Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

TEX WILLER
Keziah
#1 Posted : 25. listopada 2018. 1:33:53(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side


Tex Willer je vestern serijal koji su davne 1948. godine kreirali scenarist Gianluigi Bonelli i crtač Aurelio Galleppini.

Ispočetka pomalo nezapažen, naglu popularnost stječe početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća usporedo s procvatom špageti vesterna. No, najveće zasluge ogromna uspjeha idu izvrsnu Bonelliju koji nam je podario hrpu sjajnih priča te time osigurao Texu status glavnog junaka vlastite izdavačke kuće, ali i jednoga od najpopularnijih talijanskih i europskih stripova uopće.

Ovaj neumoran, žestok rendžer i poglavica Navajo indijanaca, uglavnom u društvu vjerna prijatelja Kita Carsona, a često i sina Kita te hrabra Navaja Tigera Jacka, već nas desetljećima iznova oduševljava raznovrsnim pustolovinama i odlučnom borbom u ime pravde, makar i nauštrb zakona...
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#2 Posted : 2. studenog 2018. 7:49:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska
Tajanstveni totem, br. 1a - 32 str

Usamljeni osvetnik Tex Willer pomaže Indijanki Tesah preoteti tajanstveni totem iz ruku Johna Coffina i negove bande; no, pravi cilj razbojnika nije totem, već zlato plemena Pawnee skriveno u podzemnom hramu...

Zahvaljujući Strip-Agent Klasik izdanju u boji, došao sam u posjed ovog stripa, iako uopće ne kupujem Texa.

Zanimljivo je pročitati prvi broj Texa uopće i, unatoč kritikama, ova prva kratka epizoda nije toliko loša. Odiše onim starinskim štihom, a ne može se uspoređivati s današnjim stripovima. Samim tim i ocjene su više subjektivne. Ipak sam uzeo u obzir vrijeme kad je priča nastala i činjenicu da je ovo sami početak ovog junaka.

Za crtež idu slične primjedbe kao i za priču. Daleko je to od modernog stripa, ali i prošlo je puno vremena od nastanka ove epizode. Kao i kod Malog rendžera i Gambe, zanimljivo je vidjeti koliko je Galleppini kasnije napredovao.

Ocijenio sam Galepovu naslovnicu u Klasik izdanju, koja kao i cijelo izdanje odiše starinskim štihom.

Za izdanje ide čista desetka, a Tex je dobio još jednog čitatelja.

Vjerovali ili ne:Doh
- Zanimljiva je Dnevnikova odluka da prvu Teksovu priču objavi tek u ZS 42 kao sporednu, nakon Texove priče "Zaseda u kanjonu" (peta epizoda kronološki: "Banda Kida Billya"), te epizode Malog rendžera "Ukleti ranč" (treća epizoda tog junaka kronološki: "Farma Jane Russell"). Tako "Tajanstveni totem" počinje tek na 88. stranici

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnica: 8) - 65%Crvena ruka, br. 1b - 52 str.

Tex pokušava privesti zakonu bandu "Crvena ruka“, kako bi dokazao da zapravo nije odmetnik nego borac za pravdu...

Situacija s ubacivanjem onesvještenog Texa u jamu usred rudnika, dizanja ulaza u rudnik u zrak, pa stražarenje četiri dana u strahu da ne bi preživio i izašao, je nešto najgluplje što sam dosada pročitao ili pogledao uopće. Ako izuzmemo tu, toliko nepotrebnu i suvišnu scenarističku glupost, ovo ostalo i nije toliko loše. Normalno, mora se uzeti u obzir vrijeme izlaska stripa i ne povlačiti usporedbe s današnjim stripovima.

Slična situacija je i za crtež, koji je dosta siromašan s malo akcije. Galepu se najviše može zamjeriti nujednačen izgled Texova lica. Ocjena za naslovnicu ide originalnoj, koja je efektna ponajviše zbog zanimljvih boja. Klasik izdanje nema naslovnicu za ovu priču.

(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 5, naslovnica: 8) - 50%El Diablo

- treća Texova epizoda, LIBKB 1c / SA Klasik 1c+2a - 44+15=59 str.

Tex nailazi na ranč u plamenu i čovjek na samrti ga moli da spasi njegovu kćer Joanne koju je oteo El Diablo koji sa svojom bandom terorizira stanovništvo...

Prvo da još jednom pohvalim Strip-Agentovo Klasik izdanje. Zgodan dodatak ovim prvim brojevima su psići koji su ubačeni ispod didaskalija. Par epizoda kasnije se Galep uozbiljio, pa su psiće zamijenili kvadratići.
Zanimljivo je ovo pročitati s današnje točke gledišta. Ove početne epizode su ocrnjene, ali ne bih se baš složio s većinom. Naivno je, ali daleko je od dosadnog. Ovo je pisano prije eksplozije vestern filmova i stripova, pa mi je odličan detalj s revolverškim obračunom u salunu. Naime, zbog kasnijih vestern filmova i stripova, danas svi revolveraške obračune zamišljaju kao brzo potezanje i pucanje, a u stvarnosti nije bilo tako. Zbog nezgrapnosti i nepreciznosti tadašnjeg oružja teško da je to bilo ostvarivo, tako da je scena u ovom stripu puno realnija. Također, ovdje sam prvi put uopće vidio ovakav obračun.

Za razliku od Malog rendžera i kapetana Mikija, ovako su pravi rendžeri na Divljem zapadu i izgledali. Nisu imali blještave uniforme, a čak su i zvijezde upitne! Navodno su ih počeli koristiti tek početkom 20. stoljeća.

Crtež solidan, a boja dosta doprinosi pozitivnom dojmu. Originalne naslovnice ova priča nema.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: -) - 67%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#3 Posted : 2. studenog 2018. 8:06:48(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska
Jedan protiv dvadeset (Vatra u noći)

- četvrta Texova epizoda, SA Klasik 2b / LIBKB 1d- 59 str.

Tex prima pismo od Marshalla u kojem ga obavještava da je tajni agent Jeff poginuo u jednom okršaju kod Silver Cityja. Kako se ne zna li je Jeff poginuo slučajno ili je posrijedi nešto drugo, Tex dobiva naredbu da ispita cijeli slučaj...

Još jedna više nego solidna priča iz početnog razdoblja i prva u kojoj je Tex rendžer. Ima tu dosta preskakanja radnje, pa stoga je na malom broju stranica. Radnja nije nimalo dosadna, a i baš mi se sviđa jednostavnost rješavanja nesuglasica. Nema tu milosti, a ni ranjenih. Opet, bila su to druga vremena i ne može se ovo ocjenama uspoređivati s današnjim stripovima. S druge strane, ne da nije dosadno, već je zanimljivo ne samo zbog same priče, već i drugačijeg načina pripovijedanja.

Uspoređujući izgled vinjeta iz recenzije s ovim iz SA Klasik izdanja vidimo ogromno poboljšanje koje je odličan kolor dao Galepovu crtežu. Moja ocjena ide kolororiranom crtežu, jer sam, još uvijek neujednačeni Galepov crtež ne zaslužuje više od petice.

Ocjena za naslovnicu ide odličnoj naslovnici broja 2 SA Klasik izdanja.

Vjerovali ili ne:Doh
- Dnevnik je ovu epizodu objavio dva puta; u ZS 7, a potom još jednom u LMS 44.

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 7, naslovnica: 10) - 73%Banda Kida Billya

- peta Texova epizoda (SA Klasik 2c / LIBKB 1e) - 42 str.

Kit Carson je upućen u zonu Tonto River radi ispitivanja učestalih krađa stoke, ali je nestao prije tjedan dana. U toj zoni se pojavila banda iz Nevade koju vodi Kid Billy. Tex dobiva zadatak da pronađe Kita i sprovede istragu sa šerifom Tomom Linkom u gradu Springervilleu...

Tex i Karson prvi put zajedno u akciji - neprocjenjivo!

Naivno, ali nije ovo toliko loše kako se po komenatrima da zaključiti. Prvi dio sa spašavanjem Karsona i uništenjem bande nije nimalo dosadan, a u drugom mi se sviđa to što Tex i ekipa bježe glavom bez obzira od Indijanaca. Netko je spomenio da nisu riješili indijansku pobunu. Pa nije Tex Zagor da sve može sam!! Ima vojska koje će to riješiti. On je svoje napravio. Uz pomoć Karsona spasio dvojicu i omeo planove indijanske bande. Dovoljno za jedan dan!

Boja definitivno daje ogroman doprinos izgledu i užitku čitanja. Ne znam kako bi to izgledalo bez boje, ali gledajući ove vinjete iz ZS izdanja, okačene na recenziji, to je čisti užas. Moje ocjene idu za izdanje u boji, ali Galep sam ni blizu ne zaslužuje tu ocjenu.
Naslovnica koja pripada ovoj epizodi je izadana u četvrtom broju talijanskog izdanja Klasika, a u našem izdanju na poleđini drugog broja SA Klasika - i to bez Klasik Tex loga koji oduzme pola naslovnice!

Vjerovali ili ne:Doh
- Kao i prethodnu, Dnevnik je i ovu epizodu objavio dvaput u kratkom vremenskom razdoblju; u ZS 7 i u ZS 42.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnica: 7) - 61%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#4 Posted : 2. studenog 2018. 9:39:51(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska

Tajna zlatnog idola / Krv na granici

- šesta epizoda, LIBKB 2a / SA Klasik 2d+3a, 10+69=79 str.

Tex dobije poziv za pomoć od zapovjednika utvrde Wellington. Došavši tamo, pukovnik Cabot mu ispriča priču o tajanstvenoj Indijanki, zlatnom idolu i zagonetnim ubojstvima koja su se dogodila u utvrdi. Zamoljen da pomogne u razriješavanju tih pitanja, Tex odlučuje preuzeti misterij zlatnog idola u svoje ruke i otkriti što se krije iza svega.

Priča zanimljivo započinje, ali kako se radnja razvija, ima i sve više naivnosti i površnosti u scenariju. Kronološki gledano, do sada najlošija priča. Dobra stvar je sami završetak, koji označava početak sage s ratom između Meksika i SAD-a. Dnevnik tu sagu nije objavio, vjerojatno zbog nepodobnog sadržaja.
Unatoč lošijim ocjenama za ovu epizodu smatram da su ove početne priče bezrazložno ocrnjene. Možda je tome razlog Dnevnikov suludi način objavljivanja. Kada ih se čita kronološki, dojam je jako dobar jer kontinuitet je jako izražen. S obzirom da su izdavane krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća u striscia formatu, taj kontinuitet me jako pozitivno iznenadio.
Kao što sam već spominjao, neke stvari su realnije nego u današnjim stripovima (npr. revolveraški obračun bez potezanja pištolja). Razlog tome je što tada perspektiva javnosti nije bila iskrivljena prvenstveno western filmovima, koji su pričali drugačiju - atraktivniju verziju Divljeg zapada.

Galleppini crta sve žene isto, kao i neke manje bitnije muške likove. Dinamika crteža mu je loša, ali bila su to druga vremena i po pitanju crteža, pa mogu kazati da je i vizualno zanimljivo izdanje. Još kada tome pridodamo boju, uopće ne izgleda loše. Naslovnica prestatična, a u priči je bilo puno atraktivnijih scena od ove salunske tučnjave s početka epizode. Unatoč tome, Klasik izdanje izgleda fantastično!

Zanimljivost:Sherlock
- Drugo pojavljivanje Tesah, indijanske djevojke koja se pojavila već u prvoj epizodi.

(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnica: 6) - 50%Napad na Santa Fe

- sedma epizoda, SA Klasik 3b / LIBKB 2b, 34 str.

Kao posljedica događaja iz prethodne epizode, započinje otvoreni rat i napad Meksikanaca na Teksas. Naš Tex se zatekne u gradu Santa Feu baš za vrijeme napada meksičkih trupa. U nemogućnosti organiziranja učinkovite obrane, naš junak se uspijeva probiti kroz neprijateljske redove i uzbuniti vojsku u obližnjoj utvrdi Wellington. Slijedi otvoreni sukob...

S obzirom na količinu događaja, začuđujuće kratka epizoda, koja se direktno nastavlja na prethodnu i označava početak sage s ratom između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Sveukupno više nego čitljiva epizoda. Meni ovo nije ni najmanje naporno ni dosadno. Ima tu dosta zanimljivosti, gledano iz današnje perspektive. Mora se imati na umu da je ovo pisano krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća i da je to tada sigurno bilo revolucionarno.

Galep standardan kao u prethodnim epizodama, a ova nema čak ni naslovnicu u niti jednom izdanju.

Vjerovali ili ne:Doh
- Dnevnik ovu i dvije slijedeće epizode nikad nije objavio, vjerojatno zbog nepodobnog sadržaja.

(priča: 7,  scenarij: 5, crtež: 6, naslovnica: nema) - 60%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Ned Tana
#5 Posted : 2. studenog 2018. 16:55:21(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 2.11.2018.(UTC)
Posts: 8
Man
Location: Hrvatska
Sjajno, sjajno, sjajno !
Keziah
#6 Posted : 2. studenog 2018. 17:55:00(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Spock
Ja isto ne pratim ovog junaka ali sam počeo uzimati klasike i color u izdanju Strip-Agenta, imam prvi broj kod sebe pa kada oroćitam bacim komentar.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#7 Posted : 2. studenog 2018. 19:39:55(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska
Ned Tana wrote:
Sjajno, sjajno, sjajno !Hvala, hvala, hvala!Smile
Dobrodošao!!

Nadam se ćeš se priključiti i kojim komentarom nakon čitanja.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#8 Posted : 21. studenog 2018. 19:49:19(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska
Špijun Mefisto / Odmetnik

- osma Texova epizoda, LIBKB 2c /SA KL 3c+4a, 26+102=128 str

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Nakon neuspješnog napada meksičkih trupa na Teksas iz prethodne epizode, nastavljaju se gerilski upadi meksičkih bandi. Mister Marshall upućuje Texa u istragu vezanu za sumnju da netko dojavljuje Meksikancima raspored američkih snaga. Nakon višetjedne istrage, nalazimo Texa u gradiću Rio Negro. Tamo nastupa mađioničar Mefisto i njegova zanosna sestra Lily. Texu su oni sumnjivi, pa započinje istragu o njima. Nakon što vojska napusti gradić, uslijedi napad meksičke gerile. Tex opet sudjeluje u bezuspješnoj obrani, a bježeći uhvate jednog ranjenog Meksikanaca. Nakon malo Teksovog "uvjeravanja", Meksikanac prizna tko i kako donosi informacije gerili. Tex i žestoki starac Ted krenu tragom tih informacija...

Komentar:

Jednostavno je nevjerovatna količina događanja na ovoliko malo stranica, koliko ova epizoda broji. Zbog toga ima puno teksta, didaskalija i raznih objašnjenja, pa se dugo i čita. Daleko je ovo od modernog stripa, ali nije ni glupo niti dosadno.
Unutar glavne radnje su i dvije nepotrebne "filler" pričice.
Dobro je što ima puno nepredvidljivih i neočekivanih obrata.
Mefisto i seka Lily su lukavi i prepredeni protivnici, pa protiv njih nije dovoljna sila i brzina kojom Tex rješava obične protivnike. Dovoljno je kazati da, zahvaljujući njima, naš Tex biva osuđen na smrt, Karson mu pomaže u bijegu iz zatvora, pa opet postaje odmetnik kao na početku serijala.
Dobar lik je i starac Ted, a iznenađujuće je kada pogine, a Tex doživi potpuni poraz.
Uzvrat je odličan, a, uz brzinu, Tex pokazuje ogromnu snalažljivost, inteligenciju i zadivljujuću sposobnost taktičkog planiranja.

Crtež standardan za Galepa iz tog početnog razdoblja. Boja uvelike popravlja dojam.

Naslovnice su dvije u SA Klasik izdanju. Prva je bezveze i nema neke veze s pričom, a druga izgleda odlično u punom formatu, na poleđini trećeg broja. Libellusova je najbolja.

Vjerovali ili ne:Doh

- Teško je razlučiti gdje je kraj ove epizode, ali najlogičnije je da bude nakon Mefistivog poraza i odluke Texa da ostane s Montalesom u Meksiku i nastavi se boriti protiv meksičke vlade. Usput, Talijani su isto tako odvojili ovu epizodu.

- Dnevnik je ovu epizodu preskočio. Vjerojatno zato što je previše dobra za njihove tadašnje standarde. :-)

(priča: 8,  scenarij: 4, crtež: 6, naslovnice: 6) - 60%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#9 Posted : 21. studenog 2018. 20:12:45(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Da li je izišao taj broj 4?
Meni kaže Columbo da je nema zato što je izdavača zagubio pa čeka da pronađeConfused
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#10 Posted : 21. studenog 2018. 20:23:54(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: Makarska
Keziah wrote:
Da li je izišao taj broj 4?
Meni kaže Columbo da je nema zato što je izdavača zagubio pa čeka da pronađeConfused


Pa već je izašao i broj 5! Huh
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#11 Posted : 22. studenog 2018. 19:16:26(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
A ne znam, morati ću opet pitati Columba.Huh Glare
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#12 Posted : 22. studenog 2018. 22:24:51(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon
Da da, 5. broj ti je već vani, bio je za ovogodišnji IL, ali Bernard ga nije imao taj dan kad sam ja bio, izgleda da prodaja tog Klasika ide odlično. Kasnije 5-icu našao na kiosku. Idući mjesec već broj 6, ide to.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Keziah
#13 Posted : 22. studenog 2018. 22:27:11(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Reem bi li mi mogao nabaviti 4 možda?
Usput kada sebi budeš išao nabavljati?
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#14 Posted : 22. studenog 2018. 22:30:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon
Broj 4 ti je mislim povučen sa kioska, pošto je 5-ica sad aktualna Confused
A ja ti sad sve kupujem na kiosku, sad jedino bude onih utora često, a znam da ih ti ne podnosiš BigGrin

Jesi razmišljao se povezati sa Zlatkom u Babilonu, čuo sam da se s njim da dogovoriti, pa da ti možda čuva određene brojeve ili kako već.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#15 Posted : 27. studenog 2018. 9:11:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: MakarskaDesperado Montales / Junak Meksika

- deveta epizoda, (SA 4b/5a, LIBKB 2d, SR 4b) 26+21=47 str.

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galepinni
Naslovnice: Aurelio Galepinni


Nakon odluke Texa da ostane s Montalesom u Meksiku i nastavi se boriti protiv meksičke vlade, pobuna dobro napreduje, ali situacija se preokreće kada meksička vojska zarobi Montalesa. Sada Tex mora smisliti i realizirati plan oslobađanja vođe pobune u Meksiku.


Komentar:

Završni dio sage kojom se okončava rat SAD-a i Meksika. Junak Meksika je Tex i skoro je sve sam učinio u svrgavanju meksičke vlade i pobjedi revolucije. Ova završna epizoda je i malo slabija od prethodne s Mefistom. Dojam je kao da je tata Bonelli htio što prije vratiti Texa doma, tamo gdje mu je mjesto. Ima nekoliko dobrih situacija kao što je zarobljavanje Montalesa i njegovo oslobađanje od strane Texa. Poslije toga ima sve više teksta, a sve manje radnje. Nema jakih likova kao što su Mefisto i njegova seka Lily. Montales je, ovdje, bezličan lik koji nema svoje mišljenje, već samo radi što mu Tex kaže. Još su mi najbolji lukavi meksički kapetan i njegov nadređeni.

O crtežu ne treba puno trošiti riječi. Galep je to solidno i ujednačeno uradio bez nekih grešaka. Dojam je zbog boje sigurno bolji.

Naslovnice su dvije u SA Klasik izdanju. Prva je dobra, prikazuje Texa kao odmetnika, samo što je u stripu obučen u crno. Nalazi se na poleđini četvrtog broja. Druga pokazuje scenu iz stripa, samo što lik u crvenoj košulji izgleda kao Tex, a u stripu Tex tamo nije bio. U redovnoj talijanskoj seriji ova epizoda je u četvrtom broju i po naslovu bi trebala pripadati ovoj priči i to samo po naslovu jer prikazuje scenu koja može pripadati bilo kojoj Texovoj epizodi.

Vjerovali ili ne:Doh

- Baš kao i prethodne dvije, i ovu epizodu je Dnevnik preskočio, što bi značilo da su preskočili 209 stranica stripa, odnosno cijelu sagu s ratom Meksika i SAD-a, a s tim i prvo pojavljivanje dva bitna lika u serijalu: Mefista i Montalesa.
- Ova epizoda je originalno objavljena u "kajiš" formatu u rujnu 1949. godine.

(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 6, naslovnice: 6) - 48%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#16 Posted : 27. studenog 2018. 13:17:19(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
ReemCP wrote:
Broj 4 ti je mislim povučen sa kioska, pošto je 5-ica sad aktualna Confused
A ja ti sad sve kupujem na kiosku, sad jedino bude onih utora često, a znam da ih ti ne podnosiš BigGrin

Jesi razmišljao se povezati sa Zlatkom u Babilonu, čuo sam da se s njim da dogovoriti, pa da ti možda čuva određene brojeve ili kako već.

Nisam, ne znam što ću Glare
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#17 Posted : 4. srpnja 2019. 17:30:19(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 262
Location: MakarskaCrvenokoščeva banda / Zmajevi plaćenici

(SAKL 5b/6a, LIBKB 3a, LMS 23, SR 4c/5a) 107 + 53 = 160 str.

- deseta Texova epizoda


Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galepinni
Naslovnica: Aurelio GalepinniZanimljivosti: Sherlock

- Radnja se odvija u dva izmišljena grada u Teksasu. Prvi dio u Linevillu, a drugi u Maricopi. Naselja tih imena postoje ili su postojala, ali ne na mjestu, veličini i u vremenu kako ih je u stripu stavio G. L. Bonelli.
- Epizoda je prvi put izdavana u striscia formatu od 29.09.1949. do 05.01.1950.
- Nakon što je preskočio cijelu meksičku sagu, Dnevnik je ovu epizodu objavio u LMS 23 pod imenom "Brži od zvečarke".


Kratki sadržaj:

Odmetnik Tex nakon što je u prethodnim nastavcima srušio meksičku vladu, konačno se vraća u Teksas, gdje mu je glava ucijenjena. Odmah nakon prelaska granice naiđe na nesretnog rančera kojeg na razne načine, sumnjivi tipovi pod vodstvom bandita nadimkom Crvenokožac, pokušavaju natjerati da proda ranč. Tex, po starom dobrom običaju, odluči ostati i provesti pravdu. U pokušaju otkrivanja pravih razloga zavjere i zavjerenika, dolazi do informacija da je ova situacija samo vrh ledenog brijega, a prste u svemu ima kineska banda koja širi posao s opijumom i time zadaje velike glavobolje američkim državnim organima pravde. To je idealan temelj za ponovni ulazak u priču Kita Karsona i Marshalla, šefa rendžerske organizacije i čovjeka koji naveliko sumnja u Texovu nevinost. Kako će se cjelokupna priča razviti i koliko će ljudi Tex poslati na vječna lovišta u spašavanju žive glave, ostaje vam da pročitate.Komentar:

Ova epizoda se sastoji od dva dijela od kojih je prvi dio klasična priča s zastrašivanjem i trovanjem stoke na određenom ranču, s ciljem da se vlasnika natjera na prodaju. Tex sam protiv svih, a zbog potjernice i na meti svih. Ne treba ni spominjati da gdje on prođe trava više ne raste. Ukupan dojam prvog dijela kvari Texov obračun s zmijurinom koja ga je napala pri penjanju po litici! Galep je nacrtao predimenzioniranu zmijurinu koja nikako ne liči na najčešću otrovnicu tih krajeva - čegrtušu. Strašno! Usput, u drugom dijelu priče ponovno su dvije zmije otrovnice u igri, ali opet se izgledom ne da zaključiti o kojoj se vrsti radi.

Budući da je ova epizoda prv put objavljena 1949., teško je govoriti o originalnosti, ali drugi dio priče je po tom kriteriju sigurno u velikoj prednosti. Imamo kinesku mafiju koja raspačava opijum u obliku cigareta!! Moglo je i bez te nebuloze s opijumskim cigaretama, ali svakako je bolja priča od prvog dijela s Crvenokoščevom bandom. U oba dijela Tex je zarobljen i prijeti mu strašna smrt, a u drugom Kinezi odlučuju na njemu demonstrirati svoje sposobnosti mučenja. To mučenje je i tema naslovnice broja 6 u Klasik izdanju.

Ukupno gledajući, prilično naivna, pa i naporna epizoda, lošija od prethodnih. Priča je imala potencijala, ali naivnosti i klišeji u scenariju su učinili svoje. Crtež većinom standardan Galepov za taj početni period, a uz već spomenute nedosljednosti očita je površnost i brzopletost u prikazu. U Strip Agent Klasik izdanju ova epizoda ima dvije naslovnice. Dok druga krasi broj 6, prva je na poleđini broja 5, a to je ujedno i originalna naslovnica 5. broja redovne serije u Italiji. Obje naslovnice su upečatljive i nesvakidašnje, a odnose se na drugi dio, odnosno obračun s kineskom mafijom. Villina naslovnica trećeg broja Libellus Kolor Biblioteke bi mogla odgovarati prvom dijelu ove epizode, ali to je već klasična tema u ovom serijalu.


(priča: 5, scenarij: 2, crtež: 4, naslovnice: 8) - 41%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,242 seconds.