2019. 14:08:27(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Satania!
(SAKL 6b/7a, LIBKB 3c, SR 5b, ZS 46) 75+21=96 str.
- dvanaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Radnja ove priče se odvija u Yumi, gradu na samom jugozapadnom rubu Arizone, kao i na planinama Gila i Mohawk, koje se nalaze u neposrednoj blizini.
- Prvi pravi zajednički zadatak (od početka do kraja priče) Texa i Kita Carsona. Bahati Tex nema poštovanja prema starijem rendžeru po stažu i godinama, ujedno i čovjeku koji ga je spasio smrtne kazne, već se odmah prema Carsonu postavlja autoratitivno, čak ga u jednoj sceni dobro "opere".
- Ova epizoda je originalno izašla u striscia formatu od siječnja do ožujka 1950.


Kratki sadržaj:
Nakon što se Tex (u prošloj epizodi) ponovno pretvorio iz odmetnika u rendžera, Mister Marshall ga, zajedno s Kitom Carsonom, šalje na zadatak na samu jugozapadnu granicu Arizone, u grad Yumu. Tamo treba uništiti okrutnu bandu koju predvodi Satania, osoba za koju kruže glasine da je žena.


Komentar:
U ovoj priči tata Bonelli nam konačno servira vjerodostojno mjesto radnje, pa čak i zanimljivog protivnika. Nažalost, to je sve što je dobro u ovoj epizodi. Uz nevjerojatne količine teksta, imamo i bezbroj situacija gdje Texa i Carsona protivnici promašuju iz neposredne blizine, a njih dva, s običnim revolverima, su nepogrešivi na bilo kojoj udaljenosti i u bilo kojoj situaciji. Nije bitno je li omjer 1:1 ili 1:100, rezultat je poznat unaprijed! Texovi fanovi to očigledno vole, ali meni je to stvarno degutantno.
Drugi problem je što se čitatelju odmah otkriva tko je vođa bande. Valjda je Gian Luigi zamislio da bi trebalo biti zanimljivo gledati Texa kako to pokušava saznati.
Najjače je kada na kraju Tex izjavi da je skužio identitet na osnovu prstena, unatoč tome što Satania nosi samo povez preko očiju u stilu Zoroa i maramu na glavi ispod koje se jasno vidi dužina i boja kose.
Ukratko, scenarij je "Bože sačuvaj"!
Crtež standardan rani Galep. Nimalo ne pomaže Bonelliju u pokušaju stvaranja zanimljive priče. Bah!
U Strip Agent Klasik izdanju imamo dvije naslovnice. Prva, groteskna, je na poleđini broja 6, a druga je naslovnica broja 7 i prikazuje scenu iz završnog dijela epizode.

(priča: 5, scenarij: 1, crtež: 4, naslovnice: 3) - 33%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#19 Posted : 29. prosinca 2019. 19:17:07(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Zadatak u Devil's Holeu
(SAKL 7b/8a, LIBKB 4a, SR 5c/6a, LMS 26) 107+10= 117 str.
- trinaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Kit drugi put spašava život Texu, s tim da mu u ovoj epizodi Tex uzvraća uslugu.
- Tex se sam proglašava šerifom Devil's Holea.
- Gradić Piedras Negras na meksičkoj strani rijeke Rio Grande (u kojem se dijelom odvija radnja, a koji se nalazi vrlo blizu Devil's Holea) nije izmišljen i stvarno postoji na način kako je predočeno u priči.
- Ova epizoda je originalno izlazila u "kajiš formatu" od travnja do lipnja 1950.


Kratki sadržaj:
Drugu epizodu za redom Tex i Kit idu sami na zadatak uništenja kriminalne organizacije. Ovaj put zadatak se čini lakšim od prethodnog, ali samo na prvu. Braća Benton su praktički zagospodarili mjestom koje se razvilo pokraj rudnika zlata, a sami ciljevi lukavih razbojnika nisu posve jasni.


Komentar:
U ovoj epizodi vidljiv je ogroman napredak po pitanju scenarija u usporedbi s prethodnim pričama. Unatoč Texovoj superiornosti nad svima, scenarij je dosta kompleksniji s podosta iznenađenja. I dalje je to jako naporno za čitanje, s ogromnom količinom teksta i prepričavanjem kroz didaskalije, naivnim i nadrealnim situacijama, ali ima dosta pozitivnih elemenata.

Sama priča nije pamtljiva, ali zato određene scene jesu. Posebno iznenađuje metamorfoza vođe razbojnika iz klasičnog siledžije u lukavog spletkaroša. Još bih izdvojio Texovo samozapošljenje u uredu pokojnog šerifa i scenu kada zapali revolvere razoružanih razbojnika pomoću petroleja u preokrenutom stolu usred njihove jazbine. Koji vatromet!!

Moram spomenuti i Kita Carsona u "undercover" misiji, zbog čega je pustio i bradu, ali i tu iznenađenje slijedi.

Galleppini standardan za to početno razdoblje, bez nekog vidljivog pomaka, ali i bez nekih grešaka koje bi bole u oči. Naslovnica u Klasik izdanju (u biti preslikana scena iz priče) se nalazi na poleđini broja 7 i prikazuje Indijanca koji se sprema odapeti strijelu prema Texu. Ne izgleda loše, ovako u punom formatu, a može navesti i čitatelja na kriva očekivanja. U originalnoj redovnoj seriji ovoj priči pripada naslovnica 6. broja. Klasika - efektno obojana i aranžirana naslovnica na kojoj Tex mlati protivnika.

Sve u svemu, zadovoljan sam ovom epizodom, pogotovo nakon što me prethodna (Satania!) potpuno razočarala.

(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 5, naslovnice: 5) - 50%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#20 Posted : 30. prosinca 2019. 16:46:40(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Opasna tajna (Meksikanka Lupe)
(SAKL 8b, LIBKB 4b, SR 6b/7a, LMS 9), 117 str.
- četrnaesta Texova epizoda


Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Otok Tiburón je najveći meksički otok i nalazi se u Kalifornijskom zaljevu. Sada je zaštićeni prirodni rezervat, ali i nenaseljen. Na njemu nikada nisu živjeli Indijanci Yaqui, već plemena Seri Indijanaca!
- Ova epizoda u regularnoj seriji nema svoju naslovnicu (iako je u recenziji krivo navedeno da dvije naslovnice pripadaju ovoj epizodi). Naslovnica broja 6 pripada prethodnoj, a naslovnica broja 7 narednoj epizodi, što se lako dokuči zbog scena prikazanim na njima, a pogotovo prema nazivima na naslovnicama, što su ujedno i naslovi striscia brojeva koji pripadaju tim epizodama.
- Originalno je epizoda izlazila u "kajiš formatu" od lipnja do rujna 1950.


Kratki sadržaj:
Tex treba osloboditi vođu meksičke revolucije i svog prijatelja Montalesa iz strogo čuvanog zatvora na otoku usred Meksika.


Komentar:
Ovdje imamo ponovno scenaristički skok unazad u odnosu na prethodnu epizodu. Priča je dobro smišljena, ali realizacija iste je na jako niskom nivou. To se donekle može opravdati činjenicom da je ova avantura originalno izašla na "kajiš formatu", pa je nakon svake 32 pasice morao biti bombastičan "cliffhanger", koji bi natjerao čitatelja da kupi slijedeći broj.

Ima tu pozitivnih detalja kao što su likovi Meksikanke Lupe i Texova poznanika Jorgea. Njih dvoje su od presudne pomoći Texu i bez njih bi naš junak nekoliko puta otegao papke. Oboje prolaze promjenu od nesposobnih i glupih likova (prema kojima se bahati nasilnik Tex ponaša kao prema maloj djeci) u lukave, hrabre i sposobne ljude. Posebno iznenađuje lik djevojke Lupe, njena sposobnost i neočekivano bitna uloga u cijeloj avanturi, pogotovo s obzirom na vrijeme kad je ova priča izašla. Ona uveliko nadilazi stereotipe koji su obilježavali ženske likove u serijalu. Čak mi je žao što su scenaristi serijala na nju zaboravili, da bi je se sjetili tek nakon 67 godina!

Najveća mana ove epizode je ogromna količina događaja i scenarističkih naivnosti tako karakterističnih za serijale koji su izlazili u striscia formatu. Ovdje je G. L. Bonelli uvelike pretjerao s tim, pa ni olakotne okolnosti ne pomažu previše. Količina teksta je i dalje prevelika, ali je lakše probavljiva upravo zbog ogromnog broja događaja koji se redaju kao na traci.

Kod Galepa napredak ne vidim. Još uvijek je to čisto odrađivanje posla i hvatanje rokova. Naslovnica sam se već dodirnuo u zanimljivostima, a u Strip Agent Klasik izdanju naslovnice koje pripadaju ovoj epizodi su na koricama broja 8. Prva je naslovna, a druga na poleđini i prikazuju određene scene iz stripa.


(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 5, naslovnice: 4) - 43%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest (6)
4 Pages123>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,303 seconds.