Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

4 Pages<1234>
TEX WILLER
Spock
#41 Posted : 3. travnja 2021. 13:01:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Misterij Svjetlucavih Planina
(SAKL 27b, LIBKB 11c, ZS 309c, SR 21c+22a), 32 str.
- trideset i druga Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Mario Uggeri
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 18.10. do 01.11.1954. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u ožujku i travnju 1962. godine.
- Nakon što je, zbog Galepove bolesti, prethodna epizoda objavljena s premontiranim kadrovima postojećih epizoda, očito je da je i ova epizodica ubačena na silu s lagera jer scenarij nema nikakve logike, a pokušaj objašnjavanja Texova povratka u Arizonu je ispod razine vrtićkog djeteta.
- Druga Texova epizoda koju nije crtao Galep. Prva je bila 18. avantura: "Pustolovina na Rio Grandeu", koju je također crtao Uggeri, a ovo mu je ujedno bila posljednja epizoda na serijalu. Vjerojatno je ovu epizodu nacrtao u isto vrijeme kao i prvu, ali je tek sada ubačena zbog već spomenutih izvanrednih okolnosti.
- Ovo je prva priča u kojoj se spominju paranormalne moći bez logičkog objašnjenja. Naime, Veliki Otac tajanstvenog plemena izgleda da može vidjeti na daljinu, baš kao i kasnije Mefisto.

Kratki sadržaj:
Nakon obavljene prethodne misije, usred Kolorada, Tex dobiva informaciju da je Kit ugledao dimne signale Tigera Jacka u kojima traži pomoć u rezervatu Navaja. Tex hita nazad u Arizonu i zajedno s Tiger Jackom ode u istraživanje Svjetlucavih Planina.



Komentar:
Nakon što ste pročitali kratki zaplet i zanimljivosti, već je sve jasno o ovoj epizodi. Istinsko je čudo da je ovaj serijal uopće preživio ovo razdoblje, a posebno što je u pitanju Bonelli perjanica.
Sad će svi pomisliti da su to početne, lošije epizode, ali nije tako.
One epizode sa samog početka serijala su neusporedivo bolje od velike većine priča iz ovog perioda, odnosno početka Građanskog rata.



Ovdje imamo još jedno tajanstveno, izgubljeno pleme, a i ostali scenaristički detalji su potpuno očekivani, samo još puno naivniji u odnosu na epizode s više stranica.

Po pitanju crteža, ugodno je vidjeti promjenu i mrvicu moderniji pristup, ali i dalje u duhu tog vremena i očigledne nekvalitete samog scenarija. Srećom pa kolor spašava situaciju.
Ova avantura nema naslovnicu u niti jednom izdanju, a jedino je Dnevnik na naslovnicu u kojem je izašla ova epizoda (ZS 309) stavio ime koje se odnosi na ovu kratku filler priču.

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 6) - 24%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#42 Posted : 25. travnja 2021. 13:58:22(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Yampa Flat
(SAKL 27c, LIBKB 11d, SR 22b, ZS 321), 85 str.
- trideset i treća Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini / Claudio Villa

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 08.11. do 27.12.1954. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u travnju 1962. godine.
- Prva epizoda u serijalu koja ima za predmet klasičnu borbu između stočara i zemljoradnika.
- Nakon kratkog odsustva zbog bolesti, ovdje se vraća Galep.
- Tex četvrti put u serijalu igra ulogu šerifa. Prvi put je bio šerif Devil`s Holea, drugi put šerif Pecos Cityja, a treći put Cedar Minesa.
- McCoy, mjesto u kojem je Tex obnašao dužnost šerifa u ovoj avanturi, danas broji otprilike 24 stanovnika:



Kratki sadržaj:
Trojac rendžera, negdje u slabo naseljenim područjima, blizu izvora rijeke Colorado, odluči pomoći zemljoradnicima koje su stočari protjerali s njihove zemlje.

Komentar:
Nakon dva prethodna krša od mini-epizoda, čak i jedna ovako nepretenciozna priča je melem na ranu. Zaplet je vrlo dobar, čak i središnji dio epizode nije loš, unatoč ogromnoj količini standardnih klišeja koji se uporno ponavljaju. Glavni problem je u naprasnoj, nagloj, iznenađujućoj i nelogičnoj završnici.
Fascinantan mi je taj suludi završetak u kojem glavni negativac, čiji su kauboji harali, palili, ubijali i protjerivali ljude s njihove zemlje, odluči biti dobar, a Tex mu kaže da će u suprotnom dobiti "tuc-tuc po guzi", jer će ga netko još dugo držati na oku. Razumijem da se velika većina njihovih nedjela ne mogu dokazati, ali takve stvari nisu Texa prije sprječavale, a Tenderovi kauboji su naše rendžere u priči pokušali ubiti nekoliko puta, za što bi se mogao naći kakav dokaz. Svejedno, barem je kraj iznenađujući, a kakvih je gluparija bilo u prethodnim avanturama, ovo je još i odlično.



Nakon što su za "Avanturu u Cedar Minesu" korišteni premontirani kadrovi postojećih i mahom dosta starijih epizoda, a u prethodnom "Misteriju Svjetlucavih Planina" očigledno davno nacrtan, ali neupotrebljen materijal od strane limitiranog Uggerija, lijepo je vidjeti Galepa u naponu snage. Nema spora da Galep ima znanje i sposobnost, ali vremenski limit i ogroman broj tabli koje treba nacrtati u kratkom vremenu je i razlog ponegdje siromašnom i neuvjerljivom crtežu.

U Strip-Agent izdanju jedna naslovnica pripada ovoj epizodi i u punom formatu krasi poleđinu broja 27, ali na njoj nema nikoga od glavnih likova serijala. Naslovnica originalnog broja 22 (u kojem je i ova epizoda) nema dodirnih točaka s pričom, a Villa je za Libellusovu knjigu upotrijebio ovaj motiv iz priče:



(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 7, naslovnice: 4) - 49%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#43 Posted : 30. svibnja 2021. 18:01:59(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Tragični križ
(SAKL 28/29a, LIBKB 12, ZS 314/315, SR 22c+23a), 192 str.
- trideset i četvrta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini / Claudio Villa


Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 02.01.1955. do 01.05.1955. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u travnju i lipnju 1962. godine.
- Radnja ove avanture odvija se u zapadnom dijelu Utaha i pograničnom području Utaha i Colorada.
- Mormoni žive vrlo strogo, izbjegavajući i najblaže stimulanse, odnosno ne puše niti piju alkohol, kavu, pa čak ni čaj, pa bi se i salun s početka priče trebao kositi s njihovim običajima.
- Dnevnik je za naslovnicu prvog sveska ove epizode precrtao Donatellijevu naslovnicu 72. broja redovne serije Malog Rendžera.
- Ovom epizodom Libellus odustaje od kronološkog izdavanja epizoda u kolor ediciji s velikim brojem stranica, pa dvanaesti broj sadrži samo ovu avanturu. Od slijedeće, trinaeste knjige u ovoj ediciji Libellus objavljuje samo najbolje Texove epizode.
- Rijeka San Rafael, jedno od mnogobrojnih poprišta u ovoj avanturi:


Kratki sadržaj:
Usred Utaha, naizgled borba za očuvanje mormonskog identiteta je tek krinka za pljačku popraćenu svirepim zastrašivanjem, ubijanjem i protjerivanjem nemormonskih doseljenika. Na nesreću zakukuljene bande tri rendžera su u prolazu tim krajem, a gdje oni prođu, korov više ne raste.



Komentar:
Nakon povećeg niza loših i neozbiljnih epizoda, konačno jedna priča s glavom i repom. Nije sada to neka revolucija u odnosu na veliki broj sličnih ranijih priča, već više puka varijacija na temu, ali mora se priznati da ima tada originalnih scenarističkih detalja.
Tu bih posebno istaknuo pokušaj gledanja teme iz pozicije obje strane: mormona i nemormonskih doseljenika.
Kako je bila krenula ova priča, iskreno sam se uplašio da će to biti još jedna plitka, jednostrana priča s gomilom besmislenih obračuna kao većina ranijih u serijalu.
Nije da je ovdje riječ o nekom revolucionarnom pomaku ka smislenom scenariju, ali i pokušaj odmicanja od do tada standardne jednodimenzionalnosti se cijeni.
Galep također minimalistički solidan uz pomoć kolora i navodnu pomoć Pietra Gambe na tušu.
Unatoč velikom broju stranica, ova avantura nema naslovnicu u redovnoj seriji, a Galepova naslovnica koja najviše odgovara ovoj avanturi je ona koja krasi 28. broj Strip-Agent klasik izdanja (tu su još dvije - poleđina broja 28 i naslovnica broja 29, a one su bile izvorno objavljene u drugom Texovom reprintu - Albo d'oro), samo što na njoj nema nikoga od glavnih junaka serijala. Dobra Villina naslovnica Libellusova izdanja pokazuje inicijalni prizor s početka ove priče, a u zanimljivostima sam spomenuo Dnevnikove nepodopštine.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnice: 5) - 62%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#44 Posted : 10. srpnja 2021. 18:30:43(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Piuti
(SAKL 29b, ZS 320, SR 23b+24a), 64 str.
- trideset i peta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Banda Paiuta Indijanaca, naoružana najnovijim vojnim puškama, krade stoku u pograničnom području Utaha i Arizone. Samo što izgleda da su se ciljano okomili na samo jednog od dva rančera, pa Texu i ekipi nije tako teško pogoditi polaznu točku u istrazi. Ipak, krađa stoke je samo polazna točka koja će ih dovesti do puno većeg problema krađe oružja s ratišta i opskrbljivanja Indijanaca tim oružjem s ciljem dodatne destabilizacije regije.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 08.05.1955. do 12.06.1955. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u lipnju i srpnju 1962. godine.
- Radnja ove avanture trebala bi se odvijati u južnom dijelu Utaha, odnosno pograničnom području Utaha i Arizone. Ime grada Kaypa City je izmišljeno, ali imamo podatke o rijekama Colorado i San Juan, kao i Kitovu izjavu da rezervat Piuta graniči s rezervatom Texovog plemena Navaja.



Uz to, Indijanci Paiute (ne Piute) žive na tom području, samo što je tata Bonelli im krivo napisao ime:
https://www.uen.org/utah...lopedia/p/PAIUTES.shtml
- U ZS 320 je usred ove epizode ubačen potpuno drugi strip na 10 stranica i dvije pasice. Dnevnikovi biseri nisu ni skužili da ta prica nema veze sa Texom, pa su nakon 10 stranica te priče nastavili dalje s Texom. Tih 10 stranica je neka kratka priča kojom je izgleda F. Donatelli debitirao u SBE, i koja je izašla u Tex SBE 23-26 na stranicama 150-160.
- Još jedna epizoda ove kasnije zaboravljene sage s Američkim građanskim ratom čija radnja se direktno nastavlja i u narednoj epizodi.

Komentar:
Za promjenu jedna tečna i smislena epizoda na malom broju stranica.
Sviđa mi se kada se radnja proteže na više brojeva. U pravilu je u tom slučaju odmah vidljiv i ozbiljniji pristup scenariju, čak i kad je u pitanju ovako malen broj stranica. Kasnije praktično poništavanje ove sage s Američkim građanskim ratom se ne može uzimati u obzir kod kronološkom čitanja i ocjenjivanja ranih epizoda ovog pre-pre-pre-predugovječnog serijala.

Čini mi se da je Galep ovdje (uz Pietra Gambu na tušu) imao još nečiju nekreditiranu pomoć.
Crtež izgleda ozbiljnije u odnosu na ranije radove, pogotovo u ekspresijama lica negativaca.


U novom Strip-Agent izdanju ukupan dojam uvelike poboljšava odličan kolor. Tu bih posebno izdvojio efektno crveno nebo u predvečerje prilikom Texovog dolaska u selo Paiuta.
U istom izdanju ova priča završava točno na kraju 29. broja, a na poleđini imamo i pripadajuću naslovnicu. Originalni broj 23 nosi naziv ove epizode, po čemu bi i generička naslovnica tog broja trebala pripadati ovoj epizodi. Dnevnik je za naslovnicu ZS 320 iskoristio Texa i totem s originalne naslovnice, izbacivši dvije indijanske glave uz dodavanje ne baš uspjele pozadine.

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnice: 5) - 71%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#45 Posted : 7. kolovoza 2021. 17:48:00(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Trag krvi
(SAKL 30a, ZS 327a, SR 24b), 96 str.
- trideset i šesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Nakon što su riješili sitne lokalne kokošare, tri rendžera idu u potragu za glavnim organizatorom šverca i prodaje oružja s fronta Indijancima. Ta potraga ih dovodi ponovno na sjever Colorada.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 19.06.1955. do 14.08.1955. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u srpnju 1962. godine.
- Radnja ove avanture većinom se odvija u blizini grada Cheyennea, na području današnje države Wyoming (nastala 1890.).
- Po prvi puta vidimo Texa i Kita kako nose indijansku odjeću, iako ne onakvu na kakvu smo kasnije navikli.
- Quantrellov lik je, naravno, nadahnut slavnim južnjačkim gerilcem Charlesom Clarkeom Quantrillom, koji je, mimo legendi, također bio pravi razbojnik, iako vrlo različitog tipa od onoga kakvog je prikazao G.L. Bonelli u ovoj priči.
- Ovo je zadnja epizoda ove kasnije zaboravljene sage s Građanskim ratom.
- Henryjeva puška repetirka (engleski: Henry Repeating Rifle) je brzometna puška sa cijevnim magazinom koju se proizvodila od 1860. do 1866. i bila poznata kao prva američka brzometna puška u širokoj upotrebi. Ime je dobila po svom dizajneru Benjaminu Tyleru Henryju, isto kao i metak .44 Henry, koji je koristila. Temeljila se na ranijoj puški Volcanic. Ukupno je proizvedeno 14.000 komada, a vrhunac proizvodnje je bio za vrijeme građanskog rata 1864. kada se proizvodilo 290 komada mjesečno. U ratu su je uglavnom koristili pripadnici vojske Unije, gdje se obično dodjeljivala najistaknutijim vojnicima ili najboljim strijelcima. S obzirom da je dobar strijelac znao opaljivati 28 metaka u minuti, mnogi vojnici, uvjereni da će im spasiti život, su je znali kupovati od vlastite plaće. Usprkos slabih balističkih performansi metka .44, smatrala se superiornijom od svih dotadašnjih sporometki, te su joj pripisani uspjesi Unijinih brojčano inferiornijih snaga nad snagama Konfederacije u bitci kod Franklina te američkih trupa protiv Indijanaca Crvenog Oblaka. Sami Indijanci su ih iskoristili kako bi porazili američku vojsku u bitci kod Little Big Horna 1876.
- Fort Russel (Wyoming) osnovan je 1867. godine radi zaštite radnika za Union Pacific Railroad. Utvrda je ime dobila u čast Davida Allena Russella, generala građanskog rata ubijenog u bitci kod Opequona. Godine 1930. naziv utvrde promijenjen je u Fort Francis E. Warren.

Komentar:
Zanimljiv direktan nastavak prethodne priče sa švercom oružja s fronta i prodavanja istog Indijancima.

Vrač Gavrana - Crno Nebo:


Tex i dva Kita su na tragu glavnom negativcu: južnjačkom generalu Quantrellu, koji je odlučio spojiti ugodno s korisnim, odnosno malo zaraditi sa strane usput pokušavajući raspiriti indijansku pobunu na pretežito sjevernjačkom teritoriju.
Iako nema časti u takvoj taktici, mislim da Gian Luigi niti izbliza nije uspio iskoristiti sve mogućnosti ove teme. Tako vidimo da južnjačke i sjevernjačke postrojbe pokušavaju ući u trag Quantrellu, iako bi njegovo djelovanje trebalo odgovarati Južnjacima, pa bi ga isti vjerojatno neslužbeno podržavali.
Iako nerazrađena i prepuna bezbroj standardnih, a većinom i suvišnih klišeja, moram naglasiti da mi se sviđa ova epizoda, odnosno barem je priča malo kompleksnija od tadašnjeg standarda.
Kako sam već puno puta naglasio, vizualno to neusporedivo bolje izgleda u kolor izdanju, pa na Galepov crtež (+ Pietro Gamba na tušu) nemam nekih zamjerki - upravo suprotno.
Originalna naslovnica regularne serije pripada narednoj epizodi i baš izgleda zanimljivo - zagonetno.
Strip-Agent Klasik izdanje krasi Galepova naslovnica bez glavnih junaka, ali koja lijepo odgovara ključnoj prekretnici unutar stripa. Dnevnik je pak preuzeo (još jednu klasičnu) naslovnicu broja 25 regularne serije, koja također pripada narednoj epizodi, a budući da svezak ZS 327 sadrži cijelu ovu epizodu, kao i početak naredne, ne može se reći da je kriva naslovnica u pitanju.



(priča: 8, scenarij: 5, crtež: 8, naslovnice: 6) - 69%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#46 Posted : 2. studenog 2021. 0:17:41(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Zagonetni talisman
(SAKL 30b/31a, ZS 327b/328, SR 24c/25a), 32+96=128 str.
- trideset i sedma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Francesco Gamba & Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Prilikom lova na bizone Tex, Kit i Tiger Jack su naišli na Hopi Indijanca na samrti zavezana za leđa bizona. Budući je Texu dosadilo tromjesečno mirovanje zbog oporavka od šošonskog metka, naš trojac odluči istražiti što znače nepovezane riječi nesretnika kojeg su pokušali spasiti. Put ih vodi na jug Hopi rezervata, gdje bivaju napadnuti od strane čudnih likova s crnim kukuljicama i rogovima na glavama.



Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 21.08.1955. do 06.11.1955. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u srpnju i kolovozu (ili rujnu) 1962. godine.
- Prošlo je tri mjeseca od prethodne epizode u kojoj je Tex ranjen, pa mu je bio potreban duži oporavak u selu Navaja.
- Kit Carson se ne pojavljuje u ovoj epizodi jer je nakon događaja u prošloj epizodi ostao na zadatku, dok su se Tex i Kit vratili zbog Texovog oporavka.
- Radnja ove avanture se odvija u Arizoni, Hopi rezervatu i gradu Angell koji je stvarno postojao u blizini Hopi rezervata, a danas je grad duhova.
Hopi rezervat: slika
- Ova priča osnovnom temom dosta podsjeća na nekoliko ranijih epizoda u serijalu kao što su:
1. SAKL 2d/3a, LIBKB 2a, ZS 8, SR 2c/3a: Tajna zlatnog idola / Krv na granici, kronološki gledano šesta epizoda,
2. SAKL 8b, LIBKB 4b, SR 6b/7a, LMS 9: Opasna tajna (Meksikanka Lupe), četrnaesta epizoda
3. SAKL 18c/19a, LIBKB 8c, SR 15b: Tajanstveno brdo, dvadeset i peta epizoda i na kraju
4. SAKL 27b, LIBKB 11c, ZS 309c, SR 21c+22a: Misterij Svjetlucavih Planina, trideset i druga epizoda, što je očiti dokaz neinventivnosti tate Bonellija na samim počecima serijala.
- Pojavljuje se Nat Solomon, vlasnik hotela u Angellu i bivši vojnik koji se sjeća Texa dok je služio u utvrdi Wellington. Kako kažu, Meksikanci su upali u Santa Fe, pa je i sama utvrda bila pod opsadom. Samo, s obzirom na dosadašnji kontinuitet u serijalu, nije točan podatak kada Tex kaže da je to bilo prije šest godina, a to je lako dokazati činjenicom da tada Texov sin Kit još nije bio ni u dugoročnom planu.
Uz to, Gian Luigi s prethodnim epizodama i indirektnim sudjelovanjem glavnih likova u Američkom građanskom ratu (1861.-1865.) jasno postavlja vrijeme radnje u serijalu, s tim da se to čak i poklapa sa početnim epizodama u kojima Texa vidimo kako sudjeluje u ratu između Meksika i SAD-a (1846.-1848.), budući je Gian Luigi u tri ranije epizode (SAKL 10b/11a: Banda Daltonovih, SAKL 12b/13: Klopka i SAKL 15/16: Vatreno krštenje Kita Willera) naglašavao da je prošlo 15-20 godina od tih početnih epizoda, što najjasnije opet možemo vidjeti prema Kitovim godinama.
- Možda je baš slika ovog Hopi naselja dijelom nadahnula tatu Bonellija na ovu priču - mjesto First Mesa, godina 1941.:



Komentar:
Hopi su narod koji se često pojavljuje u vestern pričama, a Gian Luigi Bonelli ih je ovdje postavio u istu poziciju kao i mnoge indijanske narode prije njih.
Evo i zastave naroda Hopi:



Ponovno imamo hram na mesi, narod koji je zaveden i posvećen nekakvom okrutnom božanstvu, opet je nekakvo zlato u pitanju i bijelci koji su namirisali mogućnost da omaste brke, pa još te sulude crne kukuljice s rogovima koje nose na glavama pod arizonskim suncem...
Priča se može podijeliti u dva dijela, prvi sa hramom i drugi s upečatljivim bijegom kroz pustinju i završnicom u gradu Angellu. Drugi dio je puno bolji i dosta popravlja umobolni glavni dio priče s hramom na mesi.



Zaplet je poprilično intrigantan, a scena zavezanog Hopi Indijanca za leđa bizona upečatljiva. Mora se priznati i da je način izvršavanja smrtne presude vezivanjem za leđa bizona originalan. Slijede intrigantne riječi nesretnika na samrti i odluka o poduzimanju istrage zbog straha od dokolice.
Nakon dolaska u blizinu cilja istrage, naprasni napad čudnih likova označava početak središnjeg dijela priče. Neću reći da njihov suludi izgled nije efektan, ali vrućina na mjestu radnje kao i sama ideja stalnog nošenja tih kukuljica ne otvara mjesta logici. Slijedi djeva u nevolji, neuspješno slanje Kita po pojačanje, zarobljavanje, hram tipično astečkog izgleda na mesi usred pustoši Arizone, naivan scenarij bijega iz zarobljeništva i još naivnije uništenje svih snova Sinova bijelog bizona.
Srećom, pa su glavni organizatori tog kulta (koji su normalno bijelci) uspjeli pobjeći sa zlatom. Nije problem samo u naivnostima, već u upornom, bezidejnom ponavljanju istih elemenata, a tek smo na 25. broju redovne serije.
Bijeg preko pustinje i završni obračun u gradu Angellu uvelike popravljanju ukupan dojam ove epizode.

U ovoj epizodi je uz Galepa potpisan i Francesco Gamba, iako je i ranije Galep imao nekreditiranu pomoć na tušu. Shodno tome, čini mi se da je crtež detaljniji i precizniji, ali ne mogu garantirati da nije riječ o mome osobnom dojmu povezanog s tim saznanjem i mojim simpatijama prema grafičkom tvorcu Malog Rendžera.
Prva naslovnica Klasik izdanja (u punom formatu na poleđini SAKL 30) koristi efektan početni element ove priče, odnosno Kitovo spašavanje nesretnog Indijanca s leđa bizona, dok druga prikazuje Kita i Tigera Jacka (krivo obojene košulje) u akciji protiv dva Indijanca od kojih je jedan vrač Hopija.
Po pitanju redovnih brojeva, a ako se vodimo po naslovima na njima, ovoj epizodi bi trebale pripadati čak dvije naslovnice, one od brojeva 24 i 25. Samo što te dvije naslovnice nemaju puno dodirnih točaka s radnjom ove epizode, za razliku od dvije naslovnice Klasik izdanja koje su u stvari precrtane scene iz stripa.

(priča: 4, scenarij: 4, crtež: 8, naslovnice: 6) - 54%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#47 Posted : 23. studenog 2021. 14:56:05(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Tragičan trag
(SAKL 31b/32a, ZS 333, SR 25b/26a), 32+64=96 str.
- trideset i osma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Tex, Tiger i Kit naišli su na uništenu diližansu s dvoje mrtvaca na rubu pustinje. Prateći tragove odluče saznati polazno mjesto diližanse i tako pokušati rasvijetliti tragičan događaj.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 13.11.1955. do 08. 01.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u kolovozu (ili rujnu) i listopadu 1962. godine.
- Radnja ove avanture se odvija u Arizoni, gradovima Cameronu i Tubi kao i pustinji između njih, a navelike se spominje i Flagstaff.
- Ova epizoda se odmah nastavlja na radnju prethodne iako nema nikakve veze s njom izuzev razloga zašto se trojac nalazi u tom dijelu Arizone.
- Kit Carson se ne pojavljuje drugu epizodu za redom jer je ostao na zadatku nakon Texova ranjavanja i povratka kući zbog oporavka u epizodi "Trag krvi"
- Prema napomeni na ubc stranici ovo bi trebala biti posljednja epizoda na kojoj je Pietro Gamba nekreditirano radio tuš.
- U Strip-agent izdanju naslov ove epizode je "Tužan trag", što bi bio poprilično tužan prijevod s obzirom na radnju priče i talijanski original "Traccia tragica"

Komentar:
Naša tri parda (bez Carsona) nalazimo tamo gdje smo ih ostavili na kraju prošle epizode, što je čest recept u ovim ranim epizodama.
Imamo prilično zanimljiv početak s istragom vezanom za tragičnu sudbinu diližanse. Enigma je u tome što su uz dva mrtva muškarca ostavljena zavezana usred pustinje, nalaze i konji, također mrtvi, a budući da nema tragova, nije jasno kako su otišli napadači, koji mora da su bili putnici.
Logičnim dedukcijskim sposobnostima, naši junaci sumnjaju odakle je došla diližansa, ali da bi bili sigurni moraju naći i tragove.
Priča je dosta uzbudljiva iako se vrlo brzo otkriju svi djelići slagalice. Preostaje samo natjerati krivce na priznanje krivnje, a za to Tex primjenjuje svoju standardnu praksu:





Na sreću nije sve tako jednostavno prošlo, pa se moralo odigrati i malo taktičkih zavaravanja, a morali su Tiger i Kit dati svoj doprinos. Uz nelogično i neuvjerljivo pošteđivanje Texa od strane jednog od upečatljivih zlikovaca, slučajnosti u završnici ruše ukupan dojam.
Crtež bez većih zamjerki s uvjerljivim i raznolikim likovima. Kako sam već naglašavao, u boji izgleda puno bolje. Po pitanju naslovnica u Strip-agent izdanju dvije pripadaju ovoj epizodi. Prva je na poleđini broja 31, a druga normalno naslovnica broja 32. Obje standardno prikazuju malo modificirane scene Texovih premlaćivanju protivnika iz stripa. Sudeći po naslovima na originalnim naslovnicama ni jedna naslovnica ne bi trebala pripadati ovoj priči, iako bi ona od broja 25 temom više mogla odgovarati ovoj od prethodne na koju se naslov odnosi. Dnevnik je upotrijebio originalnu naslovnicu broja 26, ali ta zaista nema veze s ovom pričom.

(priča: 6, scenarij: 5, crtež: 8, naslovnice: 5) - 62%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#48 Posted : 30. studenog 2021. 21:19:50(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Kameni tigar
(SAKL 32b/33a, ZS 334, SR 26b/27a), 64+32=96 str.
- trideset i deveta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Francesco Gamba & Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Na povratku u selo Navaja, vještica prorekne Texu, Kitu i Tigeru opasnost na putu u vidu osvete Sinova bijelog bizona, za koje je iznenađeni trojac mislio da su prošlo svršeno vrijeme.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 15.01.1956. do 11.03.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u rujnu (ili listopadu) i studenom 1962. godine.
- Ova epizoda se odmah nastavlja na prethodnu, a direktni je nastavak radnje iz epizode "Zagonetni talisman"
- Prema onome što je i sam izjavio u intervjuu 1994. godine povodom izložbe u Luganu, Francesco Gamba je radio olovku, a Galep tuš na ovoj epizodi.

Komentar:
Za razliku od vestern standarda, ovdje je Gian Luigi Bonelli pokušao nešto novo. Zaplet je u pravom horor štihu sa zlogukom vješticom i stalnim osjećajem prijetnje nakon toga. Daljnjim razvojem priče Gian Luigi stalno potencira tu atmosferu mistike i jeze, pa ubacuje tragače za blagom starog indijanskog naroda Yopa, zanimljivi kameni hram u obliku tigra (s obzirom na geografski položaj logičnije bi bilo da je kip pume u pitanju Blink ) i tajanstvenu prijetnju koja vreba iz tog hrama tamaneći jednog po jednog člana ekipe prisiljene taj hram koristiti kao utvrdu, jer im preostali, bijesni Sinovi bijelog bizona žele podariti dugu i bolnu agoniju prije smrti.
Bonelli je čak u nekoliko rečenica jednog od tragača za blagom ubacio nešto mogućih povijesnih detalja o narodu koji je izgradio hram, pa kaže da su Hopi jednim dijelom potomci Yopa i nekih drugih naroda sa sjevera. Usput, Sinovi bijelog bizona su Hopi. Mislim da bi bilo suludo ići provjeravati točnost tih podataka s obzirom da je očito da se išlo na atraktivnost, nikako točnost, vjerodostojnost i logiku.
Dio opsade i napadi Hopija na hram su klasika, ali ipak dosta zanimljivije izvedeni u odnosu na ranije priče, a pravi misterij leži u identitetu tajanstvene prijetnje iz hrama.
Po tom pitanju, ne treba niti spomenuti da slijedi razočaranje nakon otkrivenja brižno skrivane tajne i brzo rješavanje tajanstvene prijetnje na nekoliko vinjeta.



Osim upečatljivog, ali suludog identiteta tajanstvene prijetnje s obzirom na mjesto radnje, razlog razočaranju je poprilično neprecizan i konfuzan prikaz izgleda unutrašnjosti hrama, kao i napada tajanstvene prijetnje. Na većini vinjeta se ne vidi bazen, već samo na onima zbog potrebe radnje, a hram ekstremno varira u izgledu i dimenzijama.
Osim završnog okršaja s tajanstvenom prijetnjom i neuvjerljivog izgleda hrama, ostatak je sasvim solidan s uspješno stvorenim osjećajem jeze koja se provlači veći dio epizode, iako ovdje moram naglasiti da boja dodatno povećava taj dojam.



Zanimljivo je da ispada da ova epizoda nema niti jednu Galepovu naslovnicu koja zaista odgovara ovoj priči. Normalno je da su naslovnice originalne serije većinom odabirane da barem otprilike odgovaraju priči, ali u Strip-agent izdanju se ubacuju naslovnice Albo d'oro serije, odnosno naslovnice skoro precrtanih scena iz stripa. E, pa naslovnica na poleđini broja 32 (u talijanskom broj 64, a u njemu su prve 64 stranice ove priče) temom odgovara prethodnoj, dok naslovnica broja 33 narednoj epizodi. Tako da ova upečatljiva priča praktički je ostala bez naslovnice, a toliko je bilo interesantnih scena idealnih za antologijsku naslovnicu koja bi izglednom odudarala od većine dosadnih vestern naslovnica.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 6, naslovnice: 2) - 56%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#49 Posted : 16. prosinca 2021. 22:25:26(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Pobuna Apaša
(SAKL 33b/34a, ZS 343/344a, SR 27b/28a), 96+32=128 str.
- četrdeseta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Carson je došao u selo Navaja sa zamolbom za pomoć zbog pobune Apaša i pomoći prilikom evakuacije cijelog područja s čak šest isturenih vojnih utvrda.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 18.03. do 03.06.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u listopadu (ili studenom) i prosincu 1962. godine.
- Carson se vraća nakon što ga nije bilo tri epizode, odnosno od 36. epizode: "Trag krvi".
- Po prvi put četiri parda djeluju zajedno. Svu četvoricu smo već vidjeli u istoj avanturi, ali do sada nikada nisu surađivali svi zajedno od početka do kraja priče.
- Nakon što je Građanski rat bio glavna teme prethodnih epizoda, sada se rat više direktno ne spominje, iako je i Carsonovo odsustvo bilo povezano s nastavljanjem zadatka kontroliranja posljedica ratnih zbivanja izvan zaraćenog područja, a od kojeg se Tex izvukao zbog ranjavanja na prethodnom ratnom zadatku.
- Radnja epizode se odvija u središnjem dijelu Arizone, a naselje imena Aultman je zaista postojalo na lokaciji iz priče, baš kao i Fort Whipple.

- Slika jednog od glavnih poprišta, Verde River:


Komentar:
S obzirom na prethodne pričice, imamo jednu ozbiljniju epizodu koja ipak pati od megalomanije u rangu epizoda s Meksikancima na samom početku serijala.
Glavna karakteristika je enormna količina događaja s ogromnim posljedicama i brojem mrtvih.



Dobro su okarakterizirana dva sporedna lika: stariji "samarijanac" Puzzy John i mlado siroče Dick Hammer, Iznimno je šokantan njihov kraj nakon što su nekoliko puta jedva izvukli živu glavu.
Tu su i raznovrsni tvrdoglavi i praznoglavi vojni zapovjednici, koji su ipak standardan dekor ovakvih priča, samo što većinom bude jedan, a ovdje ih je više, kao i utvrda.
Moram priznati da su mi bili zanimljivi i napeti Texovi načini izvlačenja iz okruženja, kao i scenaristička razrada prve polovice epizode. Kvaliteta scenarija opada nakon pada Izvidnice broj 6 da bi sve kulminiralo kriminalnim završetkom - kratkim sadržajem u jednoj jedinoj didaskaliji.
Odlično obojan crtež je na iznimno visokoj razini s obzirom na kompleksnost događaja i broj likova. Dobro, Apaši većinom nisu adekvatno obučeni i ukrašeni, ali i njihovo borbeno djelovanje je daleko od povijesnih stvarnosti.
Strip-agent izdanje ima tri naslovnice koje pripadaju ovoj epizodi od kojih je jedna na poleđini broja 33. Tek je na trećoj jedan od glavnih likova i to Kit Willer. Regularna serija ima naslovnicu koja zaista odgovara epizodi, što je prava rijetkost na početku serijala.

(priča: 7, scenarij: 5, crtež: 9, naslovnice: 7) - 70%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#50 Posted : 19. prosinca 2021. 15:56:38(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




Misija u Las Vegasu
(SAKL 34b, ZS 344b, SR 28b), 32 str.
- četrdeset i prva Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Bojnik Kit Carson prima hitnu poruku iz stožera. Zapovijed je da se odmah ide u Las Vegas, odakle je poručnik Floyd zatražio hitnu pomoć. Četiri parda inkognito stižu u Las Vegas, a Carson odmah padne u ruke lukavih razbojnika.



Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 10.06. do 24.06.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u studenom 1962. godine.
- Originalnu naslovnicu SR 28 Dnevnik je dva puta iskoristio, prvi put za legendarni LMS 1 i drugi put za ovu priču, samo što su je malo doradili. (zanimljivost by tex2)

Komentar:
S obzirom na broj stranica jako uspjela epizoda, čija tema je zahtijevala ozbiljniji pristup. Pa ne sreće se svaki dan lažni Kit Carson i prava je šteta što se ta ideja nije realizirala s više napetosti i na više stranica.
Lažnog Carsona imat ćemo mnogo godina kasnije, u priči SR 316/317: "Il delitto di Kit Carson" iz veljače 1987. (kod nas ZS 984/985: Neuhvatljivi Proteus. Gotovo je sigurno da je autor te priče, Nizzi, bio inspiriran ovom "Misijom u Las Vegas".

Za razliku od prošle epizode, ovdje ne mogu hvaliti crtež. Galep kao da je crtao u žurbi ili preko volje. Dojam je pukog odrađivanja posla, bez neke volje za ničim više. Iako na mizernom broju stranica, ova priča ima efektnu originalnu naslovnicu, koja joj temom dosta odgovara, što nije slučaj kod Klasik izdanja. Zanimljivo da se ekipi iz Dnevnika nije svidjela originalna naslovnica, pa su je malo preinačili. Blink

(priča: 8, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnica: 7) - 61%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#51 Posted : 27. prosinca 2021. 13:48:00(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Landersovi plaćenici (Dugoruki Landers)
(SAKL 34c/35a, ZS 349, SR 28c/29a), 64+64=128 str.
- četrdeset i druga Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Oporavivši se od ranjavanja iz prethodne avanture, Tex odluči dokazati nevinost rančera optuženog za ubojstvo i stati na kraj lokalnom moćniku Landersu.



Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 01.07.1956. do 16.09.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi od studenog 1962. do siječnja 1963. godine.
- Mjesto radnje je Las Vegas, Nevada, drugu epizodu za redom.
- Las Vegas je mlad grad koji postoji tek od 1905. Krajem 20. stoljeća bio je najnaseljeniji sjevernoamerički grad osnovan unutar tog stoljeća i sigurno je svatko čuo za tzv. "kockarsku prijestolnicu svijeta". Problem je jedino što se Gian-Luigi zanio oko četrdesetak godina s obzirom na vrijeme odvijanja radnje serijala.

Komentar:
Texa opet nalazimo gdje smo ga ostavili na kraju prošle avanture, na oporavku usred Las Vegasa, dok su Tiger i dva Kita na zadatku odnošenja zlata u Denver, Kolorado.
Budući da mu je bilo dosadno prilikom oporavka, Tex se odlučio malo razgibati i pozabaviti se lokalnim problemčićima.

Zanimljiva, pa i donekle napeta epizoda koja previše ne vrijeđa čitateljev razum. Nema tu sad nekih revolucionarnih promjena, ali ukupan dojam je "jednog koraka bliže" onom pravom Texu.
Negativci su manje-više klasični, baš kao i cjelokupna radnja, ali konačno prevladava dojam fluidnosti bez pretjerane količine suvišnog teksta i suludo naivnih rješenja.
Polako se i pojavljuju zgodne humoristične scenarističke dosjetke, koje su kasnije postale obilježje ovog serijala. Za sada su ograničene na Texovu verbalnu konverzaciju s banditima, pogotovo prilikom "razgovora ugodnih":



Po pitanju crteža još je stagnacija u pitanju. Nema nekih efektnih scena, već ostaje dojam čistog odrađivanja posla. Po pitanju naslovnica, u Klasik izdanju dvije pripadaju ovoj epizodi (prva na poleđini broja 34) s temama nimalo atraktivnih situacije iz stripa. Kod originalne serije, naslovnica broja 28 temom može odgovarati i ovoj avanturi, ali na njoj je ipak naslov prethodne priče, dok je Dnevnik za ovu epizodu iskoristio upečatljivu naslovnicu.

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 7, naslovnice: 4) - 67%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#52 Posted : 18. siječnja 2022. 23:09:59(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Crni Kojot
(SAKL 35b/36a, ZS 350, SR 29b/30a), 64+32=96 str.
- četrdeset i treća Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Na povratku u Navajo rezervat negdje u bespućima Arizone, ničim izazvan, Texa napada Pueblo Indijanac. Normalno da mu je to bilo zadnje što je učinio, a dok je izdisao, zaprijetio je da će ga Crni Kojot osvetiti. Uz amajliju s likom kojota oko indijančeva vrata, isti znak ugraviran je i na kundaku njegove puške, pa je Tex odlučio saznati više i sam potražiti toga Crnog Kojota.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 23.09.1956. do 19.11.1956. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi od siječnja do ožujka ili travnja 1963. godine.
- Tex drugu epizodu za redom je sam u akciji, ali se ovdje u samom finišu epizode pojavljuju i dva Kita.

Komentar:
Uh, ponovno imamo foru s hramom usred sela, nezasitnim i pohlepnim bijelcem prevarantom i naivnim Indijancima.
Uz već standardne naivnosti ovih početnih Texova i još standardniju naglu završnicu, ovdje imamo biser u samom zapletu. Naime, sudeći po kasnijoj priči, nesretni Indijanac nije imao nikakva logična ni nelogična razloga da napadne usamljenog jahača kao što je Tex.
Ipak, uz sve te gluparije, priča nije dosadna za čitati, a Gian Luigi je pokušao čak i iznenaditi (možda tadašnju mladež) s identitetom Crnog Kojota. Ne znam, mislim da je odmah sve jasno i bez sestre, a posebno fotografije. Tex pak glavinja uokolo kao najveći naivac i vjeruje svima bez pogovora! Nisam još vidio ovako naivnog Texa, a možda je u tome i draž ove priče.



Galep je sada već na visokoj razini. Vidljiva je puno veća posvećenost detaljima koliko god je morao biti svjestan kakve sve gluposti crta, kao što je onaj nesretni hram s čudesnim tajnim prolazima (ovaj put na sreću bez bazena i anakonde). Kad smo već kod tog upečatljivog hrama, nije mi baš jasno njegovo šarenilo na poleđini Strip-agent Klasika 35. U stripu je na sreću normalnije obojan, kao i na originalnoj naslovnici koja pripada redovnoj seriji.

Nema veze, idemo dalje! Valjda će jednom već krenuti te bolje epizode!

(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 8, naslovnice: 8) - 62%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#53 Posted : 16. veljače 2022. 21:30:48(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Noćni jahači
(SAKL 36b/37a, ZS 356/357, SR 30b/31a), 96+64= 160 str.
- četrdeset i četvrta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini & Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Tex, Carson i Kit odluče pomoći obitelji rančera, čijeg se ranča pod svaku cijenu želi dočepati bogati zemljoposjednik Gideon, vlasnik susjednog ranča. Tex odluči najprije saznati što je to tako vrijedno na skromnom posjedu Johna Lowera.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 26.11.1956. do 04.03.1957. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi od ožujka ili travnja do svibnja 1963. godine.
- Uz izmišljeni gradić Sulfur, mjesto radnje su Planine Praznovjerja, samo s obzirom da se Tex vraća iz Nevade, ovaj planinski lanac nikako nije usput.
- Tex peti put u serijalu igra ulogu šerifa. Prvi put je bio šerif Devil`s Holea, drugi put šerif Pecos Cityja, treći put Cedar Minesa, a četvrti put šerif McCoya.

Komentar:
Odmah na samom početku rančer Lower nudi gostoprimstvu trojici rendžera nudeći ih dobrim odrescima i krumpirićima do mile volje. Zna se da Carson ne odbija takve ponude, a ovo je jedan od prvih spomena njegovog omiljenog jela u serijalu. Stoga je još nelogičnije što u Dnevnikovu izdanju nema ni spomena odrescima i krumpirićima:



Tema priče je jedna od onih najklasičnijih u vestern pričama i vjerujem da su se svi nebrojeno puta susreli sa sličnom varijacijom na temu. Ipak, unatoč neatraktivnoj temi, dobar scenarist može sastaviti dobru priču, pogotovo kada sastavni elementi nisu za baciti. Samo što ovdje ničega od toga nema, već Gian Luigi kopira ideje iz prethodnih priča, a jedini originalan lik je poludivlji pustinjak Old Pawnee Bill, za kojeg se ustanovi da ga je lako pripitomiti i dovesti u red, a uz to je dobar s Carsonom.

Crtež varira. Vidi se da je bila žurba u pitanju. Ovdje je i službeno potpisan Francesco Gamba iako je i ranije nekreditirana pomoć bila više pravilo nego iznimka. Navodno je Gamba pomagao u drugom dijelu epizode, ali teško je u to biti siguran jer svega se tu može naći, pa i očiglednih kopiranja gdje izgleda kao da je nekakva leteća zmija u pitanju:



Originalna naslovnica s Old Pawnee Billom puno obećava, a strip malo meda daje. U Strip-agent izdanju obje su naslovnice iskorištene vinjete iz stripa i prikazuju bandu "Noćnih jahača" u akciji (prva je na poleđini broja 36). Dnevnik je iskoristio originalnu naslovnicu koja bi trebala pripadati narednoj epizodi, iako temom savršeno odgovara ovoj.

Samo me još drži nada da će ubrzo te bolje epizode!? Blink

(priča: 3, scenarij: 2, crtež: 5, naslovnice: 7) - 37%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#54 Posted : 19. ožujka 2022. 12:57:03(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Zelena Mesa
(SAKL 37b/38a, ZS 363, SR 31b/32a), 64+32= 96 str.
- četrdeset i peta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Tri naša rendžera su usred arizonske pustinje naišli na čovjeka razapetog na križ. Normalno, čovjek odmah umire pa su iz njegovih dokumenata saznali da je Pinkertonov agent u potjeri za zloglasnom braćom Burrows. Pomoću tragova u pustinji naši junaci će ući u trag autorima svirepog zločina, a zna se što im tada slijedi.

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 11.03.1957. do 06.05.1957. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u svibnju i lipnju 1963. godine.
- Mjesto radnje je u Koloradu. većinom u izmišljenom gradiću Cliff House i današnjem Nacionalnom parku Mesa Verde
- Prvo pojavljivanje Pinkertonova šefa Mac Parlanda.
- U razgovoru između Mac Parlanda i Texa saznajemo da je Američki građanski rat završio, što bi značilo da je od kronološki gledano 27. epizode serijala: "Zagonetka morskog konjića" (SAKL 20b-22a, LIBKB 9b, SR 16b/17a, LMS 72/73) prošlo minimalno četiri godine.
- Dnevnikov prevoditelj preveo je pravi naslov priče "Zelena Mesa" (po poznatom nacionalnom parku u Koloradu, gdje se odvija glavni dio priče) kao "Zeleni mjesec"!! Uz to, završne Texove riječi nemaju veze sa stvarnošću jer je Rube Burrows ubijen nekoliko stranica ranije, što Tex u pravom prijevodu i potvrđuje.
A mi se danas žalimo na Ludensove prevoditelje!
- Usput, mesa je izolirano uzvišenje ravnog vrha, greben ili brdo, koje je sa svih strana omeđeno strminama ili liticama i jasno stoji iznad okolne ravnice.



Komentar:
Sam zaplet priče je česta varijacija na temu u ovim početnim epizodama serijala, a to je nailazak na čovjeka na umoru. Čak je scena s nesretnikom na križu upotrebljena u kronološki gledano 34. epizodi serijala: Tragičan križ, s tim da razapinjanje na križ u toj priči s mormonima ima neke logike, dok je ovdje glupost na kubik, pogotovo s obzirom na osobine glavnih negativaca. Kao da je taj efektan zaplet osmišljen za neku drugu temu, pa eto tako ubačen.
Kad sam kod križa, jednostavno je nevjerojatno što su sve u Dnevniku cenzurirali, iako je Dnevnikova verzija logičnija.



Daljnji tok priče ipak dobiva neke logične konture, pa čak i zanimljive scene, ali završnica se ponovno svela skoro na puko prepričavanje.
Galep standardan s nešto manjih i teže zamjetnih greška u kontinuitetu, ali ovakve priče i ne zaslužuju bolje.
Po pitanju naslovnica, na poleđini 37. broja Strip-agent klasika imamo jednu generičku, dok naslovnica broja 38 prikazuje ljepše nacrtanu scenu iz stripa. Od originalnih, naslovnica 31. broja bi trebala pripadati ovoj priči zbog naslova, dok temom može bilo kojoj, a s obzirom na predimenzioniranog konja i nikakvu vrijednost nije mi jasna odluka Veselog Četvrtka da je stavi kao naslovnicu svoje sedme knjige. Dnevnikova je još i najbolja, ali ne da mi se istraživati kojoj epizodi zaista pripada.

Znači, još ništa od boljih epizoda, ali barem imamo premijerno pojavljivanje Mac Parlanda, a komično upoznavanje dva buduća prijatelja je scena koja uvelike podiže vrijednost ove epizode.

(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 7, naslovnice: 2) - 53%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#55 Posted : 15. svibnja 2022. 15:49:38(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Čovjek s četiri prsta
(SAKL 38b/39a, ZS 364, SR 32b/33a), 96+32=128 str.
- četrdeset i šesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Slanje telegrama Pinkertonovom agentu Mac Parlandu o uspješno okončanom zadatku iz prethodne avanture je shvaćeno kao direktna prijetnja među lovcima u mutnom u malom gradiću Cedarvilleu. Zamijenivši naš trojac za Pinkertonove agente koji su njima na tragu, napravili su neoprostivu pogrešku u pokušaju da eliminiraju rendžerski trojac.



Zanimljivosti:Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 13.05.1957. do 29.07.1957. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u lipnju i srpnju 1963. godine.
- Mjesto radnje je većinom u izmišljenom gradiću Cedarville, država Colorado.

Komentar:
Iako je glavno obilježje početnih epizoda serijala - neprekinuti kontinuitet u odnosu na prethodnu priču, još uvijek prisutan, pa se ova avantura još jednom praktički nastavlja na prethodnu, čini mi se da su ovdje scenarij i crtež na jednoj višoj razini.
Daleko od toga da je sada u pitanju nešto revolucionarno, ali tečnost scenarija je izraženija, a nema ni situacija koje u potpunosti vrijeđaju razum. Crtež je definitivno detaljniji, s dosta zanimljivijim i originalnijim kadriranjem, što je dodatan dokaz ozbiljnijeg scenarističkog pristupa.



Priča baš ne odstupa od standardne kolotečine većine početnih priča, ali zahvaljujući velikom broju zanimljivih scenarističkih minijatura, ne može se reći da je epizoda dosadna ili naporna.
Da sumiram, mislim da bi ovo konačno mogao biti početak prijelaza na bolje, kvalitetnije epizode najdugovječnijeg Bonelli serijala.
Originalna naslovnica broja 32 zaista upečatljiva u istinskom retro stilu, u Strip-agent klasik izdanju ovoj epizodi pripada atraktivna naslovnica na poleđini broja 38, a Dnevnikovu naslovnicu je bolje ne komentirati niti je uzimati u obzir prilikom ocjenivanja.

(priča: 5, scenarij: 8, crtež: 8, naslovnice: 8) - 71%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#56 Posted : 8. lipnja 2022. 20:10:01(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Irac Pat
(SAKL 39b/40a, ZS 370/371, SR 33b/34a), 96+64= 160 str.
- četrdeset i sedma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Francesco Gamba & Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Na zadatku u gradu Abileneu, Tex i Carson upoznaju Irca Pata Mac Rayana, što će biti tek početak zajedničkih pustolovina u ovoj i sljedećim epizodama, a posebno početak još jednog velikog prijateljstva.



Zanimljivosti:
- Ova epizoda je originalno izlazila od 05.08.1957. do 09.11.1957. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u srpnju i kolovozu 1963. godine.
- Prvi dio radnje ove epizode bi se trebao odvijati u Kansasu (Abilene, Sharon Springs), a drugi dio u Coloradu (Glendale). To dijelom potvrđuje izjava razbojnika da do granice Nebraske ima 300 km, kao i stalno spominjanje Denvera, glavnog grada Colorada, u završnom dijelu epizode.

Komentar:
Unatoč ogromnom broju (čak i za početne avanture) naivnih, besmislenih i nemogućih situacija, moram priznati da je pojava simpatičnog irskog diva poprilično osvježenje u tada jednoličnoj kolotečini ovog serijala.
Nažalost, ponovno imamo radnju koja se stalno nastavlja, pa tako ova epizoda sadržava tri generičke vestern avanture, što je obilježje samih početaka većine Bonelli serijala, čemu dodatno pridonosi ponovno prejednostavan crtež. Očita većinska angažiranost ovdje jako lošeg Gambe nikako ne pridonosi pozitivnom osjećaju prilikom čitanja, već je riječ o ogromnom koraku unatrag u odnosu na prethodnu epizodu.



Usitnjen, prejednostavan, neujednačen crtež s jako malo dinamike i kriminalno lošim kadriranjem su samo neka od obilježja. Ukratko, Gamba u najgorem obliku.
Po pitanju scenarija, geografske neusklađenosti i više nego očigledni anakronizam u vidu pojave automobila su samo dio problema. Scene gdje Pat ruši sve oko sebe u stilu Hulka možda odgovaraju besmislenim američkim stripovima fantastično-superjunačke tematike, nikako profinjenijem europskom stripu.
Svejedno, prebacivanje pozornosti s Texa na Pata je više nego dobrodošlo, a prvenstveno dovodi do povećanja zanimanja prilikom čitanja, da ne spominjem stalno prisustvo humorističnih elementa.
Zbog toga ova priča od mene ipak dobiva prolaznu ocjenu.



Glavna naslovnica klasik izdanja najbolje opisuje ovu epizodu, dok u istom izdanju imamo još dvije poprilično "random" naslovnice, bez velikih primjesa događaja unutar korica. Naslovnica broja 33 regularne serije efektna, ali također bez nekih velikih poveznica s događajima u epizodi, odnosno prvom dijelu iste. Dnevnikove naslovnice je bolje ne komentirati.

(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 5, naslovnice: 5) - 50%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
CheddarBob
#57 Posted : 8. lipnja 2022. 20:50:03(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.4.2015.(UTC)
Posts: 233
Man
Location: Samobor
Spock wrote:
- Ovom epizodom Libellus odustaje od kronološkog izdavanja epizoda u kolor ediciji s velikim brojem stranica, pa dvanaesti broj sadrži samo ovu avanturu.


Koja dolazi iduća (kronološki) epizoda objavljena u Libellus biblioteci? Odnosno najniži broj nakon dvanaestog kolorca?

Bi li imalo smisla tu prazninu popuniti Strip Agentom (u iščekivanju Libellusa jednom u budućnosti)?
SZOCK
Spock
#58 Posted : 8. lipnja 2022. 21:42:34(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Mislim da je sljedeća TX LIB 114 - Dolina straha (SR 45/46), ali tu se radilo o krpaju Dnevnikovih rupa, a s tom su konačno sve i zakrpane.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#59 Posted : 14. lipnja 2022. 17:17:33(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



U rukama Vindexa
(SAKL 40b/41a, ZS 377, SR 34b/35a), 64+64= 128 str.
- četrdeset i osma Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini & Francesco Gamba
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Ničim izazvan, Tex ide na daleki put u pustinju Gila, gdje opet sreće neke fanatične Indijance čiji je hram još jedna naizgled potpuno nova i moderna astečka piramida na jednoj od mesa iz prethodnih avantura. Novost je da ovaj put Indijance imena Zuma vodi pomahnitali znanstvenik, koji je genetskim eksperimentima uspio stvoriti čudovišne pume i gorostasne Indijance.



Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 16.11.1957. do 01.02.1958. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u kolovozu i rujnu 1963. godine.
- Profesor Carmonas, samoprozvan Vindex, prvi je ludi znanstvenik u Teksovom serijalu.
- Radnja ove epizode se odvija na mesi Encantada, gdje se već odigrala 25. avantura: "Tajanstveno brdo".
- Kronološki pak gledano, ova epizoda se nikako ne uklapa u serijal, budući da radnja sljedeće epizode počinje upravo gdje je završila prethodna avantura - na Brentovu ranču negdje u Coloradu, pa nema nikakve logike da se Tex ničim izazvan uputio na sam jug Arizone, a kasnije doveo i cijelu ekipu poslavši poziv upomoć. Uz to, ostali su na Brentovu ranču zbog toga što je Carson ranjen, što je i navedeno u narednoj epizodi, pa njegov daleki put na jug u ovoj priči još besmisleniji i nelogičniji.
Mislim da je, iz nekog razloga, ova epizoda objavljena ranije nego je trebalo, a s obzirom na količinu nebuloza u tadašnjem Texu, Gian-Luigi očito nije smatrao bitnim takvu sitnicu. Na kraju krajeva, u pitanju je tek pukih nekoliko tisuća kilometra na konjima i sitnica od nekoliko stotina ispaljenih metaka.

Komentar:
Carlos: Što ćete učiniti?
Tex: Ne pogađate? Mislite da se mogu povrijediti Božji zakoni bez posljedica?


Namjerno sam komentar započeo s citatom iz stripa jer mi je zanimljivo često spominjanje Boga čak i iz Texovih usta, što će kasniji scenaristi u potpunosti izbaciti. Unatoč činjenici da spominjanje Boga nije neuobičajeno za ove početne Bonellijeve epizode, ovdje to zaista dolazi do izražaja. Po pitanju priče, mora se priznati da je tema atraktivna, ali scenaristički se moglo sve kvalitetnije odraditi. Sve je jasno vrlo brzo, pa iskusniji čitatelj već nakon uvoda zna kuda sve to vodi i na koji način će se sve rasplesti. Ipak, unatoč tome i ogromnim rupama i naivnostima u scenariju, ova se epizoda može čitati sa zanimanjem. Normalno, u slučaju da se pusti mozak na pašu.



Kao i u prethodnoj epizodi, ovdje su kao crtači potpisani Galep i Gamba, ali ovdje jako malo dolazi do izražaja Gambin utjecaj. Najveći je problem u predimenzioniranim pumama na nekim vinjetama, ali u globalu crtež izgleda puno bolje i modernije u odnosu na prethodnu avanturu s Ircem Patom.
U klasik izdanju, ovoj epizodi bi trebale pripadati dvije naslovnice. Kažem: "trebale", jer prva (koja se u Strip-agentovu izdanju nalazi na pozadini broja 40) temom nikako ne odgovara ovoj priči, a druga ne pokazuje pravo stanje stvari s čudovišnim pumama, baš kao i "originalna" naslovnica, ona koja pripada 34. broju redovne serije. Što tek reći za još jedan Dnevnikov "Bože sačuvaj" uradak? Najbolje ništa!

(priča: 6, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnice: 3) - 51%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#60 Posted : 28. prosinca 2022. 18:33:08(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



Napad u Montezumi

(SAKL 41b/42a, ZS 378, SR 35b/36a), 64+64= 128 str.
- četrdeset i deveta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Kratki sadržaj:
Tex i Carson, po nalogu zapovjedništva rendžera, stižu zajedno s Patom Mac Ryanom u Montezumu, kako bi istražili misterioznu sabotažu protiv željezničke tvrtke Kansas & Pacific.

Zanimljivosti:
Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 08.02.1958. do 26.04.1958. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u rujnu i listopadu 1963. godine.
- Treća uzastopna priča s Patom Mac Ryanom uz Texa i Carsona. Jasna je namjera Gianluigija Bonellija da čitatelje bolje upozna s novim likom, kojem je suđeno da postane vjeran prijatelj rendžera.
- Pat po prvi put stavlja revolveraški pojas i koristi revolver.
- Tex i Carson službeno daju ostavku zapovjedništvu rendžera, a razlog je da dobiju slobodne ruke, odnosno da ih zakon ne koči po pitanju istjerivanja pravde u Montezumi.


Komentar:
Nakon izleta na jug Arizone, ekipa se opet vraća na tisuće kilometara udaljen Brentov ranč negdje u Coloradu, gdje pismom od zapovjedništva rendžera Tex i Carson dobivaju novi zadatak u Kanzasu.

- Pat, pazi metak!
- Hvala Texe, spasio si mi život!


Unatoč zapaženoj ulozi u ovoj epizodi, ostaje dojam da je Patova uloga prilično usiljena i da on kso lik nikako ne odgovara klasičnoj radnji kakva većinom krasi početni, naivni period Texova serijala. Stoga ova priča ne nudi ništa nova, već je u pitanju još jedna jednosmjerna pucačina i obračun s lokalnim kriminalcima. Jedino Gordon, glavni negativac i vlasnik saluna "Golden Nuggeta", pomalo iskače iz kolotečine svojom upornošću i vjerom da će ga zakon zaštiti o Texova terora. Da, Tex nema nikakve dokaze da Gordon stoji iza svih nevolja koje prate izgradnju pruge, ali to ga ne sprječava da do dokaza dođe na teži - nelegalan način. Stoga postupak davanja otkaza rendžerskoj komandi i ponovni prelazak u ilegalu daje završnom dijelu priče originalnost, pa i dozu uvjerljivosti, što u konačnici ukupan dojam okreće na pozitivu.
Nažalost, to se nikako ne može reći za površan i neuvjerljiv Galepov crtež, kojem ovdje ni lijep kolor puno ne pomaže. O naslovnicama se također ništa lijepa ne da napisati. Originalna naslovnica regularnog broja 35 istovjetna je onoj našeg Strip-agent klasika 42, koja s još jednom na poleđini broja 41 zatvara siromašan izbor naslovnica koje pripadaju ovoj avanturi. Istina, moram ovdje spomenuti Dnevnik koji je (za promjenu) po pitanju naslovnice napravio najbolji odabir.

(priča: 6, scenarij: 5, crtež: 4, naslovnice: 3) - 48%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
4 Pages<1234>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,517 seconds.